Naravno čiščenje zobnega kamna

Naravno čiščenje zobnega kamna

Odstranjevanje zobnega kamna ne sme biti agresivno do površine zoba ali dlesni in drugih obzobnih tkiv. Na spletu je možno zaslediti veliko nasvetov za naravno odstranjevanje zobnega kamna. Pri upoštevanju teh nasvetov je potreben kritičen premislek; ne toliko glede učinkovitosti pri odstranjevanju kamna, ampak glede varnosti čiščenja, med katerim se včasih lahko naredi več škode kot koristi. Ta škoda je lahko tudi nepopravljiva in mnogi nasveti glede ti. naravnega čiščenja, ki sem jih zasledil, so precej škodljivi. V koliko ste v dvomih, nas lahko pokličete, oboji se lahko naučimo česa novega.

Kaj je zobni kamen

Zobni kamen je posledica mineralizacije mehkih zobnih oblog. Mehke obloge ali plak se spremenijo v trde in težko odstranljive obloge na zobeh – zobni kamen. Ker so te zobne obloge dom številnim škodljivim bakterijam, jih je treba odstranjevati. To moramo početi redno in natančno, saj se na zobe stalno lepijo nove obloge. Tudi, kadar nič ne jemo. S tem, ko zmanjšamo število škodljivih bakterij, preprečujemo nastanek obolenj zobnih in obzobnih (parodontalnih) tkiv. Podrobneje o zobnem kamnu si lahko preberete na povezavi https://www.babit.si/zobne-obloge-in-zobni-kamen/

zobne-obloge

Je naravno čiščenje zobnega kamna sploh možno?

Besedna zveza naravno čiščenje zobnega kamna je precej nespecifična. Kakšno sploh je nasprotje, torej kaj je nenaravno odstranjevanje zobnega kamna? Vsi načini odstranjevanja zobnega kamna, ki sem jih srečal do sedaj, so se mi zdeli dokaj naravni. Kar verjetno iščemo, so alternativne metode odstranjevanja zobnega kamna. Torej metode, ki se razlikujejo od preizkušenih, uveljavljenih postopkov, ki jih uporabljata zobni higienik ali zobozdravnik. To so mehanski načini odstranjevanja na zobe nalepljenih trdih zobnih oblog: ultrazvočno odstranjevanje, peskanje, luščenje in glajenje, poliranje… Alternativne metode, ki so prisotne na spletu, večinoma uporabljajo razne (naravne in tudi sintetične) kemične sestavine v kombinaciji s ščetkanjem ali samo z izpiranjem ustne votline.

Večinoma se na ta način izdela pripravek, ki se uporablja kot alternativa navadni zobni pasti. Moje stališče po tem, ko sem pregledal več receptov takih pripravkov je, da so to pravzaprav prototipi zobnih past ali praškov, le da ne vsebujejo vseh sestavin oz. pretiravajo ali celo uporabljajo škodljive sestavine. Torej so manj učinkovite verzije navadne zobne paste.

Ali lahko očistimo zobni kamen sami?

Trde zobne obloge so zelo čvrsto prilepljene na zobno površino. Podobno kot pri navadnem vodnem kamnu v kopalnici, je vez na površino, čeprav je ta gladka kot recimo keramika umivalnika ali kovina pipe, zelo močna. Kadar je na zobno površino nalepljenega izjemno veliko zobnega kamna, lahko delčke tega sicer kar zlahka odlomimo, vendar večina ostane trdno nalepljena na površino zoba. Predvsem na težje dostopnih mestih, vdolbinicah, med zobmi itd. Prednost kopalniške keramike in nerjavečega jekla pred zobno sklenino je, da sta neobčutljiva na kisline. Tako lahko z dokaj agresivnimi čistili, ki imajo nizek pH, ker vsebujejo kisline, raztopimo vodni kamen in ga lažje odstranimo. Sklenina zob je kristalna struktura, večinoma iz kalcijevega fosfata (hidroksiapatita), ki je občutljiv na kislino in se v njej raztaplja podobno kot vodni kamen (večinoma kalcijev karbonat). Uporaba, na primer, limonske kisline za naravno čiščenje zobnega kamna, bo demineralizirala tako zobni kamen kot zobno sklenino. S tem nastanejo trajne poškodbe sklenine, ki za nameček postane na mikroskopskem nivoju hrapava in tako še hitreje nabira nove zobne obloge.

