Ustna Higiena

Ustni higienik je oseba, ki vas bo naučila pravilne higiene in je morda pomembnejša od vašega zobozdravnika. Ustna higiena je vsakdanje opravilo, ki ga izvajate vsaj dvakrat dnevno v svoji kopalnici in pravilno znanje je bistvenega pomena. Ustni higienik opravlja pravilno in temeljito čiščenje ustne votline s poudarkom na preprečevanju parodontalne bolezni.

Zobni kamen

Zobni kamen je na površino zob in tudi zobnih protez čvrsto vezana oborina kalcija in fosfata. Ima hrapavo površino in je odlično okolje za rast bakterij. Zobni kamen, ki se nabira nad dlesnijo, je belo-rumene barve, pod dlesnijo pa je temnejše barve. Zobni kamen, ki je pod dlesnijo je nemogoče odstraniti z zobno ščetko, zato je nujen obisk ustne higieničarke. Povzroča vnetje dlesni, krvavitev in umikanje kosti ter s tem izgubo kostne podpore zob.   Zobne obloge se najprej naberejo na jezični strani spodnjih sekalcev. Tu najhitreje opazimo zobni kamen tudi sami pred ogledalom in ob dobri luči. Po odstranitvi so zobje mnogo bolj gladki, kar olajša čiščenje in otežuje nabiranje novih oblog. K dobri ustni higieni sodijo redni pregledi in odstranjevanje zobnih oblog pri ustni higieničarki. Redno profesionalno odstranjevanje zobnega kamna je daleč najboljša investicija v zdravje ustne votline.

Ustna higiena in njen pomen

Namen ustne higiene je en sam! Odstraniti zobne obloge, ki so se pritrdile na zobe. Te so nevarne, ker se v njih zadržujejo in razmnožujejo bakterije. Bakterije se v ustih neprestano razmnožujejo in so poglavitni razlog za težave v ustni votlini in grožnja ustnemu zdravju. Če jih sproti ne odstranjujemo jih je vedno več in vedno bolje so organizirane v rastočem biofilmu. Z uspešnim odstranjevanjem oblog (biofilma) z zobnih površin preprečimo nastajanje zobne gnilobe, z odstranitvijo oblog ob dlesni pa preprečujemo vnetje obzobnih tkiv.   Večina ljudi očisti zobe in dlesni nepopolno. Zakaj? Ker je plak biofilm, ki ga je težko odstraniti z zobnih površin, a tudi zato, ker so na zobnih površinah mesta, ki jih je težje očistiti. To so vdolbine na griznih površinah, medzobni prostori, nagnjeni zobje ter predeli med zobom in dlesnijo. Prav neustrezna higiena zadnjih dveh predelov pripomore nastanku vnetja dlesni in drugih obzobnih tkiv. Ustni higienik vas mora naučiti pravilne skrbi za vaše zobe in obzobna tkiva. Navade dobre ustne nege so bistvenega pomena, da vaši zobje in dlesni ostanejo zdravi vse življenje.

Naloge ustne higieničarke

Ustna higieničarka
Ustna higieničarka pri delu
Ustna higieničarka vam bo pokazala, kako pravilno skrbimo za ustno higieno ter predstavila vse ustrezne pripomočke, s katerimi čistimo zobe. Očisti vam zobni kamen in s peskanjem odstrani površinsko zabarvanje zob. Lahko tudi preventivno flourira zobe in tako zaščiti ter kontrolira bolezni dlesni in obzobnih tkiv ter nastanek kariesa. Redni obiski ustnega higienika bistveno vplivajo dolgo življenjsko dobo zob, posebej pomembni so pri skrbi za protetične nadomestke, kjer je higiena lahko otežena. V zobozdravstvenem centru Babit ustna higieničarka tesno sodeluje s specialistom paradontologom. Takšno sodelovanje omogoči natančno spremljanje kronične bolezni obzobnih tkiv in njeno uspešno zdravljenje.

Imate vprašanje glede ustne higiene? Vabljeni ste tudi na brezplačna predavanja in šolo pravilne ustne higiene. Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.