Zdravljenje parodontalne bolezni

Po natančnem pregledu in postavitvi diagnoze parodontolog določi zdravljenje, ki je sestavljeno iz treh faz dela in je usmerjeno v zmanjšanje bekterijskih zobnih oblog. Zdravljenje je torej vzročno, saj je vzrok obloga, ki se je nabrala na zobeh. V določenih primerih parodontalne bolezni parodontolog pomaga doseči stanje zdravja obzobnih tkiv tudi z uporabo antibiotikov.

1.FAZA = Higienska faza zdravljenja

V primeru začetne in zmerno napredovale oblike parodontalne bolezni lahko napredovanje bolezni zaustavimo le s to fazo. Higiensko fazo se opravi v lokalni anesteziji. Parodontolog s pomočjo pripomočkov, imenovanih kirete, poskrbi za mehansko odstranitev mehke in trde zobne obloge s koreninskih površin. Te tudi zgladi in odstrani morebitno vnetno tkivo dlesni.

Včasih se za dodatno dezinfekcijo obzobnih žepov uporabi tudi mehkotkivni laser, ki je dobrodošla pomoč, ne pa nujno potrebna, za zaustavitev napredovanja bolezni.

Parodontalna kireta

Parodontalna kireta

2.FAZA = Kirurška-korektivna faza zdravljenja

Če nekateri žepi po izvedeni prvi fazi zdravljenja še ostanejo globoki in krvavijo ob sondiranju, parodontolog izvede reženjske operacije. Tudi te se opravi v lokalni anesteziji. Z njihovo pomočjo si parodontolog olajša dostop do težko dosegljivih mest zobnih korenin ter jih tako očisti pod neposrednim nadzorom očesa. V primeru lokaliziranih globokih žepov se v določenih primerih lahko odloči za regeneracijo obzobnih tkiv.

Shema primera reženjske operacije

Reženjska operacija: kirurg odmakne dlesen in očisti površino korenine.

3.FAZA = Vzdrževalna faza zdravljenja

Ko je parodontolog z izidom zdravljenja zadovoljen, na podlagi pacientove anamneze ter končnega stanja obzobnih tkiv določi načrt vzdrževalnega profesionalnega čiščenja zob. Tega lahko izvajajo zobozdravniki, ustni higieniki in tudi parodontologi v vnaprej določenih intervalih (3-, 4-, ali 6-mesečni).

Kakšni so izidi parodontalne bolezni?

Parodontalno bolezen se lahko predvidljivo ustavi, če jo seveda odkrijemo dovolj hitro. Zdravljenje je običajno zelo uspešno.
V kolikor so vam diagnosticirali parodontalno bolezen, je nujno potrebno hoditi na redne kontrolne preglede. Spremeniti boste morali oralno-higienske navade, prav tako pa boste morali upoštevati zobozdravnikova navodila. Dolgoročni uspeh je odvisen predvsem od vas samih in tega, kako boste uspeli vsakodnevno ohranjati ustno higieno na visokem nivoju.
Kajenje je zelo pomemben rizični dejavnik, ki pomembno negativno vpliva tudi na uspeh zdravljenja. Večino primerov neuspešnega zdravljenja parodontalne bolezni predstavljajo kadilci.

Kakšne so komplikacije parodontalne bolezni?

V kolikor se parodontitisa ne zdravi, pride do obsežnega uničenja pripojnega aparata zoba in podporne kosti. Zobje se pričnejo majati, dokler v končni fazi ne izpadejo, ali pa jih odstrani zobozdravnik. Med ostale zaplete sodijo še:

  • parodontalni abscesi (boleča, gnojna otekanja v področju dlesni),
  • premiki zob, ki lahko motijo žvečenje,
  • umikanje dlesni in izpostavitev zobnih korenin,
  • povečana nevarnost zapletov med nosečnostjo, vključno z nizko porodno težo novorojenčka in preeklampsijo,
  • povečana nevarnost srčno-žilnih bolezni,
  • povečana nevarnost dihalnih bolezni,
  • povečana nevarnost zapletov pri sladkorni bolezni.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (11 glasov)