Navodila po vstavitvi implantata

 1. Na dan posega in naslednji dan hladite operirano področje z ledom ali gel hladilno vrečko (večkrat na dan v krajših intervalih). Ne polagajte vrečke neposredno na kožo, vmes dajte tkanino.
 2. Proti bolečinam lahko vzamete protibolečinska sredstva po navodilih kirurga (NE Aspirina, saj ta redči kri in lahko povzroči krvavenje iz rane).
 3. Morebitna antibiotična terapija po navodilih kirurga.
 4. Dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer, 30 minut po umivanju zob) izpirajte usta z ustno vodo, ki vsebuje klorheksidin, do odstranitve šivov.
 5. Jejte hladno in mehkejšo hrano. Pijte hladne pijače.
 6. Na dan operacije in še dva dneva po njej: ne kadite in ne uživajte alkohola.
 7. Po obroku izperite usta, ne drezajte v rano. Povsem normalno si umivajte zobe. Ostanke hrane, ki se naberejo na kirurških šivih ob rani, lahko neboleče in varno obrišete z vlažno vatirano paličico.
 8. Na rano ne polagajte nobenih zdravil ali oblog!
 9. Če imate zob ali zobe začasno nadomeščene s snemljivim nadomestkom, odsvetujemo njegovo uporabo do izzvenetja otekline oziroma do ustrezne prilagoditve.
 10. Do šest tednov po operaciji se izogibajte hudim telesnim naporom (npr. daljši tek) in žvečenju v predelu vstavitve implantata.
 11. Ne uporabljajte zobne prhe.

Če bi imeli v tednih po operaciji težave, kot so: oteklina, pordelost, bolečnost ali izcedek, pridite takoj na kontrolni pregled

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI