Parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv, ki je v svetu najbolj razširjena kronična bolezen poleg kariesa. Ugotovljeno je bilo, da ima skoraj vsak Slovenec med 15. in 65. letom eno od oblik vnetja obzobnih tkiv.  Parodontalna bolezen povzroči, da se med zobom in dlesnijo pojavijo obzobni žepki. Bakterije v zobnih oblogah s svojimi izločki povzročijo vnetje in tudi propad obzobnih tkiv.

Dokazano je, da parodontalno stanje ne odraža le zdravja vaše ustne votline, temveč celotnega sistema. Velja tudi obratno: parodontalna bolezen vpliva tudi na sistemsko zdravje bolnika:

  • Povzroči ali pospeši srčno-žilne bolezni
  • Poslabša sladkorno bolezen
  • Povzroči prezgodnji porod in manjšo porodno težo novorojencev
  • Pogostejše so okužbe dihal

Hkrati lahko vpliva na poslabšanje osnovne bolezni, npr. sladkorne bolezni, ateroskleroze in nekaterih ledvičnih bolezni. Parodontologija je zato pomemben del celostnega pristopa k zdravju.

Vplivi paradontalne bolezni na telo

Vplivi paradontalne bolezni na telo

Znaki parodontalne bolezni

  • Krvavitev dlesni ob ščetkanju ali nitkanju.
  • Otekle, boleče ali rdeče dlesni.
  • Umik dlesni, odstop dlesni od zoba.
  • Slab zadah.
  • Povečana gibljivost zob.

Potek parodontalne bolezni

Vnetje dlesni ali gingivitis povzročijo bakterije s svojim škodljivim delovanjem in izločki. Barva dlesni se pri tem spremeni. Zdrava bledo rožnata dlesen postane rdeča, dlesen ob dotiku zakrvavi (na kar bodite pozorni pri umivanju zob).

Vnetje dlesni ali gingivitis

Vnetje dlesni ali gingivitis

Z dobro ustno higieno lahko vnetje ustavimo, sicer pa vnetje dlesni napreduje vse globlje, do kosti, kar lahko privede do majavosti in izgube zob.

Prikaz razvoja parodontalne bolezni

Zdrava dlesen → Gingvitis → Obrobni paradontitis → Globoki paradontitis

Pri začetnih oblikah parodontalne bolezni vam pomaga ustna higieničarka, če pa bolezen napreduje, posreduje parodontolog. Pri svojem delu uporablja klasične metode čiščenja in tudi globlje operativne posege, ki so skrbno kontrolirani, njihov namen pa je zlasti temeljito dokončno odstranjevanje močno vnetega in odmrlega tkiva ter rekonstrukcija obzobnih tkiv. Ukvarja se tudi z estetskimi posegi, kot sta prikrivanje recesij dlesni ali odprava “gummy smile” – nasmeha, kjer so prekomerno vidne dlesni.

Za naše paciente poskrbi Jure Binter, dr. dent. med, specialist parodontolog.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (7 glasov)