Endodontija

Endodontija

Endodontija je specialna veja zobozdravstva, ki se ukvarja z zdravljenjem koreninskih kanalov in vnetij ob njih. Pri tem uporabljamo najsodobnejše pripomočke in visoko povečavo z lupami ali mikroskopom, kar nam omogoča natančno delo s predvidljivim izidom.

Namen endodontskega zdravljenja je odstranitev vnetega ali odmrlega pulpnega tkiva in bakterij iz koreninskih kanalov. Ta postopek se opravlja s pomočjo inštrumentov, ki omogočajo sodobno in natančno endodontsko obravnavo. Pri delu nam zelo pomaga endodontski mikroskop.

Endodontski mikroskop

Endodontski mikroskop

Kanale se izpira z razkužili in ob koncu obravnava še z laserjem, da se uniči tudi bolj odporne bakterije.

Očiščen in razširjen koreninski kanal je ob koncu potrebno natančno zatesniti. S tem se prepreči dostop novim bakterijam in omogoči ozdravitev obzobnih tkiv.

Endodontsko zdravljen zob je ob uspešnem zdravljenju skoraj v vseh pogledih enakovreden zdravemu zobu. Včasih je bila edina alternativa izpuljenje zoba, zdaj pa endodontsko zdravljenje omogoča ohranitev večine zob.

Endodontsko zdravljenje

Endodontsko zdravljenje zob ni boleče, saj pri delu vedno uporabljamo lokalno anestezijo.

V primeru, da je zob zaradi kariesa ali odloma krone oslabljen, je potrebna nadaljnja oskrba. Zob se lahko ojača z zatičem in oskrbi s fiksnoprotetičnim nadomestkom – prevleko.

STRANKE O NAS

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI