Vrste rentgenskih posnetkov zob

1. ORTOPANTOMOGRAM (skrajšano ortopan)

Ortopan je “gasilska slika zob”. Pokaže nam čeljustne sklepe, sinuse, del nosne votline, vse zobe, morebitno težavno izrast modrostnikov…

Ortopantomogram

2. LOKALNI RENTGENSKI POSNETEK

Zajema manjše polje z večjo natančnostjo.

Lokalni rentgenski posnetek

3. TELERENTGEN (ali cefalogram)

Telerentgen je rentgenski posnetek celotne glave od spredaj ali iz strani. Slednji omogoča ortodontu opraviti analize, ki pokažejo odnose med čeljustmi in pomagajo pri odkrivanju nepravilnosti v rasti. To je pomembno pri načrtovanju ortodontske terapije, saj je potrebno vedeti, kje je vzrok za nepravilno postavitev zob in kaj lahko pričakujemo od ortodontskega zdravljenja.

Sprednji posnetek omogoča vizualizacijo simetrije obraza, sinusov in postavitve čeljusti. Tak posnetek uporabljajo tudi ostali specialisti v področju zdravstva in ne samo zobozdravniki (ORL, kirurgi, travmatologi, plastiki…).

Telerentgen ali cefalogram

4. 3D RENTGEN – CBCT

CBCT (Cone beam computer tomography) je 3D rentgensko slikanje ki uporablja rentgenski snop v obliki konusa, podobno kot sladoledni kornet. Ta snop se enkrat zavrti okoli glave, sledi pa mu detektor, ki sliko zajema. Omogoča konstrukcijo 3D modela območja, ki ga slikamo. Možen je pogled od spredaj, s strani in od spodaj, v enem 3D rentgenskem posnetku skratka dobimo informacijo z vseh strani. Slikanje se uporablja predvsem za načrtovanje kirurških posegov, implantoloških načrtovanj, slikanje sinusov, načrtovanju ortodontskih posegov, endodontsko zdravljenje zob…

3D rentgen - CBCT

5. BITEWING (stranski lokalni rentgenski posnetek zobnih kron med ugrizom)

Zelo natančen in priročen posnetek za ugotavljanje začetnih kariesov na stičnih površinah med zobmi in sekundarnih kariesov pod plombami.

Bitewing ali zobne krone

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (13 glasov)