Pogosta vprašanja o implantantih

Ali obstaja alergija na implantate?

Titanijevi implantati se uporabljajo že 40 let. Doslej ni bilo objavljenega niti enega zanesljivega poročila o alergiji. Podobno velja za dentalno keramiko, iz katere so v večini primerov narejeni protetični deli.

Katere bolezni lahko ogrožajo implantate?

Vstavitev implantatov odsvetujemo pri nekaterih srčnožilnih in presnovnih boleznih ter pri zmanjšani ali spremenjeni obrambni sposobnosti organizma. Oviro za sam kirurški poseg predstavljajo tudi motnje strjevanja krvi. Urejena sladkorna bolezen ni ogrožujoča.

Kakšna je cena?

Cena implantatov je odvisna od mnogih dejavnikov:
• vrste in kvalitete implantatov,
• kostnih dograditvenih postopkov,
• tipa protetike.

V Sloveniji običajna zavarovanja stroškov ne krijejo in jih v celoti nosite sami. Vprašajte vašega kirurga in zobozdravnika za stroškovni načrt! Zelo nizka cena implantatov v primerjavi s povprečjem običajno nakazuje vprašljivo kvaliteto implantatnega sistema.

Je kajenje združljivo z implantati?

Kajenje škoduje zdravju. Pri kadilcih je večja možnost zapletov že v zgodnjem pooperativnem obdobju. Dolgoročno preživetje implantatov je pri kadilcih pomembno zmanjšano. Kajenje ni kontraindikacija, a je resna grožnja uspehu.

Obstajajo starostne omejitve za vgradnjo zobnih implantatov?

Starostne omejitve navzgor ni. Nihče ni prestar za vstavitev implantata. Zaradi nedokončane rasti obraza in čeljusti popolnoma odsvetujemo vstavljanje implantatov mlajšim od 17 let.

Je mogoče vstaviti večje število implantatov naenkrat?

Vsekakor. Načeloma je v lokalni anesteziji mogoče naenkrat in neboleče vstaviti tudi do 12 implantatov. Če je vstavitev povezana z večjimi kostnimi dograditvenimi postopki, je lahko smiselna ali potrebna vstavitev v dveh ločenih posegih.

Kakšna so tveganja?

Tveganje med samo implantacijo je enako kot za vse kirurške posege v čeljustnih kosteh in je odvisno od lokalizacije implantata. Izobražen in izkušen kirurg ta tveganja obvladuje. Možnost nevrasti implantata je 1-2 %. V tem primeru je mogoče implantat nadomestiti najkasneje po nekaj mesecih. Pozne nenadne izgube so ob pravilno izdelani protetiki in redni skrbi za ustno higieno redke.

Katera zdravila lahko ogrožajo implantatno zdravljenje?

To so zdravila, ki spreminjajo kostno presnovo (na primer kortikosteroidi, nekatera zdravila za zdravljenje osteoporoze), vplivajo na obrambne sposobnosti organizma ali na strjevanje krvi.

Kako dolgo se rana po posegu celi?

Traja praviloma tri mesece. Po tem obdobju s kratkim posegom prekinemo le sluznico nad implantatom. Vanj nato privijemo element, ki omogoči oblikovanje sluzničnega prehoda in kasnejšo povezavo med implantatom ter protetičnim nadomestkom. Z izdelavo slednjega se lahko prične po dveh do treh tednih. V času celjenje in vraščanja lahko uporabljate začasni in ustrezno prilagojen protetični nadomestek. Zaradi otekline sluznice uporabo takšnega nadomestka odsvetujemo le v času od operacije do odstranitve šivov. Čas celjenja in vraščanja implantata je mogoče ob dobrih kostnih pogojih skrajšati. V nekaterih primerih je mogoče s protetičnimi postopki nadaljevati takoj po vstavitvi implantata. To imenujemo takojšnja obremenitev. Takoj izdelan protetični nadomestek je praviloma začasen in ga nadomestimo s polnovrednim v šestih mesecih.

Kako lahko sam poskrbim za uspešnost vgrajenih implantatov?

Po končanem implantološkem zdravljenju so potrebni redni kontrolni pregledi. Udeležujte se jih, kot Vam svetuje Vaš zdravnik ali zobozdravnik. Bistvenega in nenadomestljivega pomena za dolgotrajni uspeh zdravljenja z implantati je trajna in natančna ustna higiena. Le če zanjo ustrezno skrbite in si po vsakem obroku ob zobeh in ob implantatih odstranite vse zobne obloge bo trajni uspeh mogoč. Ta pogoj je neizogiben!

Zakaj zobni implantat?

Poškodbe, bolezni zob in obzobnih tkiv so najpomembnejši vzroki za izgubo zob. Vstavitev zobnih implantatov v čeljustno kost je način zdravljenja delne ali popolne brezzobosti, ki močno izboljša ali ponovno vzpostavi normalno žvečno in govorno funkcijo. Lahko se za poseg odločate iz estetskih razlogov. Zobni implantati namreč omogočajo čvrstost in funkcionalnost nanje pritrjenih zobnoprotetičnih izdelkov (prevleke, mostička, proteze).

Kakšen je potek implantološko-protetične oskrbe?

Implantološko zdravljenje se prične z natančnim pregledom. Kirurg oceni splošno zdravstveno stanje, stanje zob in ustne sluznice ter kostne razmere. Za natančno oceno čeljustne kosti je neizogibno rentgensko slikanje. Kirurg in zobozdravnik na osnovi pridobljenih izvidov izdelata podroben implantološki načrt. Pregled je namenjen obojestranski izmenjavi informacij. Seznanite vašega kirurga s kakršnimikoli boleznimi ali spremenjenim zdravstvenim stanjem, z zdravili, ki jih redno jemljete ali ste jih jemali, alergijami, razvadami. Med pregledom lahko tudi vprašate karkoli v zvezi s posegom ali dogajanjem po njem. Pred vstavitvijo implantatov je potrebno pozdraviti vse morebitne bolezni zob (npr. karies), obzobnih tkiv (npr. paradontalna bolezen) in sluznic ustne votline. Te bi sicer lahko ogrožale uspešnost in trajnost implantatov. Z lokalnim omrtvičenjem tkiva(anestezijo), redkeje pa s splošno anestezijo (narkozo), je omogočen neboleč pristop skozi ustno sluznico do mesta vstavitve implantata. S posebnimi instrumenti pripravimo kostno ležišče in vanj privijemo implantat. Po potrebi istočasno dogradimo kost. Sluznico ponovno zapremo s šivi. Po posegu je mogoča prehodna oteklina lica ali ustnice, bolečine so zmerne, s pomočjo protibolečinskih zdravil jih skorajda ni. Šive odstranimo 7-14 dni po operaciji. V določenih primerih lahko implantat vstavimo istočasno z odstranitvijo zoba. To imenujemo takojšnja vstavitev. S to tehniko lahko pomembno skrajšamo čas zdravljenja brezzobosti. O tej možnosti upoštevajoč številne dejavnike presodi kirurg ob prvem pregledu.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (10 glasov)