Kaj je ortodontija?

Ortodontija se po slovensko bolj učeno imenuje tudi čeljustna in zobna ortopedija. Naj vas to ne zmede. Gre za isto zobozdravstveno specialnost, ki se ukvarja z pravilnimi odnosi med zgornjo in spodnjo čeljustjo, rastjo čeljusti ter seveda s pravilnim ugrizom ter postavitvijo zob.

Ortodontija se splošno gledano ukvarja z modifikacijo rasti čeljusti, premikanjem zob in, kjer je to potrebno, tesno sodeluje tudi pri kirurških premikih čeljusti in zob. Cilj ortodontije je vzpostaviti pravilne odnose čeljusti in zob ter uskladiti ugriz in prijeten estetski videz.

Pred ortodontskim posegom

Pred ortodontskim posegom

Po ortodontskem posegu

Po ortodontskem posegu

Klasični zobni nosilci (bracketi) so najbolj pogosta rešitev in so primerni za paciente vseh starosti. Na voljo so tudi v neštetih izvedbah, oblikah in pisanih barvah. Možno je uporabljati bele, prozorne, plastične, takšne ki se nalepijo na notranjo stran zoba…Vsej izbiri navkljub se je treba zavedati preprostega dejstva, da so navsezadnje le začasna ročka, ki jo ortodont uporablja, da z uporabo majhne sile počasi premakne zob v željeno pozicijo. Po opravljeni nalogi se nosilec odstrani in vse je, kot je bilo poprej. Obljube, da določeni nosilci delujejo bolje ali hitreje kot drugi nimajo trdne znanstvene podlage. Edino kar je oprijemljivo je estetski izgled, tu pa odločitev leži na strani pacienta.

 

animacija ortodontskega zdravljenja
Animacija ortodontskega posega

Ortodontija: zgodovina

Ortodontija je bila prva specializacija v zobozdravstvu , ustanovljena leta 1901 je stara nekaj preko 100 let. V ortodontiji se je od takrat se je marsikaj spremenilo, pa vendarle ne toliko, kot bi vam morda skušali dopovedati proizvajalci, ki vsako leto najavijo kakšno »revolucionarno odkritje«. Vedno je potreben individualni načrt in ta zahteva nekaj premisleka. Pri izbiri terapije se je smiselno temeljito pogovoriti z ortodontom na dolgo in široko. Potek celotne ortodontske terapije se meri v mesecih in letih, ter zahteva odlično sodelovanje med ortodontom in pacientom. Končni rezultat je posledica prizadevanj tako ortodonta kot pacienta; je skupno delo.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (9 glasov)