Umivanje zob zjutraj in zvečer

Umivanje zob zjutraj in zvečer

Ne glede na to, kako preprosto se zdi in kako dolgo že to počnemo, si le malokdo umiva zobe tako dobro in pravilno, kot bi si lahko. Kako je sploh videti pravilno čiščenje zob? Je dovolj dvakrat na dan? Kaj pa nitkanje? Tukaj smo, da odgovorimo na vsa ta vprašanja. 
Čisti zobje

Kako pogosto naj umivam svoje zobe?
Učinkovito odstranjevanje zobnih oblog je osnova za vzpostavljanje dobre ustne higiene. Zobe je treba temeljito umiti vsaj dvakrat do trikrat dnevno, več od tega pa ni priporočljivo, saj lahko privede do obrabe zobne sklenine in povzroči poškodbe dlesni. 

Kakšna je najboljša zobna ščetka?

Umivanje zobPred umivanjem je treba izbirati primerno zobno ščetko — a katera bo prava, če je ponudba tako pestra in široka? Najpomembneje je, da ima zobna ščetka mehke in nežne ščetine. Te bodo ob pravi uporabi temeljito ostranile vse zobne obloge, hkrati pa ne bodo poškodovale vaše sklenine. Prav tako bodite pozorni na velikost in fleksibilnost zobne ščetke glede na velikost vaše ustne votline.

In zobna pasta?
Ohranite nekaj temeljnih kriterijev tudi pri izbiri zobne paste.

Tukaj ni pomemben samo svež zadah, zato preberite drobni tisk in se prepričajte, da vaša zobna pasta vsebuje fluorid. Ta krepi zobe in pomaga pri preprečevanju kariesa. 

Kako je videti pravilno umivanje zob?

Zobno pasto v količini grahovega zrna nanesite na zobno ščetko, jo na zobe položite pod kotom 45 stopinj in ščetkajte z majhnimi, nežnimi krožnimi gibi, pri tem pa naj bo polovica ščetin na dlesnih, polovica pa na zobeh. Najprej se posvetite predelom, ki so za čiščenje najbolj zahtevni in kjer se zobni kamen najbolj nabira. Začnite na notranji strani zob, pri zadnjih kočnikih, nadaljujte na zunanji strani in končajte z griznimi ploskvami.

Na koncu ne pozabite očistiti še jezika, ki zadržuje veliko bakterij. Te lahko še dodatno odstranimo z uporabo ustne vodice ali strgala. Trajanje ščetkanja je odvisno od tega, kako temeljiti ste. Idealno je to med dvema do tremi minutami, zato si vzemite čas, vsakodnevna rutina pa bo postala bolj zabavna ob vaši najljubši glasbi. 

Kaj še lahko storimo za bolj čiste zobe?

Zobna ščetka kljub temeljitemu ščetkanju težko doseže vsa mesta, še posebej medzobne prostore. Umivanje zob naj vključuje tudi zobno nitko in medzobno ščetko! 

Pri uporabi zobne nitke bodite nežni, da ne poškodujete svojih dlesni, zato se izogibajte hitrih in nenadnih gibov. Pri nakupu zobne nitke za začetek izberite mehkejšo in dovolj tanko, da se ta ne bo zatikala med vašimi zobmi. Za dnevno uporabo bo zadostovalo približno 40 cm, po uporabi pa nitko zavrzite in izperite zobe z vodo. Za potrebe vsakogar, še posebej pa tistih, ki imate nameščen fiksni zobni aparat, je primerna medzobna ščetka. Z njo lahko z lahkoto očistite obloge na vseh težje dosegljivih mestih. Na trgu je zdaj na voljo več različnih velikosti — za ozke in široke medzobne prostore.

V čem je torej skrivnost izjemne čistoče težje dostopnih ozkih prostorov med zobmi? V izredno tankih, posebej dolgih in izjemno odpornih vlaknih, za nežno in učinkovito čiščenje.

Ob temeljiti in redni ustni higieni pa je tudi pri zdravih zobeh priporočljivo redno obiskovanje zobnega higienika. V zobozdravstvenem centru Babit se vsaki stranki posvetimo individualno in v obzir vzamemo specifične potrebe — s ciljem, da na obraze ljudi rišemo zdrav nasmeh za vse življenje. 

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

Oceni to stran