Endodontija

Endodontija je specialna veja zobozdravstva, ki se ukvarja z zdravljenjem koreninskih kanalov in vnetij ob njih. Notranjost zoba je precej majhna, zato pri endodontskem zdravljenju uporabljamo najsodobnejše pripomočke in visoko povečavo z lupami ali mikroskopom. To nam omogoča natančno delo s predvidljivim izidom. Endodontsko zdravljenje opravlja navadno splošni zobozdravnik. Kadar pa gre za komplicirane primere, se mu posveti zobozdravnik specialist endodont.

Vsak zob ima v svoji notranjosti droben preplet žil in živcev, kar s skupnim imenom označujemo kot zobno pulpo. Namen endodontskega zdravljenja je odstranitev vnetega ali odmrlega pulpnega tkiva in bakterij iz koreninskih kanalov. Ta postopek se opravlja s pomočjo inštrumentov, ki omogočajo natančno endodontsko obravnavo. Pri delu nam zelo pomaga povečava s posebnimi lupami ali endodontski mikroskop.

Endodontski mikroskop
Endodontski mikroskop

Vnetje zoba, vnetje zobne pulpe, pulpitis, gangrena, granulom so besede, ki označujejo težave z notranjostjo zoba. Vzrokov za te težave je lahko več, vendar je daleč najpogostejši vzročnik zagotovo zobna gniloba – karies. Ta počasi razjeda sklenino, jo raztopi in nato prodira globje v dentin. Kadar karies prodre v področje pulpnega tkiva, se to vname kar strokovno imenujemo pulpitis – vnetje pulpe. Zanj je značilna kljuvajoča bolečina, zaradi katere pacient nemalokrat v noči ne more zatisniti očesa.

Vnetje ob korenini zoba
Vnetje ob korenini zoba zaradi globokega kariesa.

Obstajajo tudi izjeme, kjer živec v zobu odmre brez kakršnihkoli simptomov in pacient tega ne čuti. Takšno odmrtje zobozdravnik naključno odkrije na rentgenskem posnetku ali pri kliničnem pregledu. Bakterije se v področju vnetega ali že odmrlega pulpnega tkiva še naprej razmnožujejo in potujejo vzdolž svetline koreninskega kanala vse do kosti, kjer povzročijo propadanje kostnine. Na rentgenskem posnetku opazimo senco v področju konice korenine zoba, takšno stanje pa označujemo kot apikalni parodontitis – vnetje tkiv ob vršku korenine zoba.

Endodontsko zdravljenje

Zobozdravnik v primerih vnetja ali odmrtja živca najprej odstrani karies in vneto ali odmrlo tkivo zobne pulpe, ki se nahaja v kanalu. Natančno mehansko razširi koreninski kanal, ga spere z različnimi razkužilnimi raztopinam. Kanale se izpira z razkužili in ob koncu obravnava še z laserjem, da se uniči tudi bolj odporne bakterije.

Endodontsko zdravljenje
Endodontsko zdravljenje v več fazah.

Potem, ko je zob brez simptomov, se lahko naredi dokončna polnitev iz kavčukove mase, ki področje koreninskega kanala natančno zatesni in s tem prepreči dostop novim bakterijam in omogoči ozdravitev obzobnih tkiv. Po končani endodontski terapiji naredimo kontrolni rentgenski posnetek in zob tudi v prihodnjih mesecih rentgensko spremljamo. Endodontsko zdravljenje zoba pravzaprav ni zdravljenje; iz zoba odstranimo bakterije, ki povzročajo težave in vzpostavimo stanje, ki omogoči, da telo samo do konca premaga in zazdravi vnetje, ki so ga prej povzročale bakterije. Očiščen in razširjen koreninski kanal je ob koncu treba natančno zatesniti. S tem se prepreči dostop novim bakterijam in omogoči ozdravitev obzobnih tkiv.

Pri endodontskem zdravljenju nam je vedno v veliko pomoč rentgenski posnetek. Tega se naredi kot diagnostični pripomoček pri postavljanju diagnoze. Slika se tudi med samim endodontskim zdravljenjem, da se preveri natančnost polnitve. Kadar zobna anatomija z razvejanimi kanali in večimi koreninami otežuje natančno zdravljenje lahko naredimo tudi 3D posnetek zoba. Ta pomaga odkriti skrite kanale.

Endodontsko zdravljenje - 3D posnetek in anatomija zoba
Endodontsko zdravljenje – 3D posnetek in anatomija zoba

Endodontsko zdravljen zob je ob uspešnem zdravljenju skoraj v vseh pogledih enakovreden zdravemu zobu. Včasih je bila edina alternativa izpuljenje zoba, zdaj pa endodontsko zdravljenje omogoča ohranitev večine zob.

Endodontsko zdravljenje zob ni boleče, saj pri delu vedno uporabljamo lokalno anestezijo.

V primeru, da je zob zaradi kariesa ali odloma krone oslabljen, je potrebna nadaljnja oskrba. Zob se lahko ojača z zatičem in oskrbi s fiksnoprotetičnim nadomestkom – prevleko.

STRANKE O NAS

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (13 glasov)