Implantati ali inplantanti?

Moj prijatelj, očitno intelektualna kapaciteta, me je večkrat v šali (vsaj upam, da je bila šala) vprašal, zakaj mu ne zamenjam vseh zob z zobnimi vsadki — implantati.

Tako ne bo imel več težav z zobobolom, pa tudi nadležno čiščenje zob bo lahko preskočil in čas koristno porabil za kaj drugega, recimo za gledanje nogometa. Priznam, prvo je že res.

Zobni vsadek in zob
Implantat ali zobni vsadek nadomešča korenino zoba. Nanj lahko pritrdimo zobno krono ali pa nosi protezo.

Zobobola ne bi imel nikoli več; eno gre z drugim, če ni zob, tudi zobobola ni. Kar pa se tiče čiščenja zob, bi bil precej na slabšem. Zobni vsadki ali implantati namreč zahtevajo izredno dobro higieno, saj so na vnetne vplive precej bolj občutljivi kot zobje. Občutljivi niso sami titanovi implantati, pač pa tkivo, ki jih obdaja in jim daje stabilnost. Nauk zgodbe je, da je lastni zob mnogo boljši tudi od najdražjega implantata. Zanašajte se in skrbite za tisto, kar vam je dala mati narava in ne ubirajte bližnjic z umetnimi vsadki. Prepričan sem, da ste to že mnogokrat slišali.

Kakšne so možnosti?

3d rentgenski posnetek za načrtovanje
3D rentgenski posnetek za pomoč pri načrtovanju vstavitve implantata

Vseeno se zgodi, da smo prešli to točko in imamo manjkajoč zob. Takrat je zobni vsadek le ena od možnih rešitev, ki niti ni nujno najboljša. Kot pri vsaki stvari so tudi tukaj prednosti in slabosti, o katerih se je potrebno posvetovati z zobozdravnikom. Obstajajo dejavniki tveganja, ki jih moramo upoštevati: kajenje, nekontrolirana sladkorna bolezen, paradontalna bolezen, bolezni kosti … Bolje se je o njih iskreno pogovoriti z zobozdravnikom in izbrati alternativo, kot se soočati s težavami. Vsak neuspeh je neprijeten tako za zobozdravnika kot za pacienta in vsekakor ne pripomore k medsebojnem zaupanju, ki je temelj strokovne zobozdravstvene obravnave. Kakršne koli pomisleke je potrebno medsebojno razčistiti.

Pogovor o načrtu pred posegom

Ponavadi je zobozdravnik tisti, ki načrtuje rehabilitacijo, kirurg pa zobni vsadek vstavi in, kjer je to možno, sledi željam in navodilom zobozdravnika. Nujno je potreben dialog tako med obema specialistoma kot tudi s pacientom. Sam poseg vstavitve zobnega vsadka ni nič posebnega, traja le nekaj deset minut in je povsem neboleč. Kar je pomembno, je načrt!

Načrt je treba pripraviti pred posegom. Vsebuje rentgensko oceno kosti, v katero bi želeli vstaviti zobni vsadek, načrt same vstavitve vsadka, načrt kasnejšega protetičnega nadomestka, ki ga bo vsadek nosil (mostiček, krona, proteza …) in načrt kontinuirane higiene v letih, ki sledijo.

Vstavitev vsadka

Zobni vsadek ali implantat
Zobni vsadek z zdravo okoliško kostjo

Vstavitev vsadka je tisti del terapije, ki ponavadi najbolj zanima pacienta. Poseg ni boleč, saj se opravi pod lokalno anestezijo. Terapevt odgrne dlesen in s posebnimi svedri pripravi ležišče za vsadek v kost. V ležišče nato vstavi zobni vsadek primerne velikosti in čezenj zašije dlesen. Tako se lahko začne celjenje in integracija vsadka s kostjo, ki se obraste okoli navojev. Poseg traja 30—60 minut, medtem ko traja celjenje od tri do šest mesecev. V tem času je pacient še vedno brez krone zoba in po potrebi nosi začasen protetični nadomestek.

Kadar se odločate za vsadek, morate vedeti, da je to le del, ki nadomešča korenino zoba in je očem neviden. Na to »umetno korenino« je nato treba namestiti še zobno krono. Ta pride na vrsto šele potem, ko je celjenje zaključeno in je zobni vsadek vraščen v kost.

Neuspeh — izguba zobnega vsadka

Zobni vsadek s periimplantitisom
Implantati so, tako kot zobje, lahko podvrženi izgubi kosti, ki jih obdaja. Proces se imenuje periimplantitis in pomeni vnetje implantatovega podpornega tkiva. Bolezen je podobna vsem dobro znani parodontalni bolezni in brez ustrezne in prevočasne terapije lahko vodi do izgube implantata. Proces dostikrat poteka brez izrazitih simptomov, zato so redne kontrole izredno pomembne.

Alergija na titan, to je kovina, iz katere je izdelan vsadek, je izjemno redka. Vseeno pa se lahko zgodi, da se vsadek ne zraste s kostjo in ga telo zavrne. V tem primeru imamo možnost, da počakamo na celjenje kosti in postopek ponovimo. Lahko rečemo, da je postopek uspešen v več kot 90 odstotkih primerov. Do te točke zdravljenja je vse odvisno od tistega, ki zobni vsadek vstavlja in od reakcije telesa. Za nadaljnje preživetje vsadka v letih, ki sledijo, pa smo bolj ali manj odgovorni sami. Za dolgo življenjsko dobo vsadka je ključna odlična ustna higiena.

Poudariti je treba redne kontrolne preglede pri zobozdravniku, ki vključujejo rentgenske posnetke za ugotovitev stanja podporne kosti, ter profesionalno čiščenje, ki ga opravlja ustna higieničarka. Pravzaprav je ustna higieničarka pomembnejša od zobozdravnika! Nauči nas, kako skrbeti zase in nas nato tudi kontrolira ter opozarja, kadar je to potrebno. Zavedati se moramo, da zobni vsadki zahtevajo še posebno skrb.

Kaj omogočajo zobni vsadki?

Nadomestiti je mogoče posamezen zob ali skupino zob. En vsadek lahko nosi posamezno krono, dva vsadka pa lahko povežemo z mostičkom, ki nosi tri ali več zobnih kron. Vsadki lahko podpirajo tudi snemno protezo in ji dajejo dodatno stabilnost. Predvsem v spodnji čeljusti se pacienti kljub uporabi posebnih lepil dostikrat srečujejo z nestabilno protezo. Že dva vsadka omogočata njeno stabilizacijo, kar nudi veliko prednost pri grizenju, hranjenju in govoru. Možne so tudi povezave med lastnimi zobmi in vsadki, vendar so tu določene omejitve, ki jih je treba upoštevati. Ob vseh teh možnostih je težko izbrati najboljšo, zato se posvetujte z zobozdravnikom, ki mu zaupate.

Članek si lahko shranite ali natisnte tudi v pdf obliki: