Občutljivi zobje

Verjetno se vam je že pripetilo, da vas je presenetila neprijetna skeleča bolečina, ko ste spili mrzlo limonado ali uživali ob sladoledu?

Včasih neprijetno skelenje povzroči tudi sladka hrana, na primer čokolada, ki se vam nalepi na zobe.

Gre za preobčutljivost zobnih vratov, ki je lahko le manjša neprijetnost ali pa povzroča večje težave in neprijetne bolečine. Razpon občutij je velik in odzivnost se s časom lahko tudi spreminja.

Zakaj torej dražljaji, kot so sladko, kislo in mrzlo povzročajo skelenje?

Del zoba, ki je izpostavljen dražljajem, torej tisti del, ki ga vidimo v ustih, je prekrit s sklenino. Sklenina je najtrši in najodpornejši del človeškega organizma. Pod sklenino je dentin, ki obdaja zobno pulpo, ta pa je oživčena in prenaša bolečinske dražljaje. V dentinu so majhni kanalčki in kadar so odprti in nezaščiteni, prevajajo impulze do pulpe. Takrat se pojavi skelenje.

dentin

Dentin

Zobna sklenina

Zobna sklenina

Nekaj preprostih ukrepov, ki vam lahko pomagajo pri obvladovanju skelenja zob

Pravilno ščetkanje zob odstranjuje zobne obloge hkrati pa ne poškoduje dlesni ali sklenine. Nepravilna tehnika ščetkanja in hkratna uporaba abrazivne zobne paste (npr. pasta za beljenje z trdimi delci) z leti privede do umika dlesni in erozij v sklenini. Tako se razgali dentin in pojavi skelenje zob.

Skelenje zob

Skelenje zob

Zobna ščetka mora biti mehka z gostimi ščetinami. Tako tudi ob pretiranem pritiskanju ne poškoduje zob in dlesni, hkrati pa bolje očisti zobne površine. Tehnika ščetkanja zob je od dlesni proti zobni kroni z krožnimi gibi in ne vzdolžno drgnjenje vseh zob hkrati.

Zobna pasta naj vsebuje fluoride. Ti ščitijo in pomagajo pri remineralizaciji sklenine in dentina. Tako zapirajo dentinske kanalčke in zmanjšujejo skelenje zob. Fluoridi dokazano pomagajo pri zmanjševanju pogostosti kariesa. Obstajajo tudi zobne paste, ki so namenjene zaščiti preobčutljivih zob.

Kisline so tiste ki topijo zobno substanco. Te lahko najdemo v napitkih (coca-cola, limonada), v hrani (kis, pomaranče, limone) in v zobnih oblogah. Seveda ne odsvetujemo sadja, ki je zdravo in ima dosti pozitivnih učinkov. Po kislem obroku se sklenina demineralizira in postane mehkejša. Takojšnje ščetkanje jo lahko lažje poškoduje. Tako je bolje usta sprati z vodo, počakati pol ure in šele nato ščetkati zobe.

Stiskanje zob (bruksizem) je lahko nezavedno in poleg obrabe griznih ploskev in bolečin v sklepu povzroča tudi defekte v sklenini ravno tam kjer je najtanjša, ob stiku z dlesnijo. Taka sklenina lahko sčasoma odpade in pojavi se skelenje zob.

Razgaljeni zobni vratovi

Ti preprosti ukrepi lahko omejijo skelenje zob. V primeru, da je erozija zoba že napredovala in da skelenje ne pojenja, pa je potreben obisk zobozdravnika. Ta lahko uporabi premaz, ki bo preprečil skelenje zob ali pri večjih defektih naredi plombo, ki zaščiti zob. Bele plombe niso tako občutljive na kislino kot je sklenina.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI