Izbira ustrezne zobne ščetke in zobne paste

Zobna ščetka z zobno pasto
Vedno izberite mehko ščetko! Mi priporočamo ščetko CURAPROX 5460. Dobre so tudi električne zobne ščetke, ob tem pa velja poudariti, da dajejo študije prednost soničnim (Philips Sonicare) pred rotacijskimi. Vedno kupujte mehke (sensitive/soft) nastavke za električno ščetko. Znanstveno je tudi dokazano, da je še bolj kot vrsta ščetke pomembna tehnika ščetkanja. Koristen dodatek ustni higieni so čopaste ščetke, torej ščetke z enim samim šopom ščetin, ki z lahkoto dosežejo vse skrite prostore v ustni votlini.

Dobra zobna pasta naj obvezno vsebuje fluoride, ki dodatno ščitijo trda zobna tkiva. Za odrasle se priporoča pasta z več fluoridi (1500 ppm), za otroke pa manj (500 ppm). O otroških zobnih pastah se je dobro posvetovati z zobozdravnikom.

Zobna pasta naj ne vsebuje grobih abrazivnih sredstev, ki ob dolgotrajni uporabi lahko poškodujejo sklenino. Prozorne zobne paste imajo manjšo granulacijo abrazivov.

Tudi ustne vode so postale vedno bolj uporabne v preprečevanju zobne gnilobe, še posebej če vsebujejo blage antiseptike (klorheksidin), ki delujejo dalj časa. Izogibajte se alkoholnim ustnim vodam, saj izsušijo ustno sluznico in nimajo ustreznih baktericidnih lastnosti. Nekateri ljudje so občutljivi za nekatere sestavine v ustnih vodah, zato je treba ugotoviti, katera je najmanj moteča v ustih. Pomembno je tudi, da ustne vode ne uporabljate vsak dan, temveč le občasno.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (6 glasov)