Mehansko odstranjevanje zobnega kamna samemu sebi je težko in tudi nenatančno. To lahko potrdim iz lastnih izkušenj in tudi iz izkušenj nekaterih kolegov. Še več, nekateri so si poskušali celo narediti plombo, ki pa je bila vprašljive kakovosti…in kratkega trajanja. Celo z uporabo vseh profesionalnih pripomočkov (ultrazvočni čistilec, peskalnik, ročni inštrumenti, vrtljive polirne ščetke…) je odstranjevanje zobnega kamna samemu sebi mokro, skeleče in umazano ter jalovo opravilo.

Naravni postopki odstranjevanja zobnega kamna

Najbolj naravni način spopadanja z zobnim kamnom je natančno odstranjevanje mehkih zobnih oblog, saj tako zagotovimo, da se zobni kamen sploh ne pojavi. Za to opravilo je potrebnih nekaj minut časa dnevno, zobna ščetka, medzobna ščetka ali nitka in zobna pasta. Morda se tu porodi vprašanje, kaj kdo smatra za naravno zobno pasto. Zobozdravstvena stroka nedvomno priporoča uporabo past s fluoridi, kar podpirajo obsežne študije. O tem pišemo drugje; fluoridi s samim odstranjevanjem zobnega kamna nimajo dosti skupnega.

Kadar se zobni kamen pojavi, ga lahko odstranjujemo mehansko ali kemično. Pod rubriko naravno čiščenje zobnega kamna bi šteli alternativne metode za čiščenje zobnega kamna, ki jih ne opravlja ustni higienik. Splošno gledano so mehanske metode namenjene odstranjevanju že nabranega zobnega kamna, kemijske metode pa bolj preprečevanju nastajanja in odstranjevanju mehkih zobnih oblog. Za čiščenje zobnega kamna so kemične metode neučinkovite, razen, kadar se uporablja kisline, ki so preveč agresivne in naredijo nepopravljivo škodo.

Odstranjevanje zobnega kamna s sodo bikarbono

Soda bikarbona (natrijev bikarbonat – NaHCO3) je pogosto omenjena v receptih za naravno čiščenje zobnega kamna in tudi za beljenje zob. Uporabljamo jo tudi za druga dnevna opravila, kot sta čiščenje in kuhanje. Je glavna sestavina pecilnega praška, vendar so temu primešane tudi kisline, ki se jim pri sklenini rajši izogibamo. Soda bikarbona je dokaj varna za uporabo. V naravnih receptih se jo pogosto meša z vodo in tudi drugimi kemičnimi primesmi (vodikov peroksid, vulkanski prah, eterična olja…)

Soda bikarbona s svojim kemičnim delovanjem pa tudi v kombinaciji z temeljitim ščetkanjem ne bo odstranila zobnega kamna. Njene poglavitne lastnosti so, da deluje kot abraziv in zvišuje pH sline, saj je bazična. Zaradi abrazivnosti sode bikarbone torej lahko odstranimo nekatere trdovratne madeže, vendar z grobo in redno uporabo pride do poškodb tako sklenine kot tudi dlesni. Če torej želite uporabljati sodo bikarbono za čiščenje zob, priporočamo, da jo uporabljate v kombinaciji s katero koli navadno zobno pasto (predvsem zaradi fluoridov), da ste pri ščetkanju nežni (zaradi abrazije) ter, da jo uporabljate le občasno.

Nekatere zobne paste poleg ostalih sestavin vsebujejo tudi sobo bikarbono, prepoznamo jih lahko po slanem okusu.

Sestava zobne paste

Čiščenje zobnega kamna z limono

Limonska kislina je škodljiva za vse zobne površine. Zobna gniloba ali karies je recimo neposredna posledica kislinskega napada na sklenino. Limonin sok ima pH 2-3, kar povzroča demineralizacijo kisline, ki se začne že pri pH 4,5 -5,5. Morda se bo zmehčala tudi površina zobnega kamna, vendar bo ta kljub vsemu ostal prilepljen na zobeh. Treba ga je mehansko odstraniti.

Uživanje limon, pomaranč, mandarin je v redu, saj se kislina razredči, pufra in odplakne s povečanim izločanjem sline. Drgnjenje zob s kislino pa je škodljivo!

