Cena ortodontske terapije

Ne kupujete ortodontskega aparata. Aparat, tak ali drugačen, je le orodje s katerim ortodont opravlja ortodontsko terapijo.

Cena ortodontskega aparata je le delček cene celotne ortodontske terapije. Kar zanima vas je celotna terapija in vsi obiski, ki so potrebni, da zobe premaknemo v želeno lego…pa tudi obiski po končani aktivni ortodontski terapiji. Zraven spada tudi nočni retencijski aparat in žičke na zadnji strani zob, ki preprečujejo, da se zobje ne povrnejo na “kriva pota”.

Ortodontski primer

Ortodontski primer

Dostikrat prodajalci želijo prepričati kupca z nizko ceno prodajane storitve, vendar so zraven skriti še dodatni stroški, brez katerih pravzaprav sploh ne gre. Skriti stroški; tem se pri nas želimo izogniti.

Vse ortodontske terapije pri so nas brez skritih stroškov in vključujejo številne storitve, ki jih je drugod potrebno doplačati. Načrt ortodontske terapije vsebuje tudi alternative izbrani terapiji in vnaprej predvideva morebitne dodatne posege. Cena je odvisna od zahtevnosti terapije in se pri nas začne pri 60 EUR za majhne interceptivne posege pri otrocih (odpravljanje razvad, sesanja palca, vrivanje ustnice ipd…).  Včasih je primerna ciljana ortodontska terapija, kot je recimo premik enega zoba, ki stane 250 EUR. Pri opravljanju  premikov zob s točno določenim omejenim ciljem, namestimo fiksni ortodontski aparat in individualizirano odpravljamo omejene nepravilnosti. Za lahko individualizirano terapijo odštejete 770 EUR, sledita še srednja in težka individualizirana terapija do 1700 EUR. Spekter individualizirane storitve ni strogo določen v svojem obsegu, saj se spopadamo s problemom, ki je pri vsakem pacientu drugačen. Prav tako je lahko vsakič drugačna tudi rešitev.

Ortodontska terapija zajema celotno pot od začetka do konca; poleg aktivne faze vključuje tudi fazo retencije. Cena se začne pri 2300 EUR za osnovni ortodontski aparat, nadaljuje pri alignerjih ali prozornih folijah kot je recimo Invisalign, ki v osnovni Lite terapiji stane 2650 EUR in konča pri 5.800 EUR za zlati lingvalni zobni aparat Incognito, ki se ga zaradi estetskih razlogov namesti na notranjo stran zob, z namenom, da je manj viden. Pri ortodontskih aparatih kot je Invisalign in Incognito, ki sta najdražji ortodontski terapiji, polovico celotne cene terapije predstavlja strošek izdelave aparata. Višja cena v tem primeru ne pomeni nujno tudi boljšega rezultata ali kvalitete; spet je potreben individualen pristop in individualna diagnostika posameznega primera. Odgovor na vprašanje kaj je najboljše za vas se ne skriva v tabeli cenika.

Kaj vse pri nas v Babitu dobite, ko “kupite” ortodontski aparat?

 • Ortodontski aparat, njegova namestitev in seveda tudi snetje.
 • Vsi obiski, ki so potrebni od začetka do konca terapije (teh je navadno vsaj 20).
 • Izredni obiski, kadar se odlepi “zvezdica” ali je potrebna prilagoditev aparata.
 • Rentgenska slikanja, ki so nujni del spremljanja premikanja zob in kontrola morebitne resorpcije zobnih korenin (lokalne slike korenin in ortopan).
 • Fotografiranje med terapijo.
 • Čiščenje in poliranje zob ob snetju aparata.
 • Namestitev retencijskih žičk na zgornje in spodnje zobe po končani aktivni terapiji.
 • Izdelava nočnega retencijskega aparata.
 • Končne kontrolne rentgenske slike (navadno 1x ortopan in 1x cefalogram).
 • Končno skeniranje za 3D modele.
 • Prilagoditve retencijskega aparata (tega se nosi ponoči še 2 leti po snetju pravega aparata).
 • Redni retencijski kontrolni obiski še 2 leti po snetju aparata.

Vse to so stvari, ki so po mojem razumevanju dobre prakse neobhodno potrebne v povprečni ortodontski terapiji. Ponekod so lahko predstavljene kot dodatni stroški z namenom, da se zniža fiktivni strošek zobnega aparata. Pozorni bodite predvsem na kontrolna rentgenska slikanja in retencijo. Retencija pomeni vzdrževanje stanja, ki je bilo doseženo z ortodontskimi premiki in zahteva redne kontrolne obiske. Ti obiski so navadno vsaj še dve leti po končani aktivni terapiji oz. snetju aparata.

Ortodont pri svojem delu veliko uporablja fotoaparat in spremlja potek ortodontske terapije. Na tej povezavi si lahko ogledate več primerov ortodontskega zdravljenja.

Bi želeli da vam naš ortodont odgovori na vaša vprašanja glede ortodontske terapije? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 postavite vprašanje ali se dogovorite za specialistični pregled.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

4.9/5 - (9 glasov)