Zobni aparat Invisalign

INVISALIGN je najbolj razširjen nevidni zobni aparat (oz. bolj pravilno sistem nevidnih zobnih aparatov), ki je snemljiv in izdelan iz prozorne plastične mase. Takih nevidnih zobnih aparatov je več vrst in proizvaja jih vse večje število podjetij in velikih korporacij. V Sloveniji so poleg Invisalign-a najbolj razširjeni še ClearCorrect, Orthocaps, Clear Aligner, Spark, Accusmile… Po svetu jih boste našli še celo morje.

Po angleško se jim reče alignerji, pri nas v Sloveniji pa se je prijelo ime “nevidni zobni aparat”. Invisalign je prvi, ki je to tehnologijo razvil, avtomatiziral in patentiral, njeni začetki pa segajo v leto 1998. Pred tem so podobne zobne opornice če desetletja izdelovali zobni tehniki ročno. Ime Invisalign je sestavljenka iz besed invisible in aligner.

V spodnjem tekstu pokrijemo veliko tematik. Med drugim boste izvedeli:

Kaj je Invisalign nevidni zobni aparat?

Namen teksta ni prodajati ali hvaliti opornic Invisalign, temveč podati koristne informacije.

Nevidni zobni aparat Invisalign se že sam zelo uspešno oglašuje in promovira ter ortodonte in zobozdravnike spodbuja kot pospeševalce lastne prodaje. Prav zato morda za ostale sisteme niti niste slišali. Princip je pri vseh enak. Na zobeh nosimo plastično folijo ali opornico, ki je izdelana iz cim bolj elastične prozorne plastične mase. Vsakih nekaj tednov to zobno opornico zamenjamo za novo, v kateri so ležišča za zobe rahlo bolj premaknjena proti želeni poziciji. Podobno kot pri risanki ali animiranem filmu, kjer je vsaka sličica malce zamaknjena v primerjavi s prejšnjo. Pri nevidnem apaaratu Invisalign menjamo zobne opornice vsaka 2 tedna, dokler ne dosežemo končnega rezultata.

invisalign prej in potem

Da pridemo iz začetne pozicije v končno pozicijo, ki je prikazana na desni postavitvi, zobe premikamo v majhnih korakih. Vsak korak je ena zobnih opornica.

Princip nevidnih zobnih opornic spominja na klasično animacijo risank. Vsak premik zob predstavlja eno sličico v animiranem filmu. Premiki zob so postopni in za večje premike je potrebno več časa in večje število zobnih opornic.

Vsekakor imajo alignerji ali opornice vlogo v ortodontiji prihodnosti. So dodatno orodje in dopolnilo vsem že prisotnim ortodontskim aparatom, orodjem in znanju v naši ortodontski malhi. Imajo lastnosti, ki so dobrodošle tako pacientom kot ortodontom. Hkrati so alignerji omogočili vstop dodatnemu igralcu – proizvajalcu alignejev. Razmišljanje o tem mogoče rajši na koncu tega teksta.

Postopek načrtovanja in izdelave Invisalign nevidnih zobnih opornic

Na pregledu pri ortodontu poleg ostale diagnostike skeniramo vaše zobe s 3D skenerjem. To je ekvivalent zobnemu odtisu iz silikona, kakršni so bili v večinski uporabi še pred nekaj leti. Sken predstavlja natančen 3D model začetnega stanja zob. Modele skupaj z rentgenskimi slikami elektronsko pošljemo iz Ljubljane v center Invisalign, kjer 3D model segmentirajo in pripravijo. Tehniki, zaposleni v podjetju Invisalign, po navodilih terapevta virtualno prestavijo zobe v želeno pozicijo in prvi predlog pošljejo nazaj meni, ortodontu, v pregled.

Ker tehniki ne poznajo specifike vašega primera, je načrt vedno treba prilagoditi potrebam pacienta. Kar prenesejo digitalni zobje, se precej razlikuje od tega, kar prenesejo resnični zobje, dlesni in podporna kost v vaših ustih. Usklajevanje med digitalnim in resničnim je zelo pomembno in navadno je potrebnih kar nekaj ping-pong podaj modelov, da se uskladimo do končne sekvence premika zob. Modeli ne prikažejo stranskih učinkov, ki bi jih imeli nepremišljeni premiki, te je pač treba predvideti. Večinoma načrt ortodontskega zdravljenja in pričakovane premike zob pregledam tudi skupaj s pacientom. Poudarim zahtevnejše premike, skupaj greva čez potek celotne ortodontske terapije in se ustaviva pri točkah, kjer bi kaj šlo lahko narobe.

