Kako poteka vstavitev implantata

Vstavljanje zobnega implantata poteka v enem ali več korakih. Spodaj smo vam pripravili obsežen prispevek, ki vam bo razložil celoten postopek vstavitve implantata ter vse kar sledi po postopku.

1. Pregled (okoli 30 minut)

  • ocena splošnega zdravstvenega stanja;
  • ocena stanja v ustni votlini;
  • ocena RTG posnetkov;
  • pogovor in prikazosnovnih principov implantacije s slikami, modeli in načrt protetične rehabilitacije.

2. Kirurška implantacija

I. FAZA IMPLANTACIJE (okoli 20 minut)

Operacijski poseg implantacije poteka ambulantno. Osebje je opremljeno in izurjeno za delo v sterilnih pogojih dela. Implantacijo izvedemo v lokalni anesteziji. Operater s posebnim instrumentarijem pripravi kostno ležišče za implantat, ga vsadi in zašije dlesen nad vstavljenim impalantatom. Implantati so narejeni iz kovine titan. Implantati in instrumentarij so sterilni. Že pred operativnim posegom pacient vzame sredstvo proti bolečinam (Lekadol, Ibuprofen…). Po posegu operater pacientu razloži potek posega in mu svetuje hladne napitke, sladoled ali ledene kocke, hladne obkladke in sredstvo za lajšanje bolečin. Vsak fizični napor je lahko v naslednjih nekaj dnevih škodljiv, ravno tako kajenje in uživanje alkoholnih pijač.

Pomembno: koristno je, če pacient na operacijo pride s spremstvom, saj ni priporočljivo, da odide sam domov. Ne pozabiti vzeti sredstva proti bolečinam!

Domača naloga: mirovanje; prve dni hladna pijača in hrana; dovoljena so vsa sredstva proti bolečinam razen ASPIRINA! Zobna in ustna nega je nujna (ne uporabljati električnih pripomočkov za zobno nego!). Mesta operativnega posega ne drgnite z zobno ščetko; koristno je izpiranje z blažjimi antiseptiki(žajbelj in kamilice). Priporočamo vitaminsko prehrano.

Pomembno: v času, ko ima pacient na mestu implantacije šive, naj ne kadi (nasploh kajenje močno zmanjša možnost na uspeh implantacije), naj se izogiba intenzivnemu fizičnemu naporu, naj ne obiskuje savne in naj ne uživa alkohola. Tisti, ki imajo zobno protezo, naj je ne nosijo! V prvih dneh po implantaciji je možno rahlo otekanje in zmerna bolečina.

Pacient ne sme sam preverjati trdnosti implantata s prsti ali z jezikom!

V primeru večje otekline, močnih bolečin, krvavitve, spremenjene občutljivosti v posameznih predelih obraza ali še drugih nevšečnostih je nujno nemudoma poklicati zobozdravnika!

II. FAZA: ODSTRANITEV ŠIVOV

Šive praviloma odstranimo 6-8 dni po implantaciji.

Obdobje zraščanja implantata s kostjo:
To obdobje predstavlja najdaljšo fazo implantacije. Traja praviloma med 3-6 mesecev. Pacient hodi na občasne kontrole. Skrbeti mora za dobro ustno in zobno higieno. Če se le da, naj ne kadi!! Snemne zobne proteze morajo biti primerno prilagojene.

III. FAZA: OSVOBODITEV IMPLANTANTA (okoli 10 minut)

Operater v lokalni anesteziji izreže dlesen nad implantatom in preveri zraslost implantata ter ga pripravi za pričetek implantno-protetične rehabilitacije, ki se lahko prične okoli 20 dni po odprtju in oskrbi implantata. Pacient ponovno izpira z antiseptiki, ki mu jih priporoči operater.

Možne komplikacije
Implantacija je strokovno utemeljena kirurška metoda. Praviloma je varna in uspešna, vendar pa med samim posegom in tudi po njem lahko v redkih slučajih pride do komplikacij, ki so: krvavitev, oteklina, infekcije.

V večini teh primerov se lahko pomaga z zdravili in nekaterimi manjšimi dodatnimi posegi.

Okoli 80% implantatov je po 10. letih še vedno v funkciji in ne povzroča težav.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI