Poškodbe zob pri otrocih

Pri poškodbah zob gre najpogosteje za poškodbo zgornjih sprednjih zob, ki so pri padcih ali udarcih v obraz najbolj izpostavljeni. Poškodbe zob se najpogosteje zgodijo med prvim in tretjim letom starosti in kasneje med osmim in enajstim letom. V prvem obdobju ima otrok še mlečne zobe in najpogostejša poškodba v tem obdobju je poškodba obzobnih tkiv, ko se zaradi udarca v zob zob ne zlomi, ampak se poškodujejo tkiva, ki pripenjajo zob na kost (luksacijska poškodba). Ob tem obstaja možnost, da se poškoduje tudi zametek za stalni zob, ki leži v neposredni bližini.

V drugem omenjenem obdobju, so v ustni votlini že prisotni stalni sekalci. Takrat je poleg luksacijske poškodbe pogosta vrsta poškodbe zlom krone zoba. Pogoste so tudi kombinirane poškodbe, se pravi poškodba obzobnih tkiv in hkati trdih zobnih tkiv (zlom krone ali korenine zoba). Pomembno je, da se ugotovi vrsta poškodbe in se glede na to izbere pravilno zdravljenje. Za to je potreben temeljit pregled. Poškodovano področje ustne votline se pregleda, pretipa, ugotovi občutljivost zob na poklep, kakšen je zvok ob poklepu, kako se zob odziva na termične in električne dražljaje, področje se največkrat rentgensko slika.

Nekaj koristnih informacij o poškodbah zob:

IZBIT ZOB (stalni zob)

V najkrajšem možnem času ga je potrebno vstaviti nazaj v svoje ležišče, vgrizniti v čist robec in poiskati zobozdravniško pomoč. Pred vstavitvijo ga izperemo pod tekočo vodo, ob tem ga držimo za krono in ne korenino. Če ga ne zmoremo vstaviti nazaj, ga shranimo v mleko ali slino (držimo pod jezikom) in v najkrajšem možnem času poiščemo zobozdravniško pomoč. Mlečnih zob ne vstavljamo nazaj!

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (12 glasov)