Izdelava nevidnih zobnih opornic

Po usklajevanju in potrditvi načrta ortodontskega zdravljenja/terapije se proces preseli v tovarno Invisalign. Tam s 3D-tiskalniki natisnejo vse modele premikov. Torej vsaka sličica v »risanki« premikov zob dobi svoj plastični 3D print. Takšnega, ki ga lahko primete v roko in ne samo digitalnega. Vendar je življenje 3D modela vaših zob kratko. Čezenj z vakumom potegnejo segreto termoplastično folijo, da prevzame obliko zob. Tako nastane aligner – nevidna zobna opornica, ki posnema obliko 3D modela zob ene od sličic v risanki premikov zob. Model se nato zmelje in gre v smeti.

Kot zanimivost – pogovarjal sem se s tehniki pri Invisalignu, ki so mi povedali, da so sprva to plastiko uporabljali za namene, kot je recimo izdelava plastičnih tal za teniška igrišča. Sedaj pa so našli ustrezne ekološko sprejemljive alternative. Izgleda, da so nevidni zobni aparati Invisalign bolj popularni kot tenis.

Ortodontski zobni aparat Invisalign torej ni samo ena opornica temveč cela sekvenca prozornih zobnih opornic, ki se med seboj čisto majčkeno razlikujejo. Opornice oštevilčijo, zapakirajo in pošljejo ortodontu. Aktivni del terapije se tako lahko začne.

Postopek namestitve zobnega aparata

Alignerjem po slovensko rečemo nevidne zobne opornice. Preden se lahko začne nošenje opornic, je potrebno na zobe namestiti attachmente, gumbke za elastike in zagotoviti prostor, kjer je tesno stanje.

Attachmenti so bunkice iz kompozitne mase za bele plombe, ki se jih nalepi na zobe. Attachmente se namesti predvsem na zobe, ki bi jih plastična folija alignerja drugače težko zagrabila in premikala. So različnih oblik in imajo različne namene. Bunkice so bolj ali manj neopazne, saj so enake barve kot zob.

attachmenti za nevidno zobno opornico

Pri ortodontski terapiji z nevidnim zobnim aparatom Invisalign, pa tudi pri drugih proizvajalcih zobnih opornic, se na zobe, ki imajo zahtevnejše premike ali pa imajo vlogo pri sidrenju opornic, nalepi tako imenovane attachmente. Ti so narejeni iz enake mase kot bele plombe, so neopazni in se jih ob koncu terapije odstrani.

invisalign pritrditev

Attachmenti so nalepljeni na zobe in so enake barve kot zobna površina ter s tem manj opazni.

Načrt zdravljenja s snemljivimi zobnimi opornicami

Nevidni zobni aparat se prilega na vaše zobe, vendar ne popolnoma. Pozicija vašega zoba in pozicija zoba v opornici sta rahlo zamaknjeni. Elastičnost opornice nevidnega zobnega aparata izvaja pritisk na zob, tako da se ta premakne. Sila, ki potiska zob v želeno smer mora biti čim bolj stalna. Kot omenjeno že v prejšnjih odstavkih vsaka opornica predstavlja novo sličico v risanki premikov vaših zob. Načrt zdravljenja s snemljivimi opornicami določa koliko milimetrov premika in koliko stopinj rotacije je med trenutno in naslednjo zobno opornico. Elastičnost plastike in pravilno sekvenciranje premikov je precej pomembno za uspeh ortodontske terapije.

Kako pogosto je potrebno menjavati zobne opornice?

Navadno se en set opornic(zgornja in spodnja) nosi 14 dni. Včasih lahko obdobje nošenja skrajšamo, vendar moramo biti prepričani, da je opornica, ki smo jo nosili, opravila svoje delo in so se zobje ustrezno premaknili. Prehitro menjanje opornic ne pospeši premikov zob, temveč nasprotno – kadar se zob ne premakne ustrezno, tudi vse nadaljnje opornice ne bodo pravilno nalegale na zobe.

