Stomatologija

Stomatologija je veja medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem sprememb v ustni votlini, z bolezenskimi znaki in boleznimi, ki so prisotne. Ustna votlina je del celotnega organizma, zato so bolezni, ki se pojavljajo na tem področju povezane z zdravjem celotnega telesa in dobrim počutjem.

Začetki zobozdravstva ali stomatologije segajo daleč v tisočletja pred našim štetjem. Sumerci so leta 5000 pr.n.št. opisovali zobno gnilobo, ki naj bi jo povzročal zobni črv. Verjetno ima ta zgodba, ki jo še danes pripovedujemo otrokom, svoje prve korenine v teh časih. Dokaze o zobozdravstvenih posegih najdemo tudi pri Egipčanih, kjer so opravljali ekstrakcije zob in poskušali izdelovati tudi nadomestke, zobne proteze. Sodobna stomatologija naj bi se razvila v Franciji v 17. stoletju.

Za očeta moderne stomatologije velja Pierre Fauchard, ki je začel izdelovati prave zobne proteze in plombe. Pokazal je tudi na krivdo sladkorja in bakterij, ki proizvajajo kisline ter s tem povzročajo karies. Zobni črv je od takrat le pravljivca za otroke, podobno kot zobna miška.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

Oceni to stran