Demineralizirana sklenina sprva dobi bolj belkast, kredast izgled. To ne pomeni, da smo s tem uspešno pobelili zobe, temveč je prva stopnja nastanka kariesa. Kredasto bela se kmalu spremeni v rumeno, rjavo, črno…

Odstranjevanje zobnih oblog z kisom

Kis je kislina in kot taka škodljiva za zobe. Velja enako kot za limonsko kislino. Poleg tega zaradi raznih barvil, ki jih vsebuje še dodatno zabarva površino zoba.

Odstranjevanje zobnih oblog s pomočjo zelišč in eteričnih olj

V primeru, da se čiščenja zobnih oblog doma lotevamo s pomočjo zelišč ali eteričnih olij moramo vedeti, da v kombinaciji s ščetko ta pomagajo pri odstranjevanju mehkih oblog, na trde zobne obloge pa bistveno ne vplivajo. Najbolj pogosto uporabljana zelišča so žajbelj, rožmarin, klinčki, timijan, origano, kumina… Njihove antimikrobne, adstringentne, antioksidativne, protivnetne lastnosti in predvsem njihov okus so razlog, da jih najdemo tudi v mnogih pastah za zobe.

Odstranjevanje zobnih oblog s peroksidom

Peroksid je v domači uporabi za čiščenje površinskih ran, beljenje las pri frizerju ipd. Njegovo kemično delovanje ne bo odstranilo zobnega kamna. Kadar ga mešamo s sodo bikarbono, se zaradi reakcije začne sproščati CO2 in zmes se dramatično peni. Mehurčki ne bodo pomembno pomagali pri odstranitvi trdih zobnih oblog. Peroksid v višjih koncentracijah povzroči opekline na sluznici, uporablja se ga na primer za ustavljanje krvavitev.

Nekatere zobne paste vsebujejo oksidativne spojine, vendar zaradi drugih razlogov in ne zaradi sposobnosti odstranjevanja trdnih oblog.

Odstranjevanje zobnih oblog z vulkanskim prahom

Praktično vse zobne paste vsebujejo stvar, ki ji laično rečemo vulkanski prah. Na embalaži, med sestavinami, boste našli napis Hydrated Silica.

Funkcija prahu je rahla abrazivnost, ki pomaga odstranjevati madeže s površine sklenine, podobno kot abrazivna čistila v gospodinjstvu. Različne paste lahko uporabljajo različne granulacije prahu.

vulkanski prah v zobni pasti

Odstranjevanje zobnih oblog z mehanskimi pripomočki

Mehansko odstranjevanje trdih zobnih oblog je najbolj učinkovito od naštetih metod. Na spletu in v nekaterih trgovinah je možno kupiti razne pripomočke za ročno odstranjevanje in celo baterijske ultrazvočne konice.

naravno čiščenje zobnega kamna
Odstranjevanje zobnih oblog doma z ultrazvčno konico povzroči trajne poškodbe sklenine. Na sliki so dobro vidne raze, ki jih je naredila kovinska konica.

Uporaba teh pripomočkov zahteva določeno mero natančnosti in izkušenj, da ne pride do poškodb. Take izkušnje ima recimo ustna higieničarka. Akrobacije, ki jih je treba izvajati po ustni votlini ob gledanju v ogledalo, so zahtevne, pregled nad delom pa slab. Poškodbe so lahko precej očitne in hitro opazne, ko se z instrumentom popraskamo po dlesni, priteče kaplja krvi ali izzovemo skeleč odziv zoba.

Druge poškodbe so manj opazne, saj z ultrazvočno kovinsko konico na zobu naredimo komaj vidne praske, ki ostanejo za vedno. Praktično na vseh videih, ki sem si jih ogledal na spletu, si zobe čistijo tako, da s špičastim delom konice drsijo po sklenini in tako rišejo raze po prej gladki površini. Naj bo vaš influencer za ustno higieno rajši vaša ustna higieničarka. Moj nasvet je, da se osredotočite na zobno ščetko in na temeljito ščetkanje zob in medzobnih prostorov. Tako odstranite mehke in preprečite nastanek trdih zobnih oblog. Kadar pa že nastanejo, prepustite čiščenje zobnega kamna nekomu, ki ima dober pogled v usta, dve prosti roki, dobro svetlobo, kvalitetne pripomočke in vam pri tem ne bo poškodoval zob in dlesni. Tudi zobne higieničarke in zobozdravniki si ne odstranjujemo zobnega kamna sami….smo poskusili, pa ni šlo.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

Oceni to stran