Zobne obloge in zobni kamen

Namen ustne higiene je en sam – odstraniti zobne obloge, ki so se pritrdile na zobe. Te so nevarne, ker se v njih zadržujejo bakterije. V kubičnem milimetru mehkih oblog jih prebiva celo več milijonov. Bakterije se v ustih neprestano razmnožujejo in so poglavitni razlog za težave v ustni votlini ter grožnja
ustnemu zdravju. Če jih sproti ne odstranjujemo, jih je vedno več in vedno bolje so organizirane. Z uspešnim odstranjevanjem oblog (plaka) z zobnih površin preprečimo nastajanje zobne gnilobe, z odstranitvijo oblog ob dlesni pa preprečujemo vnetje obzobnih tkiv.

Zobne obloge si lahko prikažemo z uporabo posebnih tablet, ki jih obarvajo. Tableto poližemo in barvilo obarva prej težko vidne obloge v žive barve.

Zobne obloge

Zobni kamen

Zobni kamen je na površino zob in tudi zobnih protez čvrsto vezana oborina kalcija in fosfata. Nastaja iz slabo očiščenih zobnih oblog. Nekateri ljudje ga imajo več, drugi manj. Poleg pravilne higiene je odvisen tudi od sestave sline, hrane in genetike. Ima hrapavo površino in je odlično okolje za rast bakterij. Zobni kamen, ki se nabira nad dlesnijo, je belo-rumene barve, pod dlesnijo pa je temnejše barve. Zobni kamen, ki je pod dlesnijo, je nemogoče odstraniti z zobno ščetko, zato je nujen obisk ustne higieničarke. Kamen povzročavnetje dlesni, krvavitev in umikanje kosti ter s tem izgubo kostne podpore zob. Redno profesionalno odstranjevanje zobnega kamna je daleč najboljša investicija v zdravje ustne votline.

Zobne obloge ob ortodontskem aparatu

Zobne obloge ob ortodontskem aparatu

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI