Kaj »zdravi« ortodont?

Primer ortodontske terapije

Primer ortodontskega zdravljenja
Fotografije stanja pred terapijo in po 14 mesecih

Zdravnika ponavadi obiščemo, kadar smo bolni. Pozdravi nam nadležen kašelj, predpiše nam antibiotike proti vnetju, na roko nam nadene mavčno oblogo, da se zlomljena kost pravilno zaceli. Zobozdravnik skrbi za zdravje ustne votline. Obiskujemo ga vsakih 6 mesecev ali bolj pogosto, kadar se nam pojavi kakšna težava. Zdravi zobe, dlesni in ostala obzobna tkiva. Od obeh, zdravnika in zobozdravnika, pričakujemo, da bosta ozdravila našo bolezen. Kaj naj pričakujemo od ortodonta? Ali so ljudje s krivimi zobmi bolni?

Ortodontija je del zobozdravniške stroke, torej je vsak ortodont najprej zobozdravnik. Ortodontija je bila prva specialnost v zobozdravstvu; ustanovljena je bila okoli leta 1900 in je tako stara preko 100 let. Nekaj torej že je na tem, če se specialnost že več kot stoletje razvija in pomembno vpliva na ostale veje zobozdravstva. A »ravni zobje« niso poglavitni cilj ortodontske terapije. Bodite pozorni in opazujte nasmehe ljudi okoli sebe. Opazili boste, da tudi vsi ortodonti nimamo perfektnih belih domin za filmski nasmeh. Za lažjo predstavo o tem, kakšne spremembe lahko prinese ortodontska terapija, si poglejmo naslednji primer.

Moj soimenjak Miha je imel sekalce, ki so se stikali tako, da je z njimi težko grizel. Položaj zob je oteževal tudi temeljito čiščenje zob. Po pregledu, fotografijah rentgenskih posnetkov in vseh predpripravah sem naredil načrt ortodontske terapije, ki vedno vsebuje več možnih načinov pristopa h glavnemu problemu. Možnosti pregledava skupaj s pacientom in se odločiva za najboljšo. Vsak pacient ima svoje zahteve, ki jih je treba upoštevati.

Poleg boljše grizne funkcije je bilo hkrati treba zagotoviti prostor za izrast zgornjih podočnikov z namenom estetske izboljšave zob in nasmeha. Pri nošenju fiksnega zobnega aparata je pomembna dobra ustna higiena. Pri Mihi je bilo na stiku med dlesnijo in zobom (zobni vrat) moč opaziti belkasta zabarvanja. To je znak začetnega kariesa, ki se lahko z nošenjem zvezdic ortodontskega aparata še poslabša. Miho je bilo zato najprej treba naučiti pravilnega in natančnega čiščenja zob. Pri tem mu je pomagala ustna higieničarka, ki ga je skupaj z mano spremljala skozi celotno terapijo. Čiščenje zob, ki imajo aparat, je težje in zahteva, da več časa namenimo ščetkanju zjutraj in zvečer, pa tudi čez dan je kdaj treba poseči po zobni ščetki.

Ortodontska terapija s fiksnim aparatom je trajala 14 mesecev. To je razmeroma kratek čas za terapijo te vrste grizne nepravilnosti. Pri tem je pomagal ortodontski segmentiran pristop, kjer sva najprej uredila težje nepravilnosti in se nato posvetila lažjim. Pri vsakem obisku sva posnela tudi fotografije. V tem tekstu so objavljene le začetne in končne slike, vse vmesne pa si lahko ogledate na naši spletni strani, skupaj z animacijo vseh premikov zob.

Ravni zobje niso nujno tudi zdravi zobje. Poleg izboljšanja postavitve zob in estetike nasmeha je bil dosežen še en izjemno pomemben cilj. Miha se je naučil samostojno skrbeti za svoje zobe in ustno higieno. To lahko poimenujemo stranski učinek ortodontske terapije. Z lastnim delom in majhno pomočjo ortodonta si je pridobil naraven nasmeh, za katerega bo dobro skrbel, saj je nanj
lahko ponosen.

Avtor članka: Miha Bobič, dr. dent. med., specialist ortodont