Kaj je granulom in kako ga zdravimo?

Granulom ali granulomsko periapikalno vnetje je oblika kroničnega vnetja. Prisoten je večinoma pri vrhu korenine in je posledica vnetja in odmrtja živca.

Zakaj nastane ganulom?

Pulpa ali živec odmreta največkrat kot posledica globokega kariesa, lahko pa gre tudi za poškodbe zoba ob udarcu, ortodontskem zdravljenju ali nesrečnem ugrizu v trd predmet. Tako prizadet zob je mrtev in ga sčasoma okužijo bakterije.

Tako prizadet zob je mrtev in ga sčasoma okužijo bakterije

S prostim očesom granulom ni opazen, več kliničnih znakov pa nam lahko pomaga postaviti diagnozo. Pri granulomu je zob lahko zabarvan, lahko se pojavlja oteklina, zob je občutljiv na ugriz, pojavlja se mehurček iz katerega izteka gnojna tekočina…

Vsi znaki niso vedno prisotni, prizadeti zob ni vedno boleč, zato je za diagnozo granuloma potreben tudi rentgenski posnetek. Včasih je granulom popolnoma asimptomatski in šele zobni rentgen in ostali testi potrdijo diagnozo. Pogosto se granulom opazi in rentgensko diagnosticira pri zobeh, ki imajo velike plombe in so na pogled brez posebnosti ter že več let ne povzročajo težav.

karies, vnetje

Granulom je kronično vnetje kar pomeni, da lahko dolga leta miruje in se izrazi kot bolečina ali oteklina šele ob nenadnem padcu odpornosti. Obdajajo ga vnetne celice telesne obrambe, ki omejujejo vnetje. Kost okoli granuloma se raztaplja, ko se vnetje širi in granulom veča. Vnetni proces v enem zobu vpliva na celotno telo, saj je stalni vir infekcije. Raziskave nakazujejo, da lahko prizadene oddaljene organe kot je srce, predvsem pri srčnih bolnikih in pacientih z umetnimi srčnimi zaklopkami, vpliva pa tudi na kožna obolenja, lahko povzroča izpadanje las in podobne simptome. V primeru, da je pri srčnem bolniku potrebna operacija, kirurgi pred posegom zahtevajo odstranitev vseh zob, ki imajo granulom. Ti kronični procesi predstavljajo vnetni fokus in tveganje pri operaciji in okrevanju. Določeni primeri granuloma se lahko preobrazijo v cisto, ki jo je potrebno kirurško odstraniti.

Kako zdravimo granulom – endodontsko zdravljenje

Namen endodontskega zdravljenja je odstranitev vnetega ali odmrlega pulpnega tkiva in bakterij iz koreninskih kanalov. Ta postopek se opravlja s pomočjo inštrumentov, ki omogočajo sodobno in natančno endodontsko obravnavo.

Kanale se spira z razkužili in ob koncu obravnava še z laserjem, da se uniči tudi bolj odporne bakterije.

Pri delu je potrebna natančnost in dobro poznavanje anatomije zob in zobnih korenin. Očiščen in razširjen koreninski kanal je ob koncu potrebno natančno zatesniti. S tem se prepreči dostop novim bakterijam in omogoči ozdravitev obzobnih tkiv. Rezultate zdravljenja je treba vedno kontrolirati z rentgenskim posnetkom. Takoj je možna ocena in prognoza zdravljenja in če je potrebno se v isti seji naredi tudi popravek.

Endodontsko zdravljenje zob ni boleče, saj vedno uporabljamo lokalni anestetik. V veliko primerih pa je zobni živec tako ali tako odmrl in sploh ne prenaša dražljajev.

Endodontsko zdravljen zob je ob uspešnem zdravljenju skoraj v vseh pogledih enakovreden zdravemu zobu. Včasih je bila edina alternativa izpuljenje zoba, zdaj pa endodontsko zdravljenje omogoča ohranitev večine zob.

V primeru, da je zob zaradi kariesa ali odloma krone oslabljen, je potrebna nadaljnja oskrba. Zob se lahko ojača z zatičem in oskrbi s fiksnoprotetičnim nadomestkom – prevleko.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (15 glasov)