Inhalacijska sedacija

Ob asociaciji na zobozdravstvene posege ljudje velikokrat občutijo vznemirjenost ali celo strah. Kljub uporabi lokalnih anestetikov in brezbolečinskemu delu, včasih tudi ljudje brez predhodnih slabih izkušenj čutijo nepojasnjeno tesnobo. Ta je precej pogosta pri otrocih.

Strah pred zobozdravnikom

Strah pred zobozdravnikom

Uporaba smejalnega plina med zobozdravniškim posegom omogoča večjo sproščenost in zmanjša občutek bolečine. Inhalacijska sedacija je vrsta zavestne sedacije, pri kateri s pomočjo vdihavanja mešanice didušikovega oksida in kisika dosežemo pomiritev pacienta in izboljšamo njegovo sodelovanje pri zobozdravniškem posegu.

Komu je sedacija namenjena?

Inhalacijska sedacija se večinoma uporablja pri otrocih, vendar jo lahko uporabljajo tudi odrasli, ki čutijo strah pred zobozdravstvenimi posegi. Primerna je za vse, ki želijo sodelovati pri posegu, pa zaradi svojega strahu tega ne zmorejo, pri določenih posegih, ki so še posebej neprijetni, pri posegih, kjer ni mogoče zagotoviti popolnoma učinkovite lokalne anestezije, za ljudi, ki se bojijo igel, za ljudi, ki jih pri posegih v ustih sili na bruhanje …

Pri nas pred posegom v sedaciji zobozdravnik specialist opravi uvodni pregled. Pogovorimo se o pacientovem splošnem zdravju, razlogih za potrebo po sedaciji, poteku same sedacije in o tem, kaj mora storiti pacient še pred posegom.. Uvodni obisk nam omogoči tudi oceno primernosti pacienta za tak poseg (sodelovanje otroka, pregled dihalnih poti). Nato naredimo načrt, katere posege v ustih bomo med sedacijo opravili.

Inhalacijska sedacija

Inhalacijska sedacija

Smejalni plin

Smejalni plin

Varnost pri inhalacijski sedaciji

Sedacija s smejalnim plinom je najbolj varna oblika sedacije, ki se uporablja v zobozdravstvu. Pacient je ves čas buden in z zobozdravnikom lahko komunicira. Ohranjene ima tudi zaščitne reflekse, kot je na primer kašljanje. Uporaba je enostavna in omogoča hiter učinek. Plin vstopi v telo prek pljuč in ga v enaki obliki in po enaki poti zapusti, kar pomeni, da ni stranskih produktov in da se plin v telesu ne presnavlja. Prav tako kot je hiter začetek delovanja, je hitro tudi popuščanje učinka. Učinek izzveni kmalu po zadnjem vdihu, zato pacient po posegu ne rabi spremstva, kar pomeni, da lahko ordinacijo zapusti že nekaj minut po koncu posega. Med samim posegom lahko koncentracijo in s tem moč učinka hitro spremenimo in jo doziramo glede na potrebo.

Varnost zagotavlja tudi naprava, ki ima vrsto varnostnih merilcev in alarmov.

Kontraindikacij ni veliko. Te vrste sedacije na primer ne moremo uporabljati, kadar je nos neprehoden, saj je maska nameščena na nos, skozi katerega se vdihava smejalni plin. Usta morajo biti seveda odprta, da lahko zobozdravnik opravi zobozdravniški poseg.

Smejalni plin

Didušikov oksid (N2O) je brezbarven in nevnetljiv plin, ki ima rahlo sladkast okus. Je težji od zraka in se hrani v modrih jeklenkah. Kot anestetik so ga sprva začeli uporabljati prav v zobozdravstvu že leta 1844.

PREDNOSTI 😊

Enostaven in neinvaziven postopek.

Primeren za vse starostne skupine.

Hiter začetek in konec delovanja.

Možno doziranje glede na trenutno potrebo.

Malo stranskih učinkov.

V celoti se izloči preko pljuč in ne ostaja v telesu.

Umirja refleks siljenja na bruhanje, a hkrati ohranja zaščitne reflekse (kašljanje).

SLABOSTI 😔

Maska lahko ovira posege, saj je blizu delovnega polja — ust.

Ni primeren pri pacientu, ki ne sodeluje pri posegu.

Možnost rahle amnezije (lahko se posega ne spomnimo v vseh podrobnostih).

Prisotnost plina v delovnem okolju, potrebno je zračenje.

Kako izgleda poseg v sedaciji?

Na dan posega se pacient v ordinaciji namesti na zobozdravniški stol v udoben, ležeč položaj. Na nos mu namestimo posebno masko, ki dovaja mešanico smejalnega plina in kisika. Mešanico plinov vdihuje skozi nos, tako da so usta prosta in je zobozdravniku omogočen neoviran dostop.

Sprva nekaj minut diha čisti kisik. Nato postopoma povečujemo odstotek didušikovega oksida in ves čas spremljamo odziv pacienta. Prav tako kot pri običajnemu zobozdravniškemu posegu se tudi med posegom s smejalnim plinom lahko uporablja lokalna anastezija.

Zobozdravnik z lokalno anestezijo

Po nekaj minutah vdihavanja smejalnega plina lahko začutimo naslednje učinke:

  • prijetne mravljince v nogah in rokah,
  • toploto po celem telesu,
  • lahke noge in roke, sproščene mišice,
  • občutek lahkotnosti, ugodje in veselje,
  • zmanjša se občutljivost za bolečino,
  • zmanjšanje strahu in tesnobe,
  • počasnejši odzivi.

Pričetek zobozdravniškega zdravljenja je običajno mogoč 5 minut po začetku obravnave. Po končanem zdravljenju pacient še 3—5 minut diha 100 % kisik in lahko po koncu posega brez spremstva ordinacijo zapusti.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (5 glasov)