Kaj je granulom in kako ga zdravimo?

Zobni granulom ali granulomsko periapikalno vnetje je vrsta rasti, ki se razvije v ustih kot posledica okužbe zobne pulpe. Bakterije, ki uspejo prodreti do zobne pulpe oz. zobnega živca povzročijo vnetje in potujejo naprej skozi koreninski kanal.

Kaj je granulom?

Granulom sam po sebi ni škodljiva tvorba in nastane kot posledica odziva našega imunskega sistema, ko se telo poskuša zaščititi pred okužbo. Naš imunski sistem okrog vnetnega procesa poskuša postaviti obrambno črto. Granulom lahko povzroči bolečino, otekanje in celo gnojni izcedek, če pride do njegove okužbe. Granulom je vir stalne infekcije, ki lahko povzroča težave tudi v drugih delih telesa, zato je pomembno, da ga ustrezno zdravimo.

Zakaj sploh nastane granulom?

Bakterije vstopijo v zob na primer skozi luknjo v sklenini in dentinu, ki jo naredi zobna gniloba ali karies. To privede do vnetja zobnega živca, ki je lahko zelo boleče, včasih pa poteka povsem brez simptomov. Zobni živec ali zobna pulpa odmre največkrat ravno kot posledica globokega kariesa. Do odmrtja zobne pulpe lahko pride tudi zaradi poškodbe zoba ob udarcu, pri počeni zobni kroni, pri brušenju zob za zobno prevleko, pri večjih ortodontskih premikih zob ali recimo ob nesrečnem ugrizu v trd predmet.

Vnetni proces se širi od zobne krone, vzdolž zobne pulpe, vse do vrha korenine zoba. Tam bakterije izstopijo v kostni prostor v bližini vrha zobne korenine – periapikalni prostor. Tam je imunski odziv telesa bolje organiziran, kot v notranjosti korenine in začne se borba, ki aktivira širši imunski sistem.

nastanek granuloma
Bakterije vstopijo skozi odprtino, ki jo povzroči karies. To povzroči vnetje zobnega živca, ki se postopoma širi do vrška korenine in preko odprtine v okolico. V kosti okoli vrška korenine se nato lahko pojavi granulomsko periapikalno vnetje ali granulom.

Nastanek granuloma razdelimo na več stopenj:

 1. Okužba ali poškodba zoba: pojavi se vnetje zobnega živca, ki se, če ga zobozdravnik ne zdravi, širi naprej vzdolž zobne pulpe.
  nastane granuloma zaradi kariesa
  Prva stopnja nastanka granuloma je večinoma zobna gniloba ali karies.

  pulpitis
  Vnetje se razširi na celoten zobni živec ali zobno pulpo.
 2. Oblikovanje periapikalne lezije: okužba se razširi preko vrha zobne korenine. Tam povzroči nastanek tako imenovane periapikalne lezije. To je območje aktivnega vnetja in poškodbe tkiva okoli korena prizadetega zoba.
  Periapikalno vnetje
  Proces se razširi preko vrha zobne korenine v okoliška tkiva.
 3. Razvoj granuloma: imunski odziv telesa skuša zamejiti periapikalno lezijo. Obda jo s plastjo obrambnih celic. Tako nastane granulom ali granulacijsko tkivo . Granulom je masa imunskih celic, ki se oblikuje kot odziv na okužbo.
  granulom zoba
  Granulom je odziv telesa, ki organizira obrambo proti vdoru bakterij.
 4. Kronično vnetje: Granulom lahko vztraja dlje časa, povzroča kronično vnetje in poškodbe tkiva v okoliškem območju. Če se ne zdravi, predstavlja stalni vir infekcije, ki lahko privede do nadaljnjih zapletov, kot so absces ali širjenje okužbe na druge dele telesa.
kronično vnetje zaradi granuloma
Kronično vnetje lahko vpliva na oddaljene organske sisteme.

V vsaki od zgoraj omenjenih faz je možen pojav bolečine in otekline, lahko pa skozi celoten razvoj granuloma ni nobenih simptomov. Granulom je kronično vnetje kar pomeni, da lahko dolga leta miruje in se izrazi kot bolečina ali oteklina šele ob nenadnem padcu odpornosti.

Posledice nezdravljenega granuloma

Vnetni proces v enem zobu potencialno vpliva na celotno telo, saj je stalni vir infekcije. Raziskave nakazujejo, da lahko prizadane oddaljene organe, kot je srce, predvsem pri srčnih bolnikih in pacientih z umetnimi srčnimi zaklopkami. Vpliva pa tudi na kožna obolenja, lahko povzroča izpadanje las in podobne simptome. V primeru, da je pri srčnem bolniku potrebna operacija, včasih kirurgi pred posegom zahtevajo odstranitev zob, ki imajo granulom ali podobna kronična vnetja. Ti kronični procesi predstavljajo vnetni fokus in tveganje pri operaciji in okrevanju.

Kako zdravimo granulom – endodontsko zdravljenje

Namen endodontskega zdravljenja je odstranitev vnetega ali odmrlega pulpnega tkiva in bakterij iz koreninskih kanalov. Endodontsko zdravljenje se opravlja s pomočjo inštrumentov, ki omogočajo dostopnost do koreninskega kanala in natančno odstranitev prizadetega tkiva.

Kanale se izpira z razkužili in ob koncu po potrebi obravnava še z endodontskim laserjem, da uniči tudi bolj odporne bakterije.

endodontsko zdravljenje granuloma
Endodontsko zdravljenje granuloma je pravzaprav mehansko in kemično ćiščenje zobnih kanalov.

Pri delu je potrebna natančnost in dobro poznavanje anatomije zob in zobnih korenin. Očiščen in razširjen koreninski kanal je ob koncu treba natančno zatesniti s polnitvenim materialom. S tem se prepreči dostop novim bakterijam in omogoči ozdravitev obzobnih tkiv.

Rezultate polnitve zobnih korenin je treba vedno preveriti z rentgenskim posnetkom. Takoj po posegu namreč ocenimo, če je treba polnitev popraviti in kakšna je okvirna prognoza zdravljenja.

Endodontsko zdravljenje zob ni boleče, saj vedno uporabljamo lokalni anestetik. V veliko primerih pa je zobni živec tako ali tako odmrl in sploh ne prenaša dražljajev. Povezava na začetku tega odstavka vas pripelje do natančnejšega opisa endodontskega zdravljeneja.

Endodontsko zdravljen zob je ob uspešnem zdravljenju skoraj v vseh pogledih enakovreden zdravemu zobu. Včasih je bila edina alternativa izpuljenje zoba, zdaj pa endodontsko zdravljenje omogoča ohranitev večine zob.

V primeru, da je zob zaradi kariesa ali odloma krone oslabljen, je potrebna nadaljnja oskrba. Zob se lahko ojača z zatičem in oskrbi s fiksnoprotetičnim nadomestkom – prevleko.

Kakšni so simptomi ?

S prostim očesom granulom ni opazen, z natančnim kliničnim pregledom in anamnezo pa postavimo diagnozo. Sumljiv je lahko že zob, ki ima obsežnejšo plombo ali pa globok karies. Pri granulomu je zob mrtev in je lahko temnejše zabarvan.

Ob zobu, na mestu zobne korenine, se občasno pojavlja oteklina, ta je boleča na dotik. Prav tako je zob občutljiv na ugriz.

Na dlesni ob zobu se pojavlja mehurček, iz katerega izteka gnojna tekočina…to je fistula – kanalček, po katerem se drenira tekočina, ki nastaja ob vnetnem procesu.

simptomi granuloma fistula
Mehurček ob zobu, kjer izteka gnojni izcedek imenujemo fistula.

Granulom je viden na rentgenskih posnetkih

Vsi znaki niso vedno prisotni, prizadeti zob ni vedno boleč, zato je za diagnozo granuloma potreben tudi rentgenski posnetek. Včasih je granulom popolnoma asimptomatski in šele zobni rentgen in ostali testi potrdijo diagnozo. Pogosto se granulom opazi in rentgensko diagnosticira pri zobeh, ki imajo velike plombe in so na pogled brez posebnosti ter že več let ne povzročajo težav.

Kost okoli zobne korenine se zaradi rasti granuloma raztaplja, ko se vnetni proces širi in granulom veča. Na rentgenski sliki to opazimo kot temno liso v okolici prizadetih zobnih korenin.

granulom rentgen

Včasih je dovolj dvodimenzionalni rentgenski posnetek, v bolj zapletenih primerih pa specialist endodont za potrebe zdravljenja naredi tudi 3D posnetek zoba.

Določeni primeri granuloma oz granulomatoznega tkiva se lahko preobrazijo v cisto. To je ostro zamejena,z ovojnico obdana tvorba. Pogosto je napolnjena s tekočino in počasi raste ter povzroča raztapljanje okoliške kosti. Velikokrat je za njeno odstranitev potreben kirurški poseg.

Koreninsko zdravljeneje granuloma ni vedno uspešno

Dostop preko zobne krone in preko razvejanih koreninskih kanalov do konice korenine ni vedno enostaven. Koreninsko zdravljenje je omejeno na notranjost zoba in koreninskega kanala, ki se ga razkuži, hermetično zapre in prepreči dostop novim bakterijam. Vsem tkivom in predelu kosti okoli vrška korenine tako le pomagamo, da premaga infekt in da telo zazdravi granulom.

V primeru, da je endodontsko zdravljenje neuspešno in simptomi ter rentgenske slike ne pokažejo izboljšanja imamo na voljo dve možnosti. Prva možnost je, da ponovimo endodontsko zdravljenje in ponovno dostopamo skozi koreninski kanal. Druga možnost pa je, da zobozdravnik z majhnim kirurškim posegom odstrani granulom z dostopom skozi dlesen in kost od zobu. Ta poseg se imenuje apikotomija – odstranitev vrška korenine in prizadetega okoliškega tkiva, da se omogoči celjenje kosti.

Pravzaprav imamo tri možnosti. Tretja možnost, na katero sem v prejšnjem odstavku pozabil, je odstranitev dela zoba ali celotnega zoba. V primeru izgube zoba je možen protetični nadomestek (mostiček, implantat) ali ortodontsko zapiranje vrzeli.

Kdo pozdravi granulom, zobozdravnik, endodont ali kirurg?

Pravzaprav nobeden od njih. Granulomsko vnetje zazdravi in resorbira telo samo, po tem ko zobozdravnik (tudi endodont in kirurg sta v osnovi zobozdravnika) odstrani vzrok za težave in omogoči pogoje za zdravljenje.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (15 glasov)