Kako poteka vstavitev zobnega implantata

Vstavljanje zobnega implantata poteka v enem ali več korakih. Spodaj smo vam pripravili obsežen prispevek, ki vam bo razložil celoten postopek vstavitve implantata ter vse kar sledi po postopku.

1. Pregled (okoli 30 minut)

 • ocena splošnega zdravstvenega stanja;
 • ocena stanja v ustni votlini;
 • ocena RTG posnetkov;
 • pogovor in prikaz osnovnih principov implantacije s slikami, modeli in načrt protetične rehabilitacije.

2. Kirurška implantacija

I. FAZA IMPLANTACIJE (okoli 20 minut)

Operacijski poseg implantacije poteka ambulantno. Osebje je opremljeno in izurjeno za delo v sterilnih pogojih dela. Vstavitev zobnega implantata izvedemo v lokalni anesteziji. Operater s posebnim instrumentarijem pripravi kostno ležišče za implantat, ga vsadi in zašije dlesen nad vstavljenim impalantatom. Implantati so narejeni iz kovine titan. Implantati in instrumentarij so sterilni. Že pred operativnim posegom pacient vzame sredstvo proti bolečinam (Lekadol, Ibuprofen…). Po posegu operater pacientu razloži postopek posega in mu svetuje hladne napitke, sladoled ali ledene kocke, hladne obkladke in sredstvo za lajšanje bolečin. Vsak fizični napor je lahko v naslednjih nekaj dnevih škodljiv, ravno tako kajenje in uživanje alkoholnih pijač.

Pomembno: koristno je, če pacient na operacijo pride s spremstvom, saj ni priporočljivo, da odide sam domov. Ne pozabiti vzeti sredstva proti bolečinam!

Domača naloga: mirovanje; prve dni hladna pijača in hrana; dovoljena so vsa sredstva proti bolečinam razen ASPIRINA! Zobna in ustna nega je nujna (ne uporabljati električnih pripomočkov za zobno nego!). Mesta operativnega posega ne drgnite z zobno ščetko; koristno je izpiranje z blažjimi antiseptiki(žajbelj in kamilice). Priporočamo vitaminsko prehrano.

Pomembno: v času, ko ima pacient na mestu implantacije šive, naj ne kadi (nasploh kajenje močno zmanjša možnost na uspeh implantacije), naj se izogiba intenzivnemu fizičnemu naporu, naj ne obiskuje savne in naj ne uživa alkohola. Tisti, ki imajo zobno protezo, naj je ne nosijo! V prvih dneh po postopku je možno rahlo otekanje in zmerna bolečina.

Pacient ne sme sam preverjati trdnosti implantata s prsti ali z jezikom!

V primeru večje otekline, močnih bolečin, krvavitve, spremenjene občutljivosti v posameznih predelih obraza ali še drugih nevšečnostih je nujno nemudoma poklicati zobozdravnika!

II. FAZA: ODSTRANITEV ŠIVOV

Šive praviloma odstranimo 6-8 dni po implantaciji.

Obdobje zraščanja implantata s kostjo:
To obdobje predstavlja najdaljšo fazo implantacije. Traja praviloma med 3-6 mesecev. Pacient hodi na občasne kontrole. Skrbeti mora za dobro ustno in zobno higieno. Če se le da, naj ne kadi!! Snemne zobne proteze morajo biti primerno prilagojene.

III. FAZA: OSVOBODITEV IMPLANTANTA (okoli 10 minut)

Operater v lokalni anesteziji izreže dlesen nad implantatom in preveri zraslost implantata ter ga pripravi za pričetek implantno-protetične rehabilitacije, ki se lahko prične okoli 20 dni po odprtju in oskrbi implantata. Pacient ponovno izpira z antiseptiki, ki mu jih priporoči operater.

Možne komplikacije

Implantacija je strokovno utemeljena kirurška metoda. Postopek je praviloma je varen in uspešen, vendar pa med samim posegom in tudi po njem lahko v redkih slučajih pride do komplikacij, ki so: krvavitev, oteklina, infekcije.

V večini teh primerov se lahko pomaga z zdravili in nekaterimi manjšimi dodatnimi posegi.

Okoli 80% implantatov je po 10. letih še vedno v funkciji in ne povzroča težav.

Navodila po vstavitvi zobnega implantata

Za vas smo pripravili navodila po vstavitvi implantata.
 1. Na dan posega in naslednji dan hladite operirano področje z ledom ali gel hladilno vrečko (večkrat na dan v krajših intervalih). Ne polagajte vrečke neposredno na kožo, vmes dajte tkanino.
 2. Proti bolečinam lahko vzamete protibolečinska sredstva po navodilih kirurga (NE Aspirina, saj ta redči kri in lahko povzroči krvavenje iz rane).
 3. Morebitna antibiotična terapija po navodilih kirurga.
 4. Dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer, 30 minut po umivanju zob) izpirajte usta z ustno vodo, ki vsebuje klorheksidin, do odstranitve šivov.
 5. Jejte hladno in mehkejšo hrano. Pijte hladne pijače.
 6. Na dan operacije in še dva dneva po njej: ne kadite in ne uživajte alkohola.
 7. Po obroku izperite usta, ne drezajte v rano. Povsem normalno si umivajte zobe. Ostanke hrane, ki se naberejo na kirurških šivih ob rani, lahko neboleče in varno obrišete z vlažno vatirano paličico.
 8. Na rano ne polagajte nobenih zdravil ali oblog!
 9. Če imate zob ali zobe začasno nadomeščene s snemljivim nadomestkom, odsvetujemo njegovo uporabo do izzvenetja otekline oziroma do ustrezne prilagoditve.
 10. Do šest tednov po operaciji se izogibajte hudim telesnim naporom (npr. daljši tek) in žvečenju v predelu vstavitve implantata.
 11. Ne uporabljajte zobne prhe.

Če bi imeli v tednih po operaciji težave, kot so: oteklina, pordelost, bolečnost ali izcedek, pridite takoj na kontrolni pregled

Opisali smo postopek vstavitve zobnega implantata in navodila po vstavitvi. Če imate dodatna vprašanja nas pokličite ali nam pišite in z veseljem vam bomo pomagali.

Za vas smo pripravili tudi nekaj povezanih vsebin iz področja zobnih implantatov:

https://www.babit.si/zobni-implantati/

https://www.babit.si/pogosta-vprasanja-o-implantantih/

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (18 glasov)