Snemna zobna protetika

Združuje sisteme zobnih nadomestkov, ki jih lahko snamemo in ponovno namestimo.

Združuje sisteme zobnih nadomestkov, ki jih lahko snamemo in ponovno namestimo. Večinoma se rešitve, ki jih ponuja snemna zobna protetika, uporablja, ko je bilo izgubljenih več zob. Sile, ki so jih ob grizenju prenašali sedaj manjkajoči zobje, se delno prenašajo preko baze proteze na sluznico.

Snemna protetika za zobe velikokrat nastopa v kombinaciji s fiksno protetiko. Namen je pridobiti stabilnost in čim bolj ugoden prenos sil preko preostalih zob in sluznice.

V primeru da je cela čeljust brezzoba je potrebno narediti popolno snemno protezo, ki prekriva celotno nebo. V zgornji čeljusti jo na mestu drži podtlak, v spodnji pa je to mnogo težje ali celo nemogoče doseči, zaradi stalega gibanja jezika in mišic pri govoru in hranjenju.

Preprosta (začasna) delna proteza

Začasna delna proteza

Totalna snemna proteza

Totalna proteza

Snemna proteza na konusnih prevlekah

Snemna proteza na konusnih prevlekah

Snemna proteza na rezkanih kovinsko-porcelanskih prevlekah

Snemna proteza na rezkanih kovinsko-porcelanskih prevlekah

Snemna proteza na implantatih

Snemna proteza na implantatih

Kdaj se odločimo za fiksno in kdaj za snemno protetiko?

  • Če manjka v sklenjeni zobni vrsti en, dva ali celo trije zobje, lahko zobne nadomestke fiksno cementiramo, “obesimo” na obstoječe zobe. Take zobne nadomestke, ki jih ne snemamo, imenujemo fiksni nadomestki, ker ostanejo v ustih dlje časa, lahko celo vse življenje.
  • Če manjka več zob, lahko naredimo delno zobno protezo, torej snemljivi zobni nadomestek. Obstoječe zobe preoblikujemo z namenskimi prevlekami, ki bodo služile kot sidra za delno protezo. Te prevleke so cementirane na zobeh, protezo pa dnevno snemamo in jo očistimo izven ust. Tudi taki izdelki imajo ob dobri izdelavi in pravilni higieni pacienta zelo dolgo življenjsko dobo.
  • Če manjkajo vsi zobje v čeljusti, moramo narediti popolno zobno protezo, ki v zgornji čeljusti pokriva celotno nebo, tako da jo stabilno drži podtlak med trdim nebom in protezo. Če čeljust predhodno oskrbimo z implantati, lahko bistveno zmanjšamo protezo,da je udobnejša za nošenje. Na implantatih je pripeta ves čas, dokler je ne snamemo.
  • V veliko primerih se fiksna in snemna protetika za zobe z roko v roki. Naprimer: Za izdelavo dobre in estetske delne proteze moramo določene zobe “preobleči” z namenskimi fiksnimi prevlekami, ki bodo pomagale “nositi” snemno protezo na posebnih sidrih.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (15 glasov)