Preden se odločimo zamenjati opornico za novo, preglejmo, če je stara opravila svoje delo. Zobe in opornico osušimo, da nam pogleda ne zakriva slina. Nato preverimo, če se vsi zobje in bunkice (attachmenti) popolnoma prilegajo in med plastiko opornice in zobom ni prostora. Dober znak je, če opornico, ki je sprva šla težko na zobe, sedaj zlahka snemamo.

nevidna zobna opornica prileganje

Kadar je med zobom in opornico prisoten razmak, kot je vidno na zgornji sliki, predvsem na levi enki, se premik, ki je predviden za to opornico, še ni do konca izvršil. Nevidni zobni aparat še ni uspel zadosti premakniti zoba.

Zanimivost! V taki konfiguraciji zobnega aparata in zoba se premik verjetno niti ne bo zgodil. Predstavljajte si kakšno silo zobni aparat izvaja na levo enko. Namen je, da se zob premakne navzdol za približno 1mm. Oblika zoba opornici ne dovoljuje, da bi ga dovolj čvrsto zgrabila. Potreben bo drugačen pristop, dodatek attachmenta, elastike ali modifikacija opornice.

Obisk pri ortodontu ni potreben vsakih 14 dni. Kontrolni obiski med aktivno ortodontsko terapijo si sledijo v daljših časovnih obdobjih tudi po več tednov ali mesecev. Tako mora pacient znati sam prepoznati, pravi čas za menjavo opornice za tisto z višjo številko.

Koliko časa dnevno se nosi opornico?

Opornice nevidnega zobnega aparata Invisalign so snemljive. Potrebno jih je nositi cel dan in snamemo jih le med ščetkanjem zob, jedjo in pitjem. Da, tudi kadar pijemo, je potrebno opornico sneti! Tukaj gre predvsem za varnost zob pa tudi plastike zobnega aparata. Kadar pijemo kislo pijačo kot je na primer limonada ali kola, se ta tekočina ujame v opornico. Kisline pridejo v neposreden stik z zobno površino in, ker jih slina ne more sprati, lahko nemoteno raztapljajo zobno sklenino. Torej vedno snemimo opornico, kadar pijemo. Izjema je lahko le navadna voda.

robovi za namestitev opornice

Nevidni zobni aparat Invisalign na sliki je obrezan na nivoju dlesni. Nekatere druge vrste nevidnih zobnih aparatov, naprimer ClearCorrect, so širše in prekrivajo tudi del dlesni. Ortodontski zobni aparat Invisalign je potrebno nositi skozi cel dan. So snemljivi in jih je potrebno med jedjo in pitjem vedno sneti. Številka, ki je pri zobnem aparatu Invisalign napisana kot navodilo je 22 ur na dan. Koliko časa si torej lahko privoščimo za romantično slow food večerjo?

V navodilih za zobni aparat Invisalign priporočajo nošenje opornice 22 ur na dan. Kako in kje so dobili to številko niso povedali. Je prispodoba stalnega nošenja aparata s povprečnim odbitkom dnevnih potreb: hrana, pijača, umivanje zob…in verjetno še kaj. Ni vam potrebno oblikovati svojega življenja okoli te številke. V primeru, da imate dolgo in prijetno večerjo s prijatelji lahko izgubljeno nadoknadite in naslednji dan opornico nosite 25 ur.

Spremembe načrta med Invisalign ortodontsko terapijo

V primeru sprememb v načrtu med ortodontsko terapijo z opornicami Invisalign ortodont nima dosti svobode. Za ubiranje bližnjic ali kadar se zobje ne premikajo, kot je bilo predvideno, je treba ponovno 3D-skenirati vaše zobe. Nato moram prilagoditi načrt, pri Invisalignu (ali pri kateremu drugemu proizvajalcu prozornih opornic) pa zopet natisnejo nove opornice nevidnega zobnega aparata. To se po potrebi ponavlja večkrat, dokler rezultat ni zadovoljiv za pacienta in ortodonta.

