Implantologija

Implantolog je zobozdravnik specialist ki se ukvarja z vstavitvijo zobnih vsadkov – implantatov v kost.

Kaj je zobni implantat?

Zobni implantat ali zobni vsadek je valjasto oblikovan, zobni korenini podoben vijak. Izdelan je iz telesu prijaznega materiala. Materiala za izdelavo implantatov sta bodisi titan bodisi cirkonij. Nekateri sistemi ponujajo implantate, izdelane iz titan-cirkonijeve zlitine.

Implantat zob
Zobni implantat ali zobni vsadek nadomešča korenino zoba. Nanj lahko pritrdimo zobno krono ali pa nosi protezo.

Zobni implantat ali zobni vsadek je nadomestek korenine manjkajočega zoba. Zmotno je prepričanje, da je implantat celoten zob; je le del, ki se nahaja v kosti. Na implantat lahko namestimo razne protetične nadomestke. Kadar načrtujemo implantacijo zobnega vsadka je potrebno že vnaprej pripraviti načrt protetične oskrbe in vedeti, kaj bo vsadek nosil. Pri tem so nujni 3D rentgenski posnetki, ki omogočijo varen in predvidljiv poseg.Vrsta in dimenzije implantata ter njihovo število so izbrani glede na vnaprej izdelan implantatno-protetični načrt ob upoštevanju anatomskih pogojev v ustni votlini.

Nacrtovanje implantata
Pred samo vstavitvijo implantata je potrebno narediti načrt.

Kdaj je zobni implantat ali zobni vsadek dobra rešitev?

  • Ob le enem manjkajočem zobu, saj se z vsadkom izognemo brušenju zdravih zob sosedov za mostiček.
  • V primeru, ko manjka več zaporednih zob. Še do nedavnega nismo imeli druge možnosti, kot da brezzobi del čeljusti oskrbimo s snemno protezo. Implantati ali zobni vsadki omogočajo izdelavo tudi nesnemnih protetičnih konstrukcij (npr. mostičkov) na brezzobi čeljusti.
  • V primeru, ko manjkajo vsi zobje lahko zobni vsadki nosijo snemno ali fiksno protezo (All on 4 ali All on 6). Tako lahko bistveno izboljšamo stabilnost proteze in kvaliteto življenja.

Namen vstavitve implantata

Nadomestitev posameznega zoba

Pri izgubi posameznega zoba v zobni vrsti je trajna rešitev mogoča na dva načina:

1. Z brušenjem dveh sosednjih zob se vrzel nadomesti z mostičkom, to je prevlekama na obrušenih zobeh in vmesnim členom, ki nadomešča izgubljeni zob.

2. Z vstavitvijo implantata na mesto izgubljene korenine se izognemo brušenju sosednjih zob.

Vrzel ali skrajšana zobna vrsta

Kot pri nadomeščanju posameznega zoba je mogoče pri krajših vrzelih manjkajoče zobe nadomestiti z mostičkom. Če manjkajo zadnji zobje, izdelava mostička ni več mogoča. Potrebno je izdelati delno snemljivo protezo. Z zobnimi implantati lahko tudi v tem primeru nadomestimo vsak posamezen manjkajoč zob. Mogoče je vstaviti manjše število implantatov in med njimi izdelati mostiček. Izdelava mostička je v nekaterih primerih smiselna tudi med zobom in implantatom.

Popolna brezzobost

Ob izgubi vseh zob je bila pred uporabo implantatov rešitev le totalno snemljiva proteza. Še posebej v spodnji čeljusti, po večletni uporabi pa tudi v zgornji, postane nošenje proteze težavno, saj sta njena stabilnost in funkcionalnost vse slabši. Z vstavitvijo vsaj dveh (le v spodnji čeljusti) ali štirih implantatov je mogoče snemljivo protezo odlično učvrstiti. Z vstavitvijo vsaj šestih pa je mogoče izdelati tudi mostiček za fiksno nadomestitev zob.

Zobne krone na vsadkih imajo popolnoma naraven videz, poleg tega pa zagotavljajo dolgotrajno rešitev in zadovoljstvo pacienta.

Zobni vsadki so praviloma narejeni iz kovine titan. Titan je biološko najbolj sprejemljiva kovina. Kost po kirurški vsaditvi tesno obraste vsadkovo površino. Tako trdno zasidran vsadek prevzame funkcijo zdrave zobne korenine in nam s tem odpira nove možnosti pri protetični rehabilitaciji zobovja. Nenazadnje ima titan lahko daljšo dobo uporabnosti kot zdravljena zobna korenina, sestavljena iz biološkega materiala.

