Oralna kirurgija

Že več tednov trpite zaradi hudega zobobola in je bolečina postala neznosna?

Če imate težave z zobmi, dlesnimi ali čeljustjo, obiščite osebnega zobozdravnika, ta pa vas bo po potrebi napotil k oralnemu kirurgu.

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija združuje kirurške posege v ustni votlini ter zajema komplicirane odstranitve modrostnih zob, odstranitev globljih vnetnih ali cističnih sprememb, presaditvene postopke kosti, obnove po poškodbah in druge podobne posege. K sreči so zobozdravstvena tehnika, znanje in materiali tako napredovali, da je odstranjevanje zob dandanes redkokdaj potrebno — v določeni primerih pa še vedno nujno. Primer so zobje, uničeni od obsežnega kariesa, zobje z obsežnimi granulomi, močno parodontalno prizadeti zobje, nepopolno izrasli ali zaostali modrostniki in nadštevilčni zobje. 

Oralni kirurg je specialist, ki nam lahko pomaga pri mnogih težavah.

Eden izmed pogostejših posegov oralne kirurgije je odstranjevanje modrostnih zob oz. alveotomija, saj ravno kočniki najpogosteje nepravilno rastejo. Ti se odstranijo v primeru, da vam povzročajo bolečine ali vnetja. V nekaterih primerih lahko nepravilno izraščajoči kočniki poškodujejo okoliška mehka tkiva in sosednje zobe. Odstranjevanje poteka z lokalno anestezijo, ob okrevanju pa je potrebno hlajenje z obkladki ter izogibanje topli hrani in pijači.

V primeru neuspešnega zdravljenja koreninskih kanalov se v določenih primerih lahko izvede resekcijo vršička korenine — apikotomija, pri čemer kirurg odstrani koreninski vršek skupaj z vnetim tkivom. Koreninski kanal se nato zapolni z različnimi materiali in rano zapre s kirurškimi šivi, ki se odstranijo teden dni po operaciji. 

Oralna kirurgija vključuje tudi odstranjevanje cist, ki lahko povzročajo bolečine in otekanje. Takšne spremembe so lahko vidne že na panoramski sliki oz. ortopanu. V tem primeru oralni kirurg cisto, ki lahko poškoduje okoliško kost, odstrani. Sedem dni po posegu se odstranijo šivi, v procesu okrevanja pa je nujno vzdrževanje oralne higiene in izogibanje topli hrani in napitkom. 

V primeru, da zobje ne morejo izrasti, lahko oralni kirurg s postopkom fenestracije, ki vključuje odstranitev kostnega zobnega pokrova, olajša in pospeši izraščanje zoba. 

Oralni kirurg izvaja tudi vstavljanje implantatov — zobni korenini podobnih vijakov, narejenih iz titana ali cirkonija, ki se popolnoma zrastejo s kostjo. Vstavitev zobnega vsadka je možna le pod pogojem, da ima pacient na razpolago zadosten volumen kosti, ki ga bo držal. S postopkom dviganja sinusne sluznice oralni kirurg nadgradi ali nadomesti manjkajočo kost v sinusni votlini. V določenih primerih se lahko manjkajoč volumen kostnine, z različnimi kirurškimi posegi in metodami,  nadomesti z umetno kostjo, lastno kostjo ali kombinacijo obeh.

Vsak kirurški poseg v telo predstavlja določena tveganja, zato pri pripravi na poseg sledimo strogim smernicam — od sterilizacije do uporabe najsodobnejših instrumentov. Naše sodobne kirurške tehnike in materiali ter izurjena ekipa bodo poskrbeli, da bodo tudi takšni posegi za vas varni in čim bolj prijetni. Zdravje je bistvenega pomena, zato smo v zobozdravstvenem centru Babit pripravljeni odgovoriti na vsako vprašanje pred ali po posegu, da bo vaše okrevanje hitro in uspešno. 

 

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

Oceni to stran