Karies – zobna gniloba

karies

Karies ali zobna gniloba je najpogostejši vzrok obiskov pri zobozdravniku. Povzročajo ga mikroorganizmi in poškodbe.

Karies povzročajo bakterije, ki tvorijo kisline, le-te pa topijo sklenino –demineralizacija sklenine. Ker je sklenina izredno trda, je proces razpadanja razmeroma počasen. Ko pa proces preide v dentinsko plast, se propadanje nadaljuje izredno hitro, tako da karies kmalu pride do pulpe v sredini zoba.

kariesKako prepoznamo karies

Karies prepoznamo po spremenjeni barvi sklenine, ki ni več bela, pač pa temna, rjavkasta. Na začetni stopnji karies ne povzroča zobne bolečine, šele pozneje se pojavi občutljivost na hladno, sladko in kislo. Ko zob zaboli, ga zelo težko rešimo. Karies je treba odstraniti in zob plombirati.

Zob, ki je poškodovan zaradi kariesa lahko zobozdravnik popravi z več vrstami plomb.

Katero hrano je priporočljivo uživati

jabolkoRazvoj zob se začne že pred rojstvom otroka, zato je pomembna pravilna prehrana matere že med nosečnostjo. S tem zagotovi zarodku vse snovi, ki so potrebne za pravilen razvoj zob. V nosečnosti so namreč povečane potrebe po vitaminih in mineralih.

Po rojstvu otroka se skrb za zdrave zobe nadaljuje z navajanjem otroka na zdravo prehrano, ki naj vsebuje veliko sadja in zelenjave. Pomembna je tudi konsistenca hrane, mehka, bolj lepljiva hrana prispeva k nastanku kariesa, medtem ko grobo zrnata hrana fiziološko čisti zobe.

Za žejo je najprimernejša tekočina voda, izogibamo se sladkim sokovom in čajev ne sladkamo. Okus na sladko imamo namreč privzgojen, in ne prirojen. Če otrok že pije sladkan čaj, mu količino sladkorja postopoma zmanjšujemo, tako da ga po nekaj dneh ne bomo več dodajali.

Izogibamo se sladkarijam. Če otrok uživa slaščice, mu jih ponudimo takoj po glavnem obroku in mu nato umijemo zobe. Boljša izbira je, da sladkarije nadomestite s sadjem. Prav tako lahko beljakovine razvoj zobne gnilobe celo zavirajo.

Hrana, ki škodi zobem in povzroča karies

mikroorganizem

  • Ogljikovi hidrati (sladkor, slaščice, sladkarije) delujejo škodljivo.
  • Mehka, bolj lepljiva hrana prispeva k nastanku zobne gnilobe.
  • Enostavni ogljikovi hidrati (bela moka in izdelki iz bele moke, testenine, bel riž, sladkarije) so bolj škodljivi, saj hitreje prodrejo v zobno oblogo kot
  • kompleksni ogljikovi hidrati (npr. polnovredna moka in izdelki iz nje ipd.).
  • Pitje sladkih pijač
  • Žvečilni gumi s sladkorjem

Mikroorganizmi so odločilni zunanji neposredni dejavnik nastanka zobnega kariesa. Tudi v normalni ustni flori je neko število bakterij normalno in stalno prisotno. Število mikroorganizmov v enem milimetru sline znaša povprečno 750 milijonov.

Zobne obloge, ki povzročajo karies, se pojavljajo na zobeh kot tuja snov, v obliki bele, siraste in mehke obloge. Sestavljajo jih ostanki hrane, mucin, krvni elementi in mikroorganizmi. Nabirajo se na hrapavih in težje dostopnih mestih za čiščenje (okoli zobnih vratov, ob robu dlesni, med zobmi).

Redna ustna higiena zmanjša tveganje za kariesom

Karies preprečimo z dobro ustno higieno, s katero odstranjujemo obloge, ki so gojišče za bakterije. Da bi tveganje za karies še zmanjšali, moramo pacienta poučiti o pravilni prehrani in mu svetovati vsakodnevno uporabo ustnih vod z 0,05 odstotka natrijevega fluorida ter 0,05 odstotka klorheksidina.


Imate vprašanja glede kariesa? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na  01 283 61 70  in se dogovorite za brezplačen pregled.