invisalign logotip

Popolni rezultati

Moj osebni pristop je tak, da stremim k popolnemu rezultatu. To pomeni, da dosežemo na začetku zastavljene cilje, hkrati to pomeni tudi zadovoljnega pacienta. V primeru, da končni rezultat, ki ga dosežemo z nevidnim zobnim aparatom Invisalign, ne bi bil zadovoljiv, se lahko skupaj s pacientom odločim in se obvežem, da končne premike po potrebi izvedemo s klasičnim zobnim aparatom oz. “zvezdicami”. Poseg smatram za del terapije in je brezplačen. Zaenkrat se to še ni zgodilo. To bi sicer pomenilo kak dodaten mesec terapije, vendar pa je rezultat zato idealen. Hkrati je to zagotovilo, da bo pacient zadovoljen. Pacienti, ki se odločajo za opornice Invisalign, so ponavadi bolj zahtevni glede estetskih zadev – kompromis tu ne pride v poštev. Finishing (končna postavitev zob v nasmehu) je pomemben del celotnega rezultata in od ortodonta zahteva natančnost in umetniško žilico.

Zavedati se je treba tudi omejitev plastičnih opornic in zato na začetku terapije pacientu ne obljubljam nerealnih ciljev. Raje obljubim manj in nato presežem pričakovanja.

Kombinacija nevidnih plastičnih opornic in kovinskih zvezdic

Omejitve nevidnih zobnih opornic Invisalign je potrebno prepoznati že na začetku, v fazi načrtovanja ortodontske terapije. Nekateri premiki zob niso izvedljivi samo z opornicami. Takrat je možno prilagoditi načrt in se odločiti za kombinacijo opornic in zvezdic. Zahtevnejše premike je možno izvršiti na drugačen način, recimo z uporabo zvezdic fiksnega ortodontskega zobnega aparata in ortodontskih mini implantatov. Zaporedje dogodkov je odvisno od ortodonstkega načrta in ko so opravljeni težji premiki z zvezdicami, je možen preskok na nevidne opornice Invisalign, s katerimi se ortodontska terapija pripelje do uspešnega zaključka.

Cena Invisalign terapije

Invisalign je zasnovan tako, da se večji del načrtovanja in ortodontskega strokovnega dela izvaja v centru Invisalign. To pri podjetju Invisalign tudi zaračunajo v ceno aparata, ki ga dostavijo, vendar sami sicer ne nosijo odgovornosti za terapijo. Sistem Invisalign je zasnovan tako, da čim bolj skrajša čas posega v ordinaciji in s tem prihrani stroške – neke vrste “fast food” ortodontija. Ta prihranek ortodontovega časa se večinoma ne odraža v ceni slovenskih ponudnikov – pri nas v Babitu se. Prav tako je izjemnega pomena, da se zavedate, da ne kupujete zobnega aparata, temveč celotno ortodontsko terapijo. Ta se ne začne in konča s preprosto vstavitvijo nevidne plastične opornice na zobe.

Kaj mora vsebovati celotna ortodontska terapija in kje so zamolčani skriti stroški?

Cena celotne ortodontske terapije z Invisalign nevidnim zobnim aparatom je odvisna od števila opornic – Invisalign ponuja več različnih paketov v okvire katerih je treba umestiti posamezno terapijo. Najmanjši paket je 7 opornic, srednji je 14 opornic in zadnji ima neomejeno število opornic, a je omejen s trajanjem 5 let. Cena za celotno terapijo je med 1000-4600 EUR.

Kaj vsebuje cena ortodontske terapije si preberite na tej povezavi)

Različni paketi Invisalign zobnih aparatov

Invisalign comprehensive

V tem paketu ni omejeno število opornic temveč čas. Ortodontska terapija Invisalign comprehensive je omejena na največ 5 let in v tem času je Invisalign pripravljen dostaviti vse zahtevane opornice. Približno polovica zneska, ki ga za celotno ortodontsko terapijo plača pacient gre neposredno na bančni račun Invisaligna in ta znesek (2300EUR) je potrebno poravnati pred namestitvijo opornic. Enak delež pri sestavi cene je pri paketih Invisalign Lite in Invisalign Express.

