Kako poteka vstavitev implantata

Vstavljanje zobnega implantata poteka v enem ali več korakih. Spodaj smo vam pripravili obsežen prispevek, ki vam bo razložil celoten postopek vstavitve implantata ter vse kar sledi po postopku.

1. Pregled ( cca30 min)

 • ocena splošnega zdravstvenega stanja;
 • ocena stanja v ustni votlini;
 • ocena RTG posnetkov;
 • pogovor in prikazosnovnih principov implantacije s slikami, modeli in načrt protetične rehabilitacije.

2. Kirurška implantacija(okoli 20 min)

I.faza implantacije

Operacijski poseg implantacije poteka ambulantno. Osebje je opremljeno in izurjeno za delo v sterilnih pogojih dela. Implantacijo izvedemo v lokalni anesteziji. Operater s posebnim instrumentarijem pripravi kostno ležišče za implantat, ga vsadi in zašije dlesen nad vstavljenim impalantatom. Implantati so narejeni iz kovine titan. Implantati in instrumentarij so sterilni. Že pred operativnim posegom pacient vzame sredstvo proti bolečinam (Lekadol, Ibuprofen…). Po posegu operater pacientu razloži potek posega in mu svetuje hladne napitke,
sladoled ali ledene kocke, hladne obkladke in sredstvo za lajšanje bolečin. Vsak fizični napor je lahko v naslednjih nekaj dnevih škodljiv, ravno tako kajenje in uživanje alkoholnih pijač.
Važno: koristno je, če pacient na operacijo pride s spremstvom, saj ni priporočljivo, da odide sam domov. Ne pozabiti vzeti sredstva proti bolečinam!

Domača naloga: mirovanje; prve dni hladna pijača in hrana; dovoljena so vsa sredstva proti bolečinam razen ASPIRINA! Zobna in ustna nega je nujna (ne uporabljati električnih pripomočkov za zobno nego!). Mesta operativnega posega ne drgnite z zobno ščetko; koristno je izpiranje z blažjimi antiseptiki(žajbelj in kamilice). Priporočamo vitaminsko prehrano.

Važno: v času, ko ima pacient na mestu implantacije šive, naj ne kadi(nasploh kajenje močno zmanjša možnost na uspeh implantacije), naj se izogiba intenzivnemu fizičnemu naporu, naj ne obiskuje savne in naj ne uživa alkohola. Tisti, ki imajo zobno protezo, naj je ne nosijo! V prvih dneh po implantaciji je možno rahlo otekanje in zmerna bolečina.

Pacient ne sme sam preverjati trdnost implantata s prsti ali z jezikom!

V primeru večje otekline, močnih bolečin, krvavitve, spremenjene občutljivosti v posameznih predelih obraza ali še drugih nevšečnostih je nujno nemudoma poklicati operaterja!

II. faza: odstranitev šivov

Šive praviloma odstranimo 6-8 dni po implantaciji.

Obdobje zraščanja implantata s kostjo
To obdobje predstavlja najdaljšo fazo implantacije. Traja praviloma med 3-6 mesecev. Pacient hodi na občasne kontrole. Skrbeti mora za dobro ustno in zobno higieno. Če se le da, naj ne kadi!! Snemne zobne proteze morajo biti primerno prilagojene.

III. faza: osvoboditev implantata ( okoli 10 min )

Operater v lokalni anesteziji izreže dlesen nad implantatom in preveri zraslost implantata ter ga pripravi za pričetek implantno-protetične rehabilitacije, ki se lahko prične okoli 20 dni po odprtju in oskrbi implantata. Pacient ponovno izpira z antiseptiki, ki mu jih priporoči operater.

Možne komplikacije

Implantacija je strokovno utemeljena kirurška metoda. Praviloma je varna in uspešna, vendar pa med samim posegom in tudi po njem lahko v redkih slučajih pride do komplikacij, ki so:

  • krvavitve

<limočna oteklina

<liinfekcije

 

V večini teh primerov se lahko pomaga z zdravili in nekaterimi manjšimi dodatnimi posegi.

Okoli 80% implantatov je po 10. letih še vedno v funkciji in ne povzroča težav.

POGOSTA VPRAŠANJA

Ali obstaja alergija na implantate?

Titanijevi implantati se uporabljajo že 40 let. Doslej ni bilo objavljenega niti enega zanesljivega poročila o alergiji. Podobno velja za dentalno keramiko, iz katere so v večini primerov narejeni protetični deli.

Katere bolezni lahko ogrožajo implantate?

Vstavitev implantatov odsvetujemo pri nekaterih srčnožilnih in presnovnih boleznih ter pri zmanjšani ali spremenjeni obrambni sposobnosti organizma. Oviro za sam kirurški poseg predstavljajo tudi motnje strjevanja krvi. Urejena sladkorna bolezen ni ogrožujoča.

Kakšna je cena?

Cena implantatov je odvisna od mnogih dejavnikov:

 • vrste in kvalitete implantatov,
 • kostnih dograditvenih postopkov,
 • tipa protetike.

V Sloveniji običajna zavarovanja stroškov ne krijejo in jih v celoti nosite sami. Vprašajte vašega kirurga in zobozdravnika za stroškovni načrt! Zelo nizka cena implantatov v primerjavi s povprečjem običajno nakazuje vprašljivo kvaliteto implantatnega sistema.

Je kajenje združljivo z implantati?

Kajenje škoduje zdravju. Pri kadilcih je večja možnost vnetnih zapletov že v zgodnjem pooperativnem obdobju. Dologoletna uspešnost implantatov je pri kadilcih pomembno zmanjšana. Kajenje ni kontraindikacija, a je resna grožnja uspehu!

Obstajajo starostne omejitve za uporabo dentalnih implantatov?

Starostne omejitve navzgor ni. Nihče ni prestar za vstavitev implantata. Zaradi nedokončane rasti obraza in čeljusti popolnoma odsvetujemo vstavljanje implantatov mlajšim od 17 let.

Je mogoče vstaviti večje število implantatov naenkrat?

Vsekakor. Načeloma je v lokalni anesteziji mogoče naenkrat in neboleče vstaviti tudi do 12 implantatov. Če je vstavitev povezana z večjimi kostnimi dograditvenimi postopki, je lahko smiselna
ali potrebna vstavitev v dveh ločenih posegih.

Kakšna so tveganja?

Tveganje med samo implantacijo je enako kot za vse kirurške posege v čeljustnih kosteh in je odvisno od lokalizacije implantata. Izobražen in izkušen kirurg ta tveganja obvladuje. Možnost nevrasti implantata je 1-2 %. V tem primeru je mogoče implantat nadomestiti najkasneje po nekaj mesecih. Pozne nenadne izgube so ob pravilno izdelani protetiki in redni skrbi za ustno higieno redke.

Katera zdravila lahko ogrožajo implantatno zdravljenje?

To so zdravila, ki spreminjajo kostno presnovo (na primer kortikosteroidi, nekatera zdravila za zdravljenje osteoporoze), vplivajo na obrambne sposobnosti organizma ali na strjevanje krvi.

NAVODILA ZA ČAS PO POSEGU

Na dan operacije in še dva dni po njej: ne kadite, ne uživajte alkohola, izogibajte se hudim telesnim naporom, jejte mehkejšo hrano. Po obroku izperite usta, ne drezajte v rano. Povsem normalno si umivajte zobe. Ostanke hrane, ki se naberejo na kirurških šivih ob rani, lahko neboleče in varno obrišete z vlažno vatirano paličico. Na rano ne polagajte nobenih zdravil ali oblog! Če imate zob ali zobe začasno nadomeščene s snemljivim nadomestkom, odsvetujemo njegovo uporabo do izzvenetja otekline oziroma do ustrezne prilagoditve. Do šest tednov po operaciji se izogibajte hudim telesnim naporom (npr. daljši smučarski tek), žvečenju v predelu vstavitve implantata. Ne uporabljajte zobne prhe. Če bi imeli v tednih po operaciji težave kot so oteklina, pordelost, bolečnost ali izcedek, pridite takoj na kontrolni pregled!

POGOJI ZA USPEH

Po končanem implantološkem zdravljenju so potrebni redni kontrolni pregledi. Udeležujte se jih, kot Vam svetuje Vaš zdravnik ali zobozdravnik. Bistvenega in nenadomestljivega pomena za dolgotrajni uspeh zdravljenja z implantati je trajna in natančna ustna higiena. Le če zanjo ustrezno skrbite in si po vsakem obroku ob zobeh in ob implantatih odstranite vse zobne obloge bo trajni uspeh mogoč. Ta pogoj je neizogiben!

ZAKAJ ZOBNI IMPLANTAT?

življenje pušča sledove – tudi na zobeh. Poškodbe, bolezni zob in obzobnih tkiv so najpomembnejši vzroki za njihovo izgubo. Vstavitev zobnih implantatov v čeljustno kost je način zdravljenja delne ali popolne brezzobosti, ki močno izboljša ali ponovno vzpostavi normalno žvečno in govorno funkcijo. Lahko se za poseg odločate iz estetskih razlogov. Zobni implantati namreč omogočajo čvrstost in funkcionalnost nanje pritrjenih zobnoprotetičnih izdelkov (prevleke, mostička, proteze).

KAJ JE ZOBNI IMPLANTAT?

Je valjasto oblikovan, zobni korenini podoben vsadek oziroma vijak, izdelan iz telesu prijaznega materiala (najpogosteje kovine titana). Vrsta in velikost implantata ter njihovo število so izbrani glede na Vaše potrebe in možnosti. Njegova življenjska doba se po vrasti v čeljustno kost ne razlikuje od življenjske dobe zob. Kot zobe pa je tudi implantate ob neustrezni skrbi zanje mogoče izgubiti.

KAKO ZAČETI?

Implantološko zdravljenje se prične z natančnim pregledom. Kirurg oceni splošno zdravstveno stanje, stanje zob in ustne sluznice ter kostne razmere. Za natančno oceno čeljustne kosti je neizogibno rentgensko slikanje. Kirurg in zobozdravnik na osnovi pridobljenih izvidov izdelata podroben implantološki načrt. Pregled je namenjen obojestranski izmenjavi informacij. Seznanite
vašega kirurga s kakršnimikoli boleznimi ali spremenjenim zdravstvenim stanjem, z zdravili, ki jih redno jemljete ali ste jih jemali, alergijami, razvadami. Med pregledom lahko tudi vprašate karkoli v zvezi s posegom ali dogajanjem po njem. Pred vstavitvijo implantatov je potrebno pozdraviti vse morebitne bolezni zob (npr. karies), obzobnih tkiv (npr. paradontalna bolezen) in sluznic ustne votline. Te bi sicer lahko ogrožale uspešnost in trajnost implantatov. Z lokalnim omrtvičenjem tkiva(anestezijo), redkeje pa s splošno anestezijo (narkozo), je omogočen neboleč pristop skozi ustno sluznico do mesta vstavitve implantata. S posebnimi instrumenti pripravimo kostno ležišče in vanj privijemo implantat. Po potrebi istočasno dogradimo kost. Sluznico ponovno zapremo s šivi. Po posegu je mogoča prehodna oteklina lica ali ustnice, bolečine so zmerne, s pomočjo protibolečinskih zdravil jih skorajda ni. Šive odstranimo 7-14 dni po operaciji. V določenih primerih lahko implantat vstavimo istočasno z odstranitvijo zoba. To imenujemo takojšnja vstavitev. S to tehniko lahko pomembno skrajšamo čas zdravljenja brezzobosti. O tej možnosti upoštevajoč številne dejavnike presodi kirurg ob prvem pregledu.

CELJENJE IN VRAŠČANJE

Traja praviloma tri mesece. Po tem obdobju s kratkim posegom prekinemo le sluznico nad implantatom. Vanj nato privijemo element, ki omogoči oblikovanje sluzničnega prehoda in kasnejšo povezavo med implantatom ter protetičnim nadomestkom. Z izdelavo slednjega se lahko prične po dveh do treh tednih. V času celjenje in vraščanja lahko uporabljate začasni in ustrezno prilagojen protetični nadomestek. Zaradi otekline sluznice uporabo takšnega nadomestka odsvetujemo le v času od operacije do odstranitve šivov. Čas celjenja in vraščanja implantata je mogoče ob dobrih kostnih pogojih skrajšati. V nekaterih primerih je mogoče s protetičnimi postopki nadaljevati takoj po vstavitvi implantata. To imenujemo takojšnja obremenitev. Takoj izdelan protetični nadomestek je praviloma začasen in ga nadomestimo s polnovrednim v šestih mesecih.

