Kako izgleda obisk pri ortodontu

Prvi obisk pri ortodontu je drugačen od obiska pri splošnemu zobozdravniku. Bolj ali manj je namenjen pogovoru in ugotavljanju kaj pravzaprav so želje in pričakovanja pacienta.

Specialistični ortodontski pregled obsega dva obiska. Ob prvem obisku pri ortodontu ni nobenega posega z zobozdravstvenimi strojčki in poteka povsem brez stresa. Glavni namen je, da si zastavimo cilje zdravljenja in se pogovorimo kaj je mogoče in kaj sprejemljivo za pacienta.

Ortodontski odtis
Ortodontski odtis

Ob pregledu opravim tudi nekaj meritev, zastavim nekaj vprašanj, preštejem zobe in fotografiram obraz ter zobe. Morda najbolj nadležen del pregleda je jemanje odtisov zob za 3D modele. Nekateri imate s tem že izkušnje in veste, da traja le nekaj kratkih minutk in sploh ni nič posebnega. Celoten prvi obisk traja od 45 minut do ene ure.

Ortodontsko načrtovanje
Ortodontsko načrtovanje z uporabo 3d modela

Če je potrebno naredimo tudi rentgenske posnetke kar takoj po pregledu pri nas. Tako ni potrebno hoditi naokoli in iskati nove termine za rentgensko slikanje. Ti posnetki so pomembni pri načrtovanju zdravljenja.

Rentgenska slika glave
Rentgenska slika glave

Ob prvem pregledu si ortodont pridobi informacije, ki jih sklene v načrt zdravljenja. Načrtovanje je najpomembnejši del ortodontske terapije. Ob drugem srečanju, kjer gre samo za pogovor, predstavim več možnih alternativ zdravljenja in skupaj s pacientom se odločimo za najbolj primerno. Celotna predstavitev obsega pregled vseh fotografij, 3D modelov in rentgenskih slik ter prikaz ortodontskega aparata. Ob tem obisku bo imel pacient verjetno pripravljenih tudi več vprašanj (priporočljivo je kar prinesti spisek, da se kaj ne pozabi) o katerih se pogovorimo in razčistimo vse nejasnosti. Tudi ta obisk lahko traja do ene ure, če je potrebno tudi več. Če se odločimo začeti z ortodontsko terapijo si rezerviramo termin in pripravljeni smo za ustvarjanje pravilnega griza in lepega nasmeha!


Imate vprašanje o ortodontiji? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za specialistični pregled in izdelavo načrta zdravljenja.