Zobni aparat Invisalign

Najugodnejša ponudba nevidnega zobnega aparata Invisalign v Sloveniji. Zakaj je tako, preberite spodaj.

INVISALIGN je najbolj razširjen estetski sistem zobnega aparata, ki je snemljiv in izdelan iz prozorne plastične mase. Takih zobnih aparatov je več vrst in jih proizvaja več različnih firm (ClearCorrect, Orthocaps, Clear Aligner, Accusmile); po angleško se jim reče alignerji. Invisalign je prvi, ki je to tehnologijo razvil in patentiral. Zelo uspešno jo tudi promovira ter ortodonte spodbuja kot pospeševalce prodaje. Prav zato morda za ostale sisteme niti niste slišali. Princip je pri vseh enak. Nosimo plastično folijo na zobeh, vsakih nekaj tednov jo zamenjamo za novo, v kateri so zobje rahlo bolj premaknjeni proti želeni poziciji. Podobno kot pri risanki – animiranem filmu, kjer je vsaka sličica malce zamaknjena v primerjavi s prejšnjo. Pri Invisalignu menjamo aligner na vsaka 2 tedna, dokler ne dosežemo končnega rezultata.

Na pregledu pri ortodontu 3D-skeniramo vaše zobe. Sken digitalno pošljemo po pošti iz Ljubljane v Invisalignov center, kjer ga spremenijo v obdelovalni 3D-model. Tehniki, zaposleni v podjetju Invisalign, prestavijo zobe v želeno pozicijo in predlog pošljejo meni, ortodontu, v potrditev. Ker tehniki ne poznajo specifike vašega primera, je načrt vedno treba prilagoditi potrebam pacienta. Takšno usklajevanje je zelo pomembno in navadno je potrebnih kar nekaj ping-pong podaj modelov, da se uskladimo do končne sekvence premika zob. Po usklajevanju in potrditvi načrta v tovarni s 3D-tiskalniki natisnejo vse potrebne sete folij. Te pošljejo ortodontu in terapija se tako lahko začne.

Aligner (Invisalign)

Aligner (Invisalign)

V primeru sprememb v načrtu med samo ortodontsko terapijo ortodont nima dosti svobode. Za ubiranje bližnjic ali kadar se zobje ne premikajo, kot je bilo predvideno, je treba ponovno 3D-skenirati vaše zobe. Nato moram prilagoditi načrt in pri Invisalignu zopet natisnejo nove folije nevidnega zobnega aparata. To se po potrebi ponavlja večkrat, dokler rezultat ni zadovoljiv za pacienta in ortodonta.

Invisalign

Popolni rezultati

Moj osebni pristop je tak, da stremim k popolnemu rezultatu. To pomeni, da dosežemo na začetku zastavljene cilje. Hkrati to pomeni tudi zadovoljnega pacienta. V primeru, da končni rezultat, ki ga dosežemo z alignerji Invisalignni, ne bi bil zadovoljiv, se lahko skupaj s pacientom odločim in obvežem, da končne premike po potrebi izvedemo s klasičnimi bracketi. Poseg smatram za del terapije in je brezplačen. Zaenkrat se to še ni zgodilo. To bi to pomenilo kak dodaten mesec terapije, vendar pa je rezultat zato idealen. Hkrati je to zagotovilo, da bo pacient zadovoljen. Pacienti, ki se odločajo za Invisalign so ponavadi bolj zahtevni glede estetskih zadev – kompromis tu ne pride v poštev. Finishing (končna postavitev zob v nasmehu) je pomemben del celotnega rezultata in od ortodonta zahteva natančnost in umetniško žilico.

Zavedati se je treba tudi omejitev plastičnih folij in na začetku terapije pacientu ne obljubljati nerealnih ciljev. Rajše obljubim manj in presežem pričakovanja.

Najugodnejša cena – zakaj?

Po pregledu ponudbe Invisaligna v Sloveniji ugotavljam, da je cena te v Zobozdravstvenem centru Babit v Ljubljani precej nižja kot drugod. Invisalign je zasnovan tako, da se večji del načrtovanja in ortodontskega strokovnega dela izvaja v Invisalignovem centru. To pri podjetju Invisalign tudi zaračunajo v ceno aparata, ki ga dostavijo, vendar sami ne nosijo odgovornosti za terapijo. Sistem Invisalign je zasnovan tako, da čim bolj skrajša čas posega v ordinaciji in s tem prihrani stroške ortodontu – neke vrste “fast food” ortodontija. Ta prihranek ortodontovega časa se večinoma ne odraža v ceni slovenskih ponudnikov – pri nas v Babitu se. Prav tako je izjemnega pomena, da se zavedate, da ne kupujete zobnega aparata, temveč celotno ortodontsko terapijo. Ta se ne začne in konča s preprosto vstavitvijo plastične folije na zobe. Kaj mora vsebovati ortodontska terapija in kje so zamolčani skriti stroški?

Kdo je usposobljen za delo z Invisalignom?

Z Invisalignom delajo tudi splošni zobozdravniki brez ortodontske specializacije, ki morajo nositi odgovornost za terapijo. V primeru komplikacij so njihove možnosti reševanja težav precej omejene. Tega se morajo zavedati tako zobozdravniki kot tudi pacienti. Pokazalo se je, da so pacienti, ki se odločijo za ortodontsko terapijo z Invisalignom ali za katero drugo “nevidno” opcijo pretežno osredotočeni na estetski vidik. Estetika pa naj ne bo edini cilj; naloga ortodonta je, da ustvari stabilen in zdrav funkcionalen odnos zob. Primeri, kjer je končno stanje funkcionalno slabše kot na začetku terapije, še zdaleč niso redkost. Že kratek pogled na po socialnih omrežjih objavljene ortodontske primere pokaže zaskrbljujoče rezultate. Včasih niti ni potrebna zobozdravstvena izobrazba, da bi opazili, da je bilo začetno stanje pravzaprav boljše od končnega. Ortodontija ne pomeni samo poravnanje zgornjih šestih, v nasmehu vidnih zob, če pa pacient s sekalci ne more več pregrizniti sendviča. Preveč lahkomiselno zastavljen načrt terapije je škodljiv za pacienta, to se lahko pokaže že v nekaj letih po snetju aparata. Invisalign je le ena od mnogih možnosti, ki jih lahko ponudimo pacientu. Strokovno je treba oceniti, kdaj je to res najboljša možnost – poslušajte, kaj vam svetuje specialist ortodont.

Ali je Invisalign prava izbira zame?

Invisalign ima svoje omejitve, omejitve pa imamo tudi ortodonti. Do rezultata pridemo ob seštetju obeh faktorjev in ob upoštevanju specifik vašega ortodontskega primera. Dostikrat ne gre le za preprost DA ali NE, ampak bolj za to, kako predvidljivo bomo lahko prišli do cilja – lepega in zdravega nasmeha. Ali bomo s tem sistemom lahko kos vsem presenečenjem, ki nas čakajo na ortodontski poti? Presenečenja VEDNO bodo.

V premislek pa ponujam še majhen etični pomislek. Podjetje Invisalign zelo intenzivno promovira prodajo svojih aparatov. Do sedaj jih je bilo prodanih okoli 7 milijonov. Podjetje zobozdravnike in ortodonte finančno nagrajuje kot pospeševalce prodaje; več alignerjev kot prodaš, večja je nagrada. Ali boste, zdaj ko to veste, zobozdravniku zaupali, ko vam bo obljubljal, da je Invisalign ena in edina prava možnost za vas?

Primer terapije z Invisalignom

Ortodontska terapija Invisalign – pred posegom

Ortodontska terapija Invisalign – pred posegom

Ortodontska terapija Invisalign – po posegu

Ortodontska terapija Invisalign – po posegu

Več slik primera ortodontskega zdravljenja z uporabo zobnega aparata Invisalign.

Invisalign ima določene omejitve, ki se jih moramo zavedati. Podjetje Invisalign bo natisnilo in dostavilo in seveda zaračunalo izdelavo folije tudi kadar omejitve ne bodo upoštevane in bo načrt zdravljenja nerealističen. V primeru večjih nepravilnosti v postavitvi zob še vedno lahko zadostimo želji po nevidnem zobnem aparatu, vendar tu namesto nevidnih Invisalign folij pride v poštev druga vrsta nevidnega zobnega aparata.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI