Ustrezna ustna higiena

Ustrezna ustna higiena — ključ do zdrave ustne votline

Temeljita in pravilna ustna higiena je najučinkovitejši in najlažji način za preprečevanje kopičenja zobnih oblog ter za vzdrževanje zdravih zob in ustne votline. V zobozdravstvenem centru Babit smo predani temu, da skupaj z vami postavljamo trdne temelje za vzdrževanje ustnega zdravja.

Za lep in zdrav nasmeh ne smemo pozabiti osnov, ki smo jih mnogi prevzeli že v otroštvu. Zobe moramo ščetkati vsaj dvakrat dnevno in nitkati enkrat dnevno, da očistimo tudi tista mesta, ki jih z zobno ščetko težje dosežemo. Pri ščetkanju pa ne smemo pozabiti na jezik, saj ta zadržuje veliko bakterij, ki jih še dodatno lahko odstranimo z uporabo antibakterijske ustne vodice.

Ustrezna higiena na dnevni bazi pa ne zajema le nitkanja in ščetkanja zob, saj jih večina ljudi očisti nepopolno in s tem spodbuja nastanek trdovratnih zobnih oblog, ki jih je težko odstraniti z zobnih površin. Obloge se namreč nalagajo na mestih, ki jih sami najtežje očistimo. To so medzobni prostori, vdolbine na griznih površinah, nagnjeni zobje ter predeli med zobom in dlesnijo. K vnetju teh pa najpogosteje pripomore neustrezna higiena zadnjih dveh predelov. 

Ustna higiena vpliva na zdravje

Tukaj nastopi ustni higienik, specialist za profesionalno odstranjevanje zobnega kamna, katerega poslanstvo je varovanje vašega ustnega zdravja preko preprečevanja razvoja kariesa in bolezni dlesni. 

Obisk vsakih 6 mesecev daje vam in vaši zobozdravniški ekipi vpogled v vaše ustno zdravje, seveda pa je število letnih obiskov odvisno od vaših potreb.

Ustni higienik opravlja vrsto nalog, vse od čiščenja zobnih oblog, preventivnega fluoriranja, peskanja in poliranja zobnih površin, luščenja in glajenja korenin, merjenja globin obzobnih žepov in razkuževanja obzobnih žepov z uporabo laserja. 

Ker pa je najboljše, da vzpostavite rutino ustne higiene, ki ustreza vam in vašim potrebam, vam lahko svetuje tudi pri izbiri higienskih pripomočkov in prevzemanju trajnih navad ustrezne zobne higiene. 

Osvojite navade dobre ustne nege ter ohranite zdrave zobe in dlesni vse življenje. 

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

Oceni to stran