Otroško zobozdravstvo

Zakaj otroški zobozdravnik?
Otroški zobozdravnik je prvi zobozdravnik, s katerim se srečamo v življenju. Njegova naloga je vzpostaviti prijazno okolje, v katerem se naši najmlajši pacienti počutijo varno. Otroški specialist – pedontolog otroku približa pomen ustne nege skozi igro, hkrati pa z uporabo najsodobnejših, nežnih tehnik anestezije prežene strah in vse črvičke.

Kdaj je čas, da otroka prvič pripeljete k zobozdravniku?
Prvi obisk pri zobozdravniku je smiselno opraviti v času, ko otroku izraščajo prvi zobki. Ob temu obisku starši izvedo kako najbolje poskrbeti, da bodo otrokovi zobje ostali zdravi in obiski ne bodo prepogosti (več lahko preberete tukaj). Takrat lahko otroški zobozdravnik ugotovi tudi, če pri otroku obstaja večja verjetnost za nastanek kariesa in bi morali biti obiski bolj pogosti. Treba se je namreč zavedati, da je karies bolezen, ki se jo da preprečiti.

Kaj povedati otroku o prvem obisku zobozdravnika?

Tukaj ni potrebno kakršno koli ovinkarjenje, saj otrok hitro začuti, če starši, ki imajo morda slabe izkušnje z zobozdravniki, kaj prikrivajo. Otroku vedno povejmo resnico. Priprava naj bo podobna kot pri prvemu obisku frizerja ali trgovine. Reakcija otroka ob prvem obisku vas bo pozitivno presenetila.

Nasveti za lažji prvi obisk otroškega zobozdravnika:

  • Skupaj preberite kakšno zgodbico o zobozdravniku in zobeh.
  • Pozitivno govorite o svojih izkušnjah pri zobozdravniku.
  • Na kratko razložite kako bo izgledal prvi obisk zobozdravnika.

Ob obisku otroški zobozdravnik starše pouči o pravilni higieni otroških zob, zobnih ščetkah, pastah, fluoridih. Vprašanja so vedno dobrodošla in lepo je če si jih pripravite že doma, da česa ne bi pozabili. Zelo pomembno je, da zobozdravnika vprašate vse kar vas zanima pravilni skrbi za otroške zobke. Navsezadnje je skrb zanje še vedno v vaših rokah.

STRANKE O NAS

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI