Fotodinamično zdravljenje (lasersko zobozdravstvo)

Laserje v vsakdanjem življenju najdemo povsod. Pojavljajo se v predvajalnikih glasbe, v trgovini, kjer berejo črtno kodo, v policistovih rokah, ko meri našo hitrost na cesti, v industriji, kjer režejo in varijo … Delimo jih lahko na laserje s trdo lasersko svetlobo in tiste z mehko. Laser se uporablja tudi v zobozdravstvu in mu z drugo besedo lahko rečemo “lasersko zobozdravstvo”.

Lasersko zobozdravstvo

Uporaba laserja v zobozdravstvu

V zobozdravstvu se uporabljata tako trdi kot mehki laser. Trdi laser se uporablja za rezanje tkiv (recimo rezanje dlesni) in lahko nadomešča skalpel ali pa za vrtanje v trda zobna tkiva, kjer nadomešča svedre. Mehki laser do tkiv ni agresiven, temveč deluje s svetlobo specifične valovne dolžine, barve in z mnogo manj energije. V zobozdravstvenem centru Babit uporabljamo obe vrsti laserjev.

Lasersko tehnologijo uspešno uporabljamo pri zdravljenju koreninskih kanalov in parodontalne bolezni. Zdravljenje poteka brez bolečin in je popolnoma varno.

Lasersko zobozdravstvo

  • uničuje bakterije
  • zavira vnetje in vnetne spremembe
  • pospešuje zdravljenje ran in prekrvitev
  • zmanjšuje bolečino

Z dodatkom posebnega barvila lahko učinek še povečamo in delujemo ciljano samo na bakterije, brez negativnega učinka na zdrave celice. Barvilo se veže na steno bakterijske celice, se pod vplivom laserja aktivira in uniči bakterijo. Tako obarvano bakterijo laserski žarek, ki jo zadane, dobesedno razžene in brez negativnih učinkov na zdravo tkivo selektivno odstrani.

Primer rabe laserja

Primer rabe laserja v kombinaciji z barvilom v primeru endodontskega zdravljenja:
: 1. Pulpa okužena z bakterijami; 2. Širjenje in čiščenje kanalov; 3. Barvilo obarva bakterije; 4. laser uniči bakterije, a ne škoduje celicam.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (6 glasov)