All On 4 proteza na implantatih

Kaj je All on 4?

Metoda All on 4 je način oskrbe popolnoma brezzobih čeljusti s 4 implantati, na katere se privijači konstrukcija, na kateri so umetna dlesen in umetni zobje.

Za potrebe natančne higiene jo sname zobozdravnik enkrat do dvakrat letno. Ali ste primeren kandidat za oskrbo z implantati All on 4, vam lahko v Zobozdravstvenem centru Babit svetuje vaš zobozdravnik po posvetu s kirurgom implantologom.

all on 4 zobna proteza na implantatih
Konstrukcija za vijačenje na implantat
all on 4 proteza
Konstrukcija na mavčnem modelu

Kaj je All on 6?

all on 6
Proteza na 6 implantatih

Rešitev All on 6 je, kot že ime pove, poseg, ki se od svojega ”manjšega brata” All on 4, razlikuje v tem, da sta tu 2 vsadka več, gre pa za zelo podoben poseg. Dodatni implantati pripomorejo k še boljši stabilnosti in v primeru, da se kateri od vsadkov na dolgi rok ne obnese, ostali zlahka prevzamejo njegovo breme. Pomembno je pa paciente seznaniti z dejstvom, da je v primeru proteze na 6 implantatih higiena še bolj zahtevna.

Zakaj se odločiti za zobno protezo na zobnih vsadkih?

Vsaka proteza, ki je pritrjena na implantate, dosti bolje stoji na mestu, kot proteza, ki samo nalega na čeljust po principu podtlaka (v zgornji čeljusti) in teže (spodnja čeljust).

Proteza na zobnih vsadkih je lahko snemna ali fiksna. Pri prvi gre za klasično protezo, ki se pripne na implantate in jo pacient lahko sname kadar koli, da jo očisti.

Fiksna proteza na 4 implantatih, kar metoda All on 4 v ožjem pomenu predstavlja, je mišljena kot fiksna protetična oskrba zobnih vsadkov, ki se na 4 mestih privijači na te 4 implantate. To izvede zobozdravnik v ordinaciji za potrebe letnega čiščenja.

Treba je vedeti, da je področje med protezo in implantati ter sluznico težko čistiti, zato se taka proteza po potrebi letno odvijači, da lahko zobozdravnik okrog implantatov natančneje očisti trde in mehke obloge. Treba je torej zagotoviti dobro in natančno higieno, sicer lahko pride do vnetja sluznice in čeljustne kosti ter kasneje izpada vsadkov.

Kdo je primeren kandidat za All on 4?

Primeren kandidat za rešitev All on 4 je vsak pacient, ki je primeren za vstavitev vsadkov. Torej človek, ki je sistemsko zdrav in ima dovolj čeljustne kosti za vstavitev 4 vsadkov v obeh čeljustih. Pomembno je, da nima kakih avtoimunskih bolezni, hudega diabetesa, levkemije ipd., ter, da ni bil v predelu glave in vratu v zadnjih letih obsevan. Zaželeno je seveda, da je pacient nekadilec.

Ali lahko dobi All on 4 ali All on 6 pacient, ki ima zelo malo čeljustne kosti?

V primeru, da je kosti premalo, se ob vstavitvi implantatov opravi še dograditev čeljustne kosti. Prednost metode All on 4 je tudi, da se lahko izognemo invazivni metodi dviga sinusnega dna v predelu manjkajočih kočnikov zgornje čeljusti. To kirurg naredi tako, da vsadke postavi bolj pod kotom naprej, saj je v sprednjem in srednjem delu čeljusti lastne kosti več kot zadaj.

Ali lahko pridem do rešitve all on 4 v enem dnevu?

Metoda all on 4 je verjetno najbolj učinkovita rešitev popolne brezzobosti v obeh čeljustih. Vse 4 vsadke se vstavi v kost v eni seji, torej v enem dnevu in tudi začasni fiksni zobje se kmalu zatem privijačijo na implantate. V nekaj urah na vsadke že namestimo lepe začasne zobe, po nekaj mesecih pa se na te implantate namesti nova trajna fiksna proteza iz cirkonija, ki skupaj z umetno dlesnijo tvori popolnoma naraven videz zob.

Odgovor je torej: DA, vendar so takoj po posegu ti fiksni zobje samo začasni in jih nadomestimo z bolj odpornimi in bolj estetskimi čez nekaj mesecev, ko se tkiva pod protezo popolnoma zacelijo in oblikujejo.

Postopek vstavitve zobnih vsadkov pri metodi All on 4

Najpomembnejše je tesno sodelovanje vašega zobozdravnika protetika, specialista kirurga, zobnega tehnika in seveda – vas. Na začetku je treba zastaviti jasen cilj in predstaviti vse možne rešitve izdelave fiksne proteze, podprte z implantati.

Če so v ustih še kakšni zobje z brezupno prognozo, moramo te najprej odstraniti.

S pomočjo 3D rentgenske slike čeljusti zobni tehnik izdela kirurška vodila, s pomočjo katerih kirurg implantate vstavi na prava mesta. Zobni tehnik pripravi tudi začasno protezo, kjer so fiksni zobje.

To protezo kirurg takoj po posegu v čeljusti namesti na implantate.

Pacient dobi navodila glede hrane in vzdrževanja tkiv okoli vsadkov.

Čez nekaj mesecev se pregleda čeljusti in proteze ter z rentgensko sliko preveri kost okrog vsadkov. Nato se izdela stalne fiksne zobe iz cirkonija, ki se jih namesti po principu bodisi All on 4 ali All on 6.

Kasneje so ključni redni letni obiski zobozdravnika, ki zobe sname iz vsadkov in okrog njih, sluznico ter protezo natančno očisti.

Življenjska doba

Kako dolgo bo protetična konstrukcija po principu All on 4 ali All on 6 v ustih brez težav zdržala, je na prvem mestu odvisno od vaše higiene, rednih obiskov zobozdravnika ter vašega splošnega zdravja. Usta so dinamičen ekosistem, kjer je zelo veliko faktorjev, ki vplivajo na dolgoročno uspešnost protetične rešitve.

Nekateri ljudje, malo za šalo, malo pa zares, včasih pravijo, da bi si najraje dali izpuliti preostale zobe, saj potem več ne bi imeli težav z njimi, in nato vstaviti nekaj implantatov, češ da ti ne bolijo in ne povzročajo preglavic. Resnica pa je, da so zobni vsadki tujki in so zelo občutljivi, če jim ne namenjamo zadostne pozornosti pri higieni, zaradi česar prično obimplantatna tkiva tiho, a nepovratno propadati.

V idealnih pogojih bi nam morala taka konstrukcija uspešno služiti vsaj desetletje, želimo pa, da še mnogo dlje.

Vzdrževanje All on 4

Dobro higieno okrog vsadkov in pod protezo izvajamo dvakrat dnevno z zobno ščetko, medzobno ščetko, nitko ”superfloss”, zelo priporočljiva pa je tudi uporaba zobne prhe. Vodni curek lahko učinkovito doseže vmesne predele med umetno dlesnijo proteze in ustno sluznico z implantati.

Cena

Cena metode All on 4 je odvisna od več dejavnikov:

  • Je v ustih še kaj brezupnih zob, ki jih je treba izpuliti?
  • Kakšno je stanje oz. nivo čeljustne kosti?
  • Kakšni materiali se bodo uporabili za končno protetično rešitev?

Vljudno vas vabimo v Zobozdravstveni center Babit na brezplačen pregled in posvet. Preverite, če ste primeren kandidat za rešitev All on 4 ali All on 6. V kolikor ta rešitev za vas ni najustreznejša, vam bodo naši strokovnjaki pomagali najti alternativo metodi All on 4.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (9 glasov)