Otroško zobozdravstvo

Zakaj otroški zobozdravnik?

Otroški zobozdravnik je prvi zobozdravnik, s katerim se srečamo v življenju. Njegova naloga je vzpostaviti prijazno okolje, v katerem se naši najmlajši pacienti počutijo varno. Zobozdravnik specialist otroškega in preventivnega zobozdravstva, zobozdravnik za otroke ali na kratko pedontolog, otroku približa pomen ustne nege skozi igro. Hkrati z uporabo posebnih pristopov, najsodobnejših aparatur, nežnih tehnik anestezije ali celo sedacije, prežene strah in vse črvičke. Otroški zobozdravnik skrbi za ustno zdravje otrok in sicer od najmlajših, ki imajo v ustih le nekaj zob ali pa celo še nobenega, pa vse do konca pubertete.

otroški zobozdravnik
Otrok pri otroškem zobozdravniku.

Kdaj je čas, da otroka prvič pripeljete k zobozdravniku?

Prvi obisk pri zobozdravniku je smiselno opraviti v času, ko otroku izraščajo prvi mlečni zobki. Ob temu obisku starši izvedo kako najbolje poskrbeti, da bodo otrokovi zobje, naj bodo to mlečni ali stalni zobje, ostali zdravi in da obiski pri otroškemu zobozdravniku ne bodo prepogosti (več lahko preberete tukaj).

Z zobozdravnikom se pogovorite o otrokovi prehrani, ščetkanju zob, uporabi fluoridov, razvadah, ki lahko pripeljejo do ortodontskih nepravilnosti in morebitnih otrokovih sistemskih boleznih. Seveda ob prvem obisku pregledamo tudi otrokove zobe in ustno sluznico. Vse te informacije otroški zobozdravniki potrebujemo, da ugotovimo, če pri otroku obstaja večja verjetnost za nastanek kariesa in bi morali biti  kontrolni obiski bolj pogosti. Seveda svetujemo tudi, kaj bi bilo potrebno spremeniti. Treba se je namreč zavedati, da je karies ali zobna gniloba pri otrocih bolezen, ki se jo da preprečiti.

Otroški zobozdravnik se pri svojem delu poleg s kariesom pogosto srečuje tudi z razvojnimi motnjami trdih zobnih tkiv, z otroci, ki pri zobozdravniških posegih težko sodelujejo in s poškodbami zob.

zobozdravnik za otroke

Kako ukrepati, če si nekdo izbije zob s korenino vred, nam pove zgodba o ježu Nacetu, ki sem jo napisala malo za šalo, pa vendarle zelo zares.

Naslovnica knjigice
Jež Nace in izbiti zob

Kaj povedati otroku o prvem obisku zobozdravnika?

Strah pred zobozdravnikom je pri otrocih precej pogostejši kot pri odraslih ljudeh. Otroški zobozdravnik je bil včasih strah in trepet otrok, vsaj tistih, ki so kdaj imeli kakšno luknjico v zobeh. Tudi sama sem bila ena izmed teh nesrečnikov in zelo dobro se spomnim, kako hudo mi je bilo sedeti v čakalnici in čakati, da bom na vrsti. S tem v mislih se sedaj res trudim, da otroci ne dobijo tega strahu in da radi prihajajo v naše ordinacije. Včasih preveč informacij in natančno razlaganje otroku o podrobnostih zobozdravstvenega posega, ki ga načrtujemo, ni najboljše. Ob obisku se bomo vse pomenili, pregledali zobe in naredili načrt.

Otroški zobozdravnik sedaj, za razliko od tistega strašnega, prej omenjenega zobozlobca, pri svojem delu uporablja lokalno anestezijo. Brezbolečinsko delo pomeni delo v lokalni anesteziji, z predhodno uporabo dodatne površinske anestezije v obliki gela. To je seveda le prvi korak k bolj prijetnim izkušnjam pri zobozdravniku. Veliko otrok je na zobozdravniške posege potrebno postopoma navaditi. Treba je pridobiti njihovo zaupanje in ga potem seveda tudi obdržati. Pri otrocih, ki so pri zobozdravniku že imeli slabo izkušnjo, je postopek navajanja na zobozdravniške posege lahko nekoliko zahtevnejši in dolgotrajnejši. Več o tem kako otroški zobozdravnik prežene strah, lahko preberete tukaj. Otroci pa radi v zobozdravstveni center Babit prihajajo tudi zato, ker med pregledom ali zobozdravniškim posegom lahko gledajo risanke medtem ko sedijo na zobozdravniškem stolu. Presenečeni boste kako uspešno od zobozdravstvenih zadev pozornost preusmeri navadna risanka. Risanke so odlična distrakcija in krepko podaljšajo čas, ki ga je otrok pripravljen odsedeti na zobozdravniškem stolu z odprtimi usti.

V nekaterih primerih si pri nas otroški zobozdravnik lahko pomaga tudi s smejalnim plinom, ki prav tako zmanjša občutek strahu in izboljša sodelovanje otroka.

Kako izgleda prvi obisk pri otroškem zobozdravniku?

Pri starejših otrocih, ki že imajo izkušnje z zobozdravnikom, morda tudi slabe izkušnje, se ob prvem obisku pogovorimo o morebitnih dosedanjih težavah z zobmi in dosedanjih zdravljenjih. Če je potrebno, se poleg pregleda ustne votline opravi tudi rentgensko slikanje.

Če pregled ali rentgensko slikanje odkrije karies, se naredi načrt in vrstni red potrebnih zobozdravniških posegov, ki se jih prilagodi morebitnim težavam, otrokovemu sodelovanju in potrebi po navajanju otroka na sodelovanje pri različnih zobozdravniških posegih. To z drugimi besedami pomeni, da bomo pri prestrašenemu otroku, ki takrat nima bolečega zoba, a potrebuje sanacijo zob, naredili najprej le pregled zob in ob sledečih obiskih postopno uvajali vse več postopkov. Pri otroku, ki prihaja z bolečino, pa bomo seveda že prvič skušali najti način, da to odpravimo. Kadar je otrok prestrašen nam lahko pomaga uporaba smejalnega plina, ki otroka sprosti in zmanjša občutek strahu.

Kako bo otrok sprejel lokalno anestezijo?

Anestezijo otroci zelo dobro sprejmejo. Seveda ji ne rečemo injekcija in se zelo potrudimo, da se tudi ne občuti kot injekcija. Uporabljam posebno napravo, podobno svinčniku, ki ima avtomatsko vodeno apliciranje anestetika. Pred tem uporabimo še gel za površinsko anesteziranje sluznice, da se resnično nič ne čuti.

Vprašanja so vedno dobrodošla in lepo je če si jih pripravite že doma, da česa ne bi pozabili. Zelo pomembno je, da zobozdravnika vprašate vse kar vas zanima pravilni skrbi za otroške zobke. Navsezadnje je skrb zanje še vedno v vaših rokah.

Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za pregled pri zobozdravniku specialistu otroškega zobozdravstva.

STRANKE O NAS

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (12 glasov)