V okvire tega paketa umestimo recimo temu »normalne« in zahtevnejše ortodontske terapije. Med ortodontskim zdravljenjem je pričakovanih več ponovnih 3D scanov za usmerjanje poteka terapije in prilagajanje dejanskemu odzivu zob. Kljub lepi in vzpodbudni animaciji predvidenih premikov zob se ti nikoli ne premikajo točno tako. To si je treba priznati in vzeti na znanje pri vseh kompleksnih ortodontskih terapijah in igranje na srečo se ne obrestuje.

Invisalign Lite

Število opornic v tem paketu je omejeno na 14. Tudi Invisalign se zaveda, da animacija premikov zob ne odraža realnosti in da so na koncu vedno potrebni popravki, če želimo doseči dosežemo zadovoljiv rezultat. Zato sta v ceno ortodontske terapije všteta tudi dva popravka, ki vsak lahko vsebujeta do 14 dodatnih nevidnih zobnih opornic. Torej je največje število opornic v tem paketu lahko tudi do 42. Z nekaj iznajdljivosti in tudi s kombinacijo z zvezdicami se s tem paketom lahko obravnava tudi veliko zahtevnejših primerov. Trajanje je omejeno na največ 2 leti.

Invisalign Express

Število opornic je omejeno na 7 in v ceno je vštet tudi en popravek. Trajanje terapije je omejeno na 1 leto in največje število opornic je 14. Ta paket je namenjen za manjše lažje popravke. Glede na ceno in kratek čas terapije so pri takih enostavnih primerih po mojem mnenju v precejšnji prednosti zvezdice, če ste jih pripravljeni nositi 3 mesece.

Invisalign ni edina možnost ortodontske terapije z nevidnimi opornicami. Obstaja več alternativ, kot so: ClearCorrect, Orthocaps, Clear Aligner, Clarity, Accusmile…Prav tako je možno, da vam izdela opornice nevidnega zobnega aparata vaš zobozdravnik oz. njegov zobotehnik. V kolikor ste malo spretni s 3D printanjem (bolj kot FDM je priporočen SLA 3D printer) si lahko svoje opornice izdelate tudi sami. Pri takem projektu z veseljem pomagam. Več o tem v zaključku teksta.

Kdo je usposobljen za delo z Invisalignom?

Z Invisalignom delajo tudi splošni zobozdravniki brez ortodontske specializacije, ki morajo nositi odgovornost za terapijo. V primeru komplikacij so njihove možnosti reševanja težav precej omejene. Tega se morajo zavedati tako zobozdravniki kot tudi pacienti. Pokazalo se je, da so pacienti, ki se odločijo za ortodontsko terapijo z Invisalignom ali za katero drugo “nevidno” opcijo, pretežno osredotočeni na estetski vidik. Estetika pa naj ne bo edini cilj; naloga ortodonta je, da ustvari stabilen in zdrav funkcionalen odnos zob.

Primeri, kjer je končno stanje funkcionalno slabše kot na začetku terapije, še zdaleč niso redkost. Če kaj, se delež tako imenovanih kompromisnih terapij povečuje. Že kratek pogled na ortodontske primere, objavljene na socialnih omrežjih, pokaže zaskrbljujoče rezultate. Včasih niti ni potrebna zobozdravstvena izobrazba, da bi opazili, da je bilo začetno stanje pravzaprav boljše od končnega. Ortodontija ne pomeni samo poravnanje zgornjih šestih, pri nasmehu vidnih zob, če pa pacient s sekalci ne more več pregrizniti sendviča. Preveč lahkomiselno zastavljen načrt terapije je škodljiv za pacienta, to se lahko pokaže že v nekaj letih po snetju aparata. Invisalign je le ena od mnogih možnosti, ki jih lahko ponudimo pacientu. Strokovno je treba oceniti, kdaj je to res najboljša možnost – poslušajte, kaj vam svetuje specialist ortodont.

Ali je Invisalign prava izbira zame?

Invisalign ima svoje omejitve, omejitve pa imamo tudi ortodonti. Do rezultata pridemo ob seštetju obeh faktorjev in ob upoštevanju specifik vašega ortodontskega primera. Dostikrat ne gre le za preprost DA ali NE, ampak bolj za to, kako predvidljivo bomo lahko prišli do cilja – lepega in zdravega nasmeha. Ali bomo s tem sistemom lahko kos vsem presenečenjem, ki nas čakajo na ortodontski poti? Poti do cilje je vedno več. Prav tako moramo vedeti, da se tudi presenečenja VEDNO bodo dogajala.

