Nasveti za nego snemne proteze

Zaupali ste nam protetično oskrbo in vsi skupaj smo posvetili dovolj časa in energije, da smo domislili kar najboljšo rešitev za funkcionalnost, higieno, estetiko in fonetiko. Sedaj, ko smo ob koncu te poti, bi vas želeli opozoriti na ustno higieno, na skrb za protetični izdelek in na nujnost rednih kontrol, ki jih izvaja zobozdravnik. Le tako se vašemu protetičnemu izdelku lahko obeta dolga življenjska doba. Tako si zastavljamo skupaj z vami zopet nov cilj – to je: ohraniti zdrava zobna in obzobna tkiva ter vzdrževati neoporečne protetične konstrukcije še dolgo po končani protetični oskrbi.

Postopek nege

Po vsaki jedi je treba ustno votlino izprati, protezo pa očistiti z mehko krtačko in milom. Pri čiščenju nikoli ne uporabljamo zobne paste, ker abrazivni delci, prisotni v zobni pasti, poškodujejo akrilat, iz katerega je proteza narejena. Proteza postane hrapava in na njej se hitreje začnejo nabirati obloge, ki jih je vse težje odstraniti. Odstranjevanje teh oblog z ostrimi predmeti površino še bolj poškoduje. Za čiščenje proteze lahko uporabljamo navadno zobno ščetko, ščetko za nohte, ali ščetko, ki je posebej oblikovana za čiščenje protez. Očistiti moramo površine zob v protezi, prav tako pa tudi spodnjo površino, kjer je proteza v stiku z ustno sluznico.

Vsakih nekaj dni je treba protezo namočiti v vodni raztopini površinsko aktivnih snovi, ki razkužijo protezo ter preprečijo razvoj škodljivih bakterij in plesni. V lekarni lahko kupite tablete, ki služijo temu namenu. Vedno kadar proteza ni v ustih, mora biti shranjena v kozarcu vode.

Kljub temu je možno, da se s časom na protezo naberejo mehke in trde obloge, ki jih je težko odstraniti. Zato je priporočljivo, da na rednih kontrolah pri zobozdravniku zaprosite za temeljito čiščenje in poliranje proteze, ki ga opravijo zobni tehniki s profesionalno opremo. Vsemu navkljub se vaš obraz, tkiva ustne votline in čeljustni sklep z leti spreminjajo. Tem spremembam se protetični izdelek ne more prilagajati, kajti narejen je iz trdega materiala. Včasih se proteza ne prilega več, postaja nestabilna. Takrat je morda potrebno popravilo ali podložitev proteze. Prav zato so še kako pomembne stalne kontrole pri vašem zobozdravniku. Ob obisku si je pametno odgovoriti na vsa vprašanja, ki se Vam zastavljajo.

Odsvetujemo:

  • Čiščenje proteze z zobno pasto.
  • Hranjenje proteze na suhem.
  • Odstranjevanje trdih oblog z ostrimi predmeti.
  • Samostojno popravljanje proteze z lepili, ki niso primerna.

Priporočamo:

  • Protezo čistimo z navadnim milom ali detergentom brez abrazivnih delcev.
  • Proteza naj bo vedno izpostavljena vlagi – kadar ni v ustih, naj bo v kozarcu vode.
  • Trde obloge odstrani zobni tehnik. Protezo polira na visoki sijaj, kar prepreči ponovno nabiranje oblog.
  • Pametno je čiščenje proteze ob polnem lijaku vode, tako da proteza, ki po nesreči pade iz rok, pristane v vodi in se ne okruši.
  • Redne kontrole pri zobozdravniku.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI