Rentgensko slikanje

Pri pregledu zob in ustne votline lahko zobozdravnik s prostim očesom ugotovi stanje na površini zob, rentgensko slikanje pa nam pomaga razkriti spremembe v področju kosti, zobne krone, korenine in okoli nje. Te spremembe so lahko začetni ali napredovali karies, obzobno kostno vnetje, granulomi, ciste itd.

Za dobro diagnostiko stanja v ustni votlini je poleg natančnega kliničnega pregleda z anamnezo potrebna tudi skrbna analiza različnih rentgenskih posnetkov.

Rentgensko slikanje vseh zob
Rentgensko slikanje vseh zob

Rentgensko slikanje nam tako omogoči vpogled v globje strukture zob, kosti čeljusti in lobanje, ki jih pri kliničnem pregledu ne vidimo. Tako lahko odkrijemo pomembne spremembe v področju kosti, zobnih kron in korenin ter okoliških trdih tkiv, ki bi jih brez zobnega rentgena spregledali. Rentgenski posnetki so v osnovi črno-beli, spremembe se kažejo z bolj ali manj svetlini ali temnimi odtenki, ki jih zobozdravnik interpretira in jim pripiše diagnoze. 3D posnetki kot je CBCT (cone beam computer tomography) imajo dodatne informacije, ki so predstavljene z drugimi barvnimi odtenki – te dodatne barvne odtenke doda računalnik, v osnovi pa so tudi 3D slike dvobarvne.

Najosnovnejši in hkrati najpogostejši rentgenski posnetek je zagotovo ortopantomogram oz. pogovorno ortopan. Gre za panoramsko sliko vseh zob v zgornji in spodnji čeljusti. Na njem lahko ovrednotimo tudi stanje čeljustnega sklepa, sinusov, zaznamo akutne ali kronične vnetne procese v kosti ter opredelimo odnos med zobmi in drugimi pomembnimi strukturami v čeljusti.

V zobozdravstvenem centru Babit imamo na voljo vse rentgenske preiskave:

  • lokalni rentgenski posnetek
  • ortopantomogram
  • 3D posnetek imenovan CBCT za posamezen zob ali celotno čeljust
  • telerentgen

Pogostost slikanja je odvisna od:

  • Trenutnega stanja vašega ustnega zdravja.
  • Ugotovljenih simptomov ustnih bolezni.
  • Zgodovine bolezni dlesni ali zobnih težav.

Današnji rentgenski aparati delujejo z minimalno dozo sevanja in so varni za paciente. Dodatno zaščito pred sevanjem nudi tudi varovalni svinčen plašč, ki ga pacient nosi med izvedbo rentgenskega posnetka. Poudariti velja, da je pregled z zobnim rentgenom sicer nenevaren, vseeno pa morajo biti vsa rentgenska slikanja utemeljena. Uporabljamo najmanjšo možno dozo, ki je potrebna, da pridobimo želeno informacijo. Pri vsakem slikanju moramo vedeti, kaj želimo videti na sliki in si to zabeležiti. Namen slikanja naj bo znan tako pacientu kot tistemu, ki slika.

Za nove paciente je izjemno priporočljivo, da pri nas ob prvem pregledu opravite rentgensko slikanje, da lahko zobozdravnik dobi jasno sliko o stanju vašega ustnega zdravja.

Splošni zobozdravnik ali specialist oceni katera metoda slikanja je najprimernejša za pacienta in nudi največ informacij za nadaljni potek in dober izid zdravljenja.

Naši zobni rentgeni se nahajajo v isti stavbi kot zobne ordinacije, na naslovu Kolezijska 25a, Ljubljana, zato za rentgenska slikanja ni potrebno urejati posebnega termina. Slikanje zob in pregled pri zobozdravniku opravimo v istem obisku.

STRANKE O NAS

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (8 glasov)