Implantat v kosti
Zobni vsadek ali implantat se vstavi v kost, prekrije z dlesnijo in počaka, da se zraste s kostjo.

Nadgradnja implantata
Na vsadek se kasneje namesti nadgradnja, ki lahko nosi različne protetične nadomestke.

Implantat s krono
Na zobni vsadek pričvrstimo zobno krono ali prevleko.

Implantat lahko nato nadgradimo s prevleko, več implantatov povežemo z mostičkom ali pa nanje pritrdimo zobno protezo.

Življenjska doba implantata se po vrasti v čeljustno kost bistveno ne razlikuje od življenjske dobe zob. Na tem mestu je umestno vprašanje kakšna je bila življenjska doba zoba, ki ga ta implantat nadomešča in zakaj je bil zob izgubljen. Vedeti moramo, da je ravno tako, kot zobe, tudi implantate ob neustrezni negi mogoče izgubiti. Pravilna in redna higiena ob zobnih implantatih je zelo pomembna. Vsakdo, ki se odloči za nadomeščanje manjkajočih zob z implantati, se mora zavedati, da se mehka tkiva, ki obdajajo vraščeni titanov implantat razlikujejo od tkiv, ki obdajajo naravni zob. Dlesen in kost ob implantatu sta bolj občutljiva na neustrezno ustno higieno.

Vnetje ob implantatu
Vnetje ob implantatu – periimplantitis.

Možnosti zobnih vsadkov

V idealnem primeru je implantat neopazen nadomestek naravnega zoba.  Več povezanih implantatov lahko nosi zobni mostiček. Štirje implantati s posebnimi nastavki lahko zagotavljajo stabilnost proteze, kjer manjkajo vsi zobje.

Implantat nadomešča zob
V idealnem primeru je implantat neopazen nadomestek naravnega zoba. Vendar pa se zavedajte, da je lastni zob mnogo boljši tudi od najdražjega implantata.

Vstavitev vsadka

To je tisti del terapije, ki ponavadi najbolj zanima pacienta. Postopek vsaditve poteka pod lokalno anestezijo je kratek in povsem neboleč. Terapevt odgrne dlesen in s posebnimi svedri pripravi ležišče za vsadek v kost. V ležišče nato vstavi zobni vsadek primerne velikosti in čezenj zašije dlesen. Tako se lahko začne celjenje in integracija vsadka s kostjo, ki se obraste okoli navojev. Poseg traja 30—60 minut, medtem ko traja celjenje od tri do šest mesecev. V tem času je pacient še vedno brez krone zoba in po potrebi nosi začasen protetični nadomestek. Natančen opis postopka, kaj morate storiti po operaciji in možne komplikacije najdete tudi v prispevkih o implantologiji na dnu strani.

Življenjska doba zobnih vsadkov

Koliko časa lahko pričakujemo, da bo implantat ostal v naših ustih? Statistika je precej dobra in rezultati raziskav kažejo procent uspešnosti implantata okoli 90% še 10 let po vstavitvi. Študije, ki sledijo funkcionalnost implantatov 15-20 let kažejo procent v okolici 80%. Največje število zapletov je v prvih letih po vstavitvi, potem pa se krivulja ustali. To so številke. Statistika je vzpodbudna. Toda zobozdravniki v zobozdravstvenem centru Babit se zavedamo, da niste le številka v statistični raziskavi. Vprašajmo se takole: “Kolikšna je življenjska doba naravnega zoba?” To je primer, ki ilustrira, da sami lahko največ storimo za obstanek implantata ali zoba skozi celotno življenje. Pri tem vam seveda pomaga tudi ustna higieničarka in zobozdravnik. Vse paciente z implantati redno vabimo na prilagojene kontrolne preglede, kontroliramo tudi z rentgenom in ob zapletih pravočasno ukrepamo.

Izkušnje

Dolgoletne izkušnje kažejo, da je strah pred vstavitvijo zobnega vsadka odveč. Pred vsakim posegom je vsekakor vredno razmisliti o alternativi, oziroma, ali bi implantat pripomogel k večjemu zadovoljstvu in bolj kakovostnemu življenju. V zobozdravstvenem centru Babit se zavezujemo k temu, da vam predstavimo vse alternative in pomagamo izbrati najboljšo rešitev za vas. Ste vedeli, da lahko izgubljeni zob nadomestite z lastnim zobom? Ena od alternativ je tudi ortodontski premik lastnega zoba v vrzel manjkajočega zoba – poglejte si tudi ortodontske primere (recimo Klemen).

Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za pregled pri specialistu implantologu.

STRANKE O NAS

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (6 glasov)