V premislek ponujam še majhen etični pomislek. Podjetje Invisalign zelo intenzivno promovira prodajo svojih aparatov. Do sedaj jih je bilo prodanih okoli 10 milijonov. Podjetje zobozdravnike in ortodonte finančno nagrajuje kot pospeševalce prodaje; več alignerjev kot prodaš, večja je nagrada. Ali boste, zdaj ko to veste, zobozdravniku zaupali, ko vam bo obljubljal, da je Invisalign ena in edina prava možnost za vas?

Prednosti in slabosti Invisalign zobnega aparata

Tehtanje prednosti in slabosti je subjektivno, zato mogoče naštejemo samo tiste najbolj očitne, nato pa precenite sami, ali je to plus ali minus.

Prednosti Invisalign terapije

  • Opornice Invisalign (in vse druge) so prozorne in s tem neopazne na zobeh.
  • Zaradi snemljivosti je čiščenje zob lažje. Lažje je uporabljati zobno nitko, ki jo je sicer pri klasičnem aparatu z žičkami težje uporabljati.
  • V povprečju je potrebnih manj obiskov pri ortodontu. Ni zvezdic, ki bi odpadle, včasih odpade sicer kakšen attachment, kar pa se hitro popravi.
  • Nekateri pacienti zaradi alergij na različne kovine (Ni, Co, Pd…) ne morejo nositi kovinskih zvezdic – plastične ortodontske opornice so ena od alternativ.

Minusi Invisalign terapije

  • Veliko minusov je povezanih s snemljivostjo zobnega aparata. Snemljivost pomeni, da je delovanje ortodontskega aparata v veliki meri odvisno od pacienta. Kolikor snemljivost doprinese pri olajšanju higiene, toliko odnese pri predvidljivosti rezultata, če zobni aparat ni redno nošen. Zobni aparat je treba sneti pred vsako hrano in pijačo, kar je za nekatere nesprejemljivo in jim povzroča nelagodje pred prijatelji.
  • Cena nevidnih zobnih opornic je v povprečju višja kot pri zvezdicah. Polovico stroška več mesecev trajajoče ortodontske terapije predstavlja izdelava opornic. Vendar so pri bolj enostavnih primerih opornice cenovno enake ali cenejše kor zvezdice.
  • Niso primerne za nekatere težje ortodontske premike. Zaradi svoje snemljive narave, lahkega kontakta med zobno krono in plastiko opornice, te dalj časa in manj natančno opravljajo nekatere premike.

Druge opombe

  • Tako opornice kot zvezdice izvajajo stalen majhen pritisk na zobe, ki premika zob. Biologija remodelacije kosti ostaja enaka. V obeh primerih zobje postanejo začasno občutljivi – najbolj v prvih 48 urah po namestitvi zobnega aparata.
  • Časovno v povprečju terapija z opornicami traja malenkost dalj, vendar nekaj mesecev več ne igra bistvene vloge. Dostikrat se v zadnjih mesecih pri fiksnem aparatu z zvezdicami popravljajo podrobnosti, ki tako ali tako vzamejo nekaj dodatnega časa.

Je Invisalign edini nevidni zobni aparat?

Invisalign ni edina možnost ortodonske terapije z nevidnimi opornicami. Obstaja več alternativ ClearCorrect, Orthocaps, Clear Aligner, Clarity, Spark, Accusmile…Med njimi ni ogromnih tehničnih razlik. Vsi ortodonti ne delajo z vsemi različicami, ker si podjetja medsebojno postavljajo omejitve in skušajo zadržati svoj delež providerjev, dealerjev – ortodontov in zobozdravnikov.

Razmislek in alternative

Ena od Invisalignovih tržnih akcij je dala sledečo ponudbo ortodontom. Dajte nam vse vaše ortodontske zvezdice, žičke in aparate in mi vam za določeno obdobje priskrbimo določeno število alignerjev. Tak ortodont je posledično vezan izključno na eno podjetje in na en način ortodontske terapije – plastične opornice. Za obravnavo svojih pacientov ima na voljo samo eno orodje, posledično se spremeni njegov način razmišljanja in zoži spekter možnosti reševanja ortodontskih težav. Kadar imaš na voljo samo kladivo…

In kadar Invisalign zategne pas in dvigne cene?

Vsekakor imajo alignerji pomembno vlogo v ortodontiji prihodnosti. Vendar ne kot ena in edina možnost, temveč kot dodatek vsem že prisotnim ortodontskim rešitvam. Delež terapij z alignerji se veča, možne so tudi kombinacije zvezdic in alignerjev.

Veliki proizvajalci sistemov nevidnih plastičnih opornic so delno že spremenili odnos med ortodontom in pacientom ter se vrinili vmes. Nekatera podjetja so iz procesa ortodontske terapije celo že izrinila ortodonta in opornice dostavljajo direktno pacientu…ne pacientu temveč potrošniku. Poslovni izraz za to je »direct to consumer orthodontics«. Tudi največje znamke, kot je Invisalign, to počnejo in ortodontska terapija ni več proces, ki bi vključeval zaupanja vrednega in izkušenega ortodonta, temveč je produkt. Kadar kupujemo pločevinko kokakole ima ta enak okus, če jo kupimo pri Mercatorju, Sparu ali Tušu. Heh, koliko brandov v enem samem stavku.

Z nekaj znanja lahko nevidni zobni aparat izdelate tudi sami.

Kljub vsemu pompu in marketingu tehnologija izdelave alignerjev ni nič posebnega. Nekateri ortodonti in zobotehniki izdelujejo lastne nevidne opornice – alignerje. Z znanjem modeliranja in natančnim 3D printerjem si lahko modele premikov zob in opornice izdelate sami. Na voljo je celo zastonjski software, ki vam pomaga pri segmentaciji modelov, sekvenciranju premikov in nameščanju attachmentov. V času pisanja tega teksta je precej popularen ArchForm. Za izdelavo boste potrebovali nekaj časa, a če imate voljo in željo vam bo uspelo. Težava je lahko pri pridobitvi 3D modela vaših zob a tu vam lahko pomagamo pri nas v Babitu ali kateri koli zobozdravnik, ki ima intraoralni skener. Tudi z ostalimi nasveti sem na voljo. Zakaj pa ne.

3d model in opornica

3D print modela zob narejen na podlagi 3D scana zob v ustih. Nevidna zobna opornica je narejena tako, da segreto termoplastično folijo z vakuumom potegnemo čez model in počakamo, da se plastika ohladi.

Izdelava prozorne opornice torej ni nič strašno novega in visoko tehnološkega. Tisto, kar se je spremenilo, je možnost masovne produkcije. Sam sem do sedaj delal s tremi: Orthocaps, Invisalign in ClearCorrect. Pri Invisalignu imajo največje zaslužke in največje tovarne.

nevidni zobni aparat invisalign prej

Pred ortodontsko terapijo z nevidnimi opornicami

invisalign terapija prej

Pred ortodontsko terapijo z nevidnimi opornicami

nevidni zobni aparat invisalign potem

Po ortodontski terapiji z nevidnimi opornicami

invisalign terapija potem

Po ortodontski terapiji z nevidnimi opornicami

Ortodontska terapija Invisalign – pred posegom

Ortodontska terapija Invisalign – pred posegom

Ortodontska terapija Invisalign – po posegu

Ortodontska terapija Invisalign – po posegu

Več slik primerov ortodontskega zdravljenja z uporabo nevidnega zobnega aparata Invisalign in z drugimi ortodontskimi načini najdete na tej povezavi.

Invisalign ima določene omejitve, ki se jih moramo zavedati. Podjetje Invisalign bo natisnilo in dostavilo ter seveda zaračunalo izdelavo opornic tudi, kadar omejitve ne bodo upoštevane in načrt zdravljenja ne bo realističen. V primeru večjih nepravilnosti v postavitvi zob še vedno lahko zadostimo želji po nevidnem zobnem aparatu, vendar tu, namesto nevidnih zobnih opornic Invisalign, pride v poštev druga vrsta nevidnega zobnega aparata.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

4.9/5 - (35 glasov)