Zobne obloge

Zobne obloge so na površino zob in tudi zobnih protez čvrsto vezana oborina kalcija in fosfata. Imajo hrapavo površino ter so idealno okolje za rast in razvoj bakterij.

Zobne obloge, ki se nabirajo nad dlesnijo, na meji, kjer zob izrašča iz dlesni, so belorumene. Najpogosteje jih najdemo na zobnih ploskvah ob izvodilih žlez slinavk in na notranji strani spodnjih sekalcev, predvsem tam, kjer zobna ščetka ne opravi svojega dela. Pod dlesnijo so zobne obloge temnejše barve in še bolj nevarne. Povzročajo vnetje dlesni in odmikanje oziroma topljenje kosti ter s tem izgubo kostne podpore zob.

Zobne obloge si lahko prikažemo z uporabo posebnih tablet, ki jih obarvajo. Tableto poližemo in barvilo obarva prej težko vidne obloge v žive barve.

Temno obarvane obloge so starejše, svetlejše obarvane obloge pa so sveže. Najbolje je barvilo uporabljati po temeljitem ščetkanju. Tako odkrijemo mesta, ki smo jih zgrešili ali slabo očistili in smo na njih vnaprej bolj pozorni.

Zobne obloge lahko najbolje odstrani higieničarka ali zobozdravnik.

Odstranjujemo jih z ultrazvokom, obloge pod ravnjo dlesni pa s kiretami, luščilci in gladilci. Lažja zabarvanja zob lahko odstranimo tudi z nežnim peskanjem zobnih površin.


Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na  01 283 61 70  in se dogovorite za brezplačen pregled.