Izbira ustrezne zobne ščetke in zobne paste

Zobna ščetka z zobno pasto
Vedno izberite mehko zobno ščetko! Mi priporočamo ščetke z velikim številom mehkih ščetin; gosti snopiči ščetin še vedno dajejo občutek pritiska na zob kot pri trdih zobnih ščetkah, hkrati pa ne morejo poškodovati dlesni . Dobre so tudi električne zobne ščetke, ob tem velja poudariti, da dajejo študije prednost soničnim pred rotacijskimi, ne zaradi boljšega čiščenja temveč zaradi vpliva na obrabo sklenine ali dentina. Vedno kupujte mehke (sensitive/soft) nastavke za električno ščetko. Znanstveno je tudi dokazano, da je še bolj kot vrsta ščetke pomembna tehnika ščetkanja. Koristen dodatek ustni higieni so čopaste ščetke, torej ščetke z enim samim šopom ščetin, ki z lahkoto dosežejo vse skrite prostore v ustni votlini.

Dobra zobna pasta naj obvezno vsebuje fluoride, ki dodatno ščitijo trda zobna tkiva. Za odrasle se priporoča pasta z več fluoridi (1450 ppm), za otroke mlajše od 6 let pa manj (1000 ppm). O otroških zobnih pastah se je dobro posvetovati z zobozdravnikom.

Zobna pasta naj ne vsebuje grobih abrazivnih sredstev, ki ob dolgotrajni uporabi lahko poškodujejo sklenino. Prozorne zobne paste imajo manjšo granulacijo abrazivov.

Tudi ustne vode so postale vedno bolj uporabne v preprečevanju zobne gnilobe, še posebej če vsebujejo blage antiseptike (klorheksidin), ki delujejo dalj časa. Izogibajte se alkoholnim ustnim vodam, saj izsušijo ustno sluznico in nimajo ustreznih baktericidnih lastnosti. Nekateri ljudje so občutljivi za nekatere sestavine v ustnih vodah, zato je treba ugotoviti, katera je najmanj moteča v ustih. Pomembno je tudi, da ustne vode ne uporabljate vsak dan, temveč le občasno.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (6 glasov)