Kaj je ustno zdravje?

Ustno zdravje je pomembno za dobro socialno, duševno in telesno počutje človeka. Posledično lahko zanemarjeno in nepopolno zobovje ali celo brezzobost vodi v izgubo dobrega počutja in samospoštovanja. Motena je lahko naša umestitev v družbi saj se zaradi »slabih« zob ne moremo odkrito nasmejati. Nasprotno pa ohranjeno ali nadomeščeno zobovje pomembno vpliva na našo samozavest.

Pomen ustne higiene je znan že zelo dolgo. Vzrok verjetno leži v dejstvu, da je zobna bolečina na lestvici bolečin uvrščena med najhujše, kar jih lahko izkusimo. Pomembno je, da ljudje skrbimo ne samo za zobovje, ampak tudi za obzobna in ostala tkiva v ustni votlini. V strokovnih krogih se uveljavlja izraz parodontalna medicina, ki preučuje vpliv in povezavo parodontalne bolezni z nekaterimi sodobnimi boleznimi. Bakterije v zobnih oblogah, ki se zadržujejo ob robu dlesni, so primarni vzrok za začetek kroničnega vnetja obzobnih tkiv. Dokazano je, da vnetna parodontalna bolezen povzroča različne sistemske bolezni, kot so: bolezni srca in ožilja, kronično obstruktivno obolenje pljuč in aspiracijsko pljučnico in slabšo presnovno urejenost sladkornih bolnikov. Parodontalna bolezen lahko vpliva na sistemsko zdravje na več načinov:

  • Vnetje se lahko širi iz obzobnih tkiv neposredno v okolico in globlja tkiva.
  • Mikroorganizmi in njihovi produkti lahko pridejo v krvni obtok, kar povzroči vnetje v oddaljenih organih.
  • Škodljive snovi, ki nastajajo v vnetih področjih lahko preidejo v krvni obtok in prizadenejo oddaljena tkiva (ateroskleroza), lahko pa spremenijo epitelij dihalnih poti ali prebavil in tam ustvarijo pogoje za začetek vnetja.

Ustno zdravje: kako nastane vnetje dlesni in kako ga zaznamo?

Vzemimo čisto in zdravo zobno površino, ki je bila ravnokar primerno očiščena in poglejmo, kaj se z njo dogaja, če je ne čistimo redno. Dodajmo še, da je okrog vsakega zoba v ustih normalno prisoten obzobni žep, ki meri 3 mm v globino in poteka okrog in okrog zoba, tudi v medzobnem prostoru.

Anatomija zoba, ustno zdravje
Slika 1: Slika prikazuje normalno anatomijo zoba in lokacije, ki jih moramo še posebej dobro očisti.

Tekom dneva se na površino zoba odlagajo in vežejo sestavine sline, hrane, pijač, itn., ki tvorijo mehke zobne obloge. Značilno za mehke zobne obloge je, da se nabirajo na zobnem vratu, tako na prostih površinah kot tudi v medzobnih prostorih (Slika 1). Zobni vrat je lokacija, kjer bakterije iz zobnih žepkov dobijo potrebna hranila. Posledično se bakterije namnožijo in v prvi fazi povzročajo vnetje dlesni, v kasnejših fazah pa brez izjem vnetje dlesni napreduje v parodontalno bolezen.

Če mehkih oblog ne odstranimo vsaj enkrat dnevno, imajo bakterije v obzobnem žepku konstanten dotok hranil, zaščitno okolje žepka pa jim nudi idealne pogoje za nemoteno razmnoževanje. Neočiščene mehke zobne obloge sčasoma »otrdijo« in nastane zobni kamen. Zobni kamen zaradi svoje porozne strukture deluje kot zatočišče za bakterije, kar vodi v njihovo bujno rast tudi izven obzobnega žepka. Izredno pomembno je torej odstraniti zobni kamen pri ustnem higieniku ali zobozdravniku vsaj vsakih 6 mesecev.

Zdrava dlesen je rožnate in nikoli rdeče-vijolične barve, pri čiščenju pa nikoli ne zakrvavi. Seveda tudi nimamo zadah iz ust.

Paradontalna bolezen
Slika 2: Slika prikazuje strukturo zoba in obzobnih tkiv. Na vaši levi strani je prikazana zdrava anatomija, s 3mm obzobnim žepom, na vaši desni pa napredovala parodontalna bolezen z neočiščenimi mehkimi oblogami, poglobljenim obzobnim žepom in znižano višino kosti.

Če v dnevni naglici pozabimo na naša usta in zobne obloge in le-te dalj časa ostajajo na naših zobnih površinah, se vnetje iz dlesni širi tudi na kost, v katero je »vsajen« naš zob. Sčasoma se obzobni žep, zaradi izgube kosti, poglobi na 4 in več milimetrov in tako lahko začnemo govoriti o različnih fazah parodontalne bolezni (Slika 2). Če so žepki poglobljeni na vseh zobeh, površino vnetišča lahko primerjamo s 4cm x 4cm veliko gnojno rano na roki.

Slaba higiena vodi v zadrževanje mehkih oblog na zobni površini. Mehke obloge so hrana za bakterije, ki prebivajo v obzobnem žepu. Če opazimo krvavitev ob ščetkanju in še vedno ne ukrepamo, se vnetje dlesni širi na kost in ta začne izginjati. Pri tem tvegamo nastanek ognojka, na koncu pa zob izgubi vso oporo in izpade. S tem je povezana protetična rehabilitacija in takrat razmišljamo o mostičkih, vsadkih (implantatih) ter protezah.

Znanost je nedvoumno pokazala, da lahko svoje zobe s pravilno dnevno ustno higieno obdržimo do visoke starosti.


Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na  01 283 61 70  in se dogovorite za brezplačen pregled.