NAMEN VSTAVITVE IMPLANTATA

Nadomestitev posameznega zoba
Pri izgubi posameznega zoba v zobni vrsti je trajna rešitev mogoča na dva načina:

 1. Z brušenjem dveh sosednjih zob se vrzel nadomesti z mostičkom, to je prevlekama na obrušenih zobeh in vmesnim členom, ki nadomešča izgubljeni zob.
 2. Z vstavitvijo implantata na mesto izgubljene korenine se izognemo brušenju sosednjih zob.

Vrzel ali skrajšana zobna vrsta
Kot pri nadomeščanju posameznega zoba je mogoče pri krajših vrzelih manjkajoče zobe nadomestiti z mostičkom. Če manjkajo zadnji zobje, izdelava mostička ni več mogoča. Potrebno je izdelati delno snemljivo protezo. Z zobnimi implantati lahko tudi v tem primeru nadomestimo vsak posamezen manjkajoč zob. Mogoče je vstaviti manjše število implantatov in med njimi izdelati mostiček. Izdelava mostička je v nekaterih primerih smiselna tudi med zobom in implantatom.

Popolna brezzobost
Ob izgubi vseh zob je bila pred uporabo implantatov rešitev le totalno snemljiva proteza. Še posebej v spodnji čeljusti, po večletni uporabi pa tudi v zgornji, postane nošenje proteze težavno, saj sta njena stabilnost in funkcionalnost vse slabši. Z vstavitvijo vsaj dveh (le v spodnji čeljusti) ali štirih implantatov je mogoče snemljivo protezo odlično učvrstiti. Z vstavitvijo vsaj šestih pa je mogoče izdelati tudi mostiček za fiksno nadomestitev zob.

KOSTNI DOGRADITVENI POSTOPKI

Ob izgubi zob pride tudi do izgube okolne kostnine in dlesni. Primanjkljaj teh dveh tkiv je večji, če izgubo zoba spremlja dolgotrajno ali obsežno vnetje (npr: zlomljen ali počen zob, parodontalna bolezen). Dolgotrajna brezzobost stanje poslabšuje, saj neobremenjena kost počasi izgineva. Visoka uspešnost in trajnost implantatov lahko pričakujemo le, če je vstavljeni implantat primerno dolg in v celoti obdan s kostnino. V implantologiji so se zato razvili postopki, s katerimi nadomeščamo kostne primanjkljaje in ki pomembno prispevajo tudi h končnemu estetskemu izidu.

Najpogostejši kostni dograditveni postopki so:

Kostna zgostitev in razširitev omogoča vstavitev primerno širokega implantata tudi pri ozkih čeljustničnih grebenih. Poveča stično površino med implantatom in okolno kostnino, kar poveča verjetnost vrasti. Opravi se s posebnimi inštrumenti ob implantaciji.

Dograditev s kostnim nadomestkom pomeni uporabo dodatnega materiala, ki je močno podoben lastni kosti in se vanjo sčasoma tudi pregradi. Lahko se opravi pred ali ob implantaciji.

Kostni presadki pomenijo prenos lastne kostnine z mesta, kjer jo je moč pogrešati, na mesto, kjer jo nujno potrebujemo. Praviloma imajo boljše lastnosti kot kostni nadomestki. Predpostavljajo dodatno operacijo tri do pet mesecev pred implantacijo.

Dvig sinusnega dna je zanesljiva metoda za kostno dograditev v zadnjem delu zgornje čeljustnice. Pogosto predstavlja tudi edino možnost za implantacijo. Spodnji del čeljustne votline premaknemo navzgor in dobljeni prostor dogradimo s kostnim nadomestkom. Implantate vstavimo istočasno ali po nekaj mesecih.


Navodila si lahko naložite ali natisnte tudi v pdf obliki: