Jure Binter

Jure Binter

dr. dent. med., specialist parodontolog

Nad poklicem zobozdravnika sem se začel navduševati že v 5. razredu OŠ. Vzrok je bila negativna izkušnja med obiskom lokalne šolske zobozdravstvene ambulante. Takrat sem se odločil, da bom boljši in predvsem prijaznejši zobozdravnik.

Pot me je vodila preko Gimnazije Ledina na Medicinsko fakulteto, kjer sem se že zelo zgodaj začel navduševati nad parodontologijo. Šele ob odkrivanju vseh razsežnosti parodontologije sem dobil vpogled v to, da ustna votlina ni le ustna votlina, pač pa del kompleksnega sistema, ki mu pravimo telo ter da stanje ustne votline močno vpliva na celoten organizem in obratno. Tako sem na oddelku za parodontologijo izvedel študentsko raziskavo o stanju zobnih in obzobnih tkiv pri pacientkah z osteoporozo, s tem pa se je moje veselje do tega področja še okrepilo.

Študij sem zaključil kot prvi v letniku in se po zaključenem stažu zaposlil v ZD Celje. Od tam me je pot vodila v samoplačniško ambulanto in sočasno v ZD Brežice. Po nekaj letih pridobivanja izkušenj v splošnih zobozdravstvenih ambulantah sem bil sprejet na specializacijo iz parodontologije. V času specializacije sem izvedel raziskavo o stanju zob in obzobnih tkiv pri pacientih s Parkinsonovo boleznijo ter pridobil bogate teoretične in praktične izkušnje, ki mi še danes pridejo prav pri obravnavi bolnikov.

Specialaistični izpit sem opravil s pohvalo in se zaposlil v ZD Bežigrad. Po štirih letih delovanja v javni zdravstveni mreži sem se odločil za samostojno pot, na kateri vztrajam še danes. Mislim, da mi zaenkrat še vedno uspeva vzdrževati v otroštvu zastavljen cilj.