Ustna higiena

Kaj je ustna higiena?

Temeljita in pravilna ustna higiena, je najenostavnejši in najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje kopičenja mehkih in trdih zobnih oblog, ki so vzrok za večino težav z ustnim zdravjem.

Bolezni obzobnih tkiv in ostale težave v povezavi z ustnim zdravjem, lahko preprečimo z ustrezno zobno preventivo, ne glede na starost.

Kdo je ustni higienik?

Ustni higienik je nepogrešljiv sodelavec/ka vašega zobozdravnika. Speciliziran je za profesionalno in nežno odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog (zobni kamen) in hkrati za nego zob ter obzobnih tkiv (dlesni). S tem preprečuje razvoj kariesa in bolezni obzobnih tkiv (parodontalne bolezni).

Poslanstvo ustnega higienika je torej varovanje ustnega zdravja.

“Ustni higienik vas mora naučiti pravilne skrbi za vaše zobe in obzobna tkiva. Navade dobre ustne nege so bistvenega pomena, da vaši zobje in dlesni ostanejo zdravi vse življenje!”

Večina ljudi nepopolno očisti zobe in dlesni. Zakaj?

Ker so zobni plak ali zobne obloge trdovratne in jih je težko odstraniti z zobnih površin, pa tudi zato, ker so na zobnih površinah mesta, ki jih je težje očistiti. To so vdolbine na griznih površinah, medzobni prostori, nagnjeni zobje ter predeli med zobom in dlesnijo. Prav neustrezna higiena zadnjih dveh predelov pripomore k nastanku vnetja dlesni in drugih obzobnih tkiv. Ustni higienik vas mora naučiti pravilne skrbi za vaše zobe in obzobna tkiva. Navade dobre ustne nege so bistvenega pomena, da vaši zobje in dlesni ostanejo zdravi vse življenje!

Vnetje dlesni ali gingivitis

Vnetje dlesni ali gingivitis  je začetna faza, ki pa ob natančni odstranitvi zobnih oblog izzveni v že nekaj dneh.

Kako poteka odstranjevanje zobnega kamna?

Čiščenje zobnega kamna se običajno naredi v enem obisku in traja med 45 in 60 minut. Odvisno je od tega, koliko je oblog in ali je bila ustna higiena že kdaj opravljena. Z ultrazvočnim inštrumentom se odstrani mehke in trde zobne obloge na tistih področjih, ki jih ščetka ne more doseči. Sledi peskanje in poliranje zob, ki odstrani morebitna površinska zabarvanja na zobeh.

Pri  pacientih ki imajo povečane globine obzobnih žepov, sledi še luščenje in glajenje zobnih korenin s čimer se ročno odstrani zobni kamen, ki se nahaja pod nivojem dlesni.

Če ustni higienik opazi znake bolezni dlesni,  potrebujete nadaljnje zdravljenje, zato  vas bo napotil k zobozdravniku ali parodontologu.

Kaj vse počne ustni higienik?

Marsikdo si sploh ne predstavlja kako izgleda delo ustnega higienika. Le-ta opravlja vrsto nalog, med drugimi:

  • Motivacija in pouk o pravilni ustni higieni.
  • Pomoč pri izbiri higienskih pripomočkov.
  • Čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog.
  • Peskanje in poliranje zobnih površin.
  • Merjenje globin obzobnih žepov.
  • Razkuževanje obzobnih žepov z uporabo laserja.
  • Luščenje in glajenje korenin.
  • Tesno sodelovanje s specialistom parodontologom pri zdravljenju parodontalne bolezni.
  • Preventivno flourira zobe.

Skrb za zobe in ustno zdravje se prične že kmalu po rojstvu in se nadaljuje skozi vsa starostna obdobja. Vsako obdobje ima svoje značilne posebnosti, vendar je cilj pravilne ustne higiene v vseh obdobjih vedno isti. Je sila preprost in vsi ga poznamo: temeljito odstranjevanje zobnih oblog.

Redni obiski ustnega higienika bistveno vplivajo dolgo življenjsko dobo zob, posebej pomembni so pri skrbi za protetične nadomestke, kjer je ustna higiena lahko otežena.

V zobozdravstvenem centru Babit ustna higieničarka tesno sodeluje s specialistom parodontologom. Takšno sodelovanje omogoči natančno spremljanje kronične bolezni obzobnih tkiv in njeno uspešno zdravljenje.

Če za ustno higieno in profesionalno čiščenje zob še niste slišali, se čim prej naročite na prvi pregled in posvet o pravilni higieni zob in ustne votline. V zobozdravstvenem centru Babit v Ljubljani smo za vas pripravili poseben paket, v katerega so vključene vse potrebne storitve za vaše optimalno ustno zdravje. Morda boste s paketom le obnovili že pridobljeno znanje, morda pa bo to rešilo marsikateri zob v ustih in izboljšalo vaše splošno zdravje.

STRANKE O NAS

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (11 glasov)