Zgodovina električne zobne ščetke

Za razliko od ročnih zobnih ščetk, ki so jih izumili že pred časom, zgodovina električne zobne ščetke sega v leto 1954, ko je dr. Philippe-Guy Woog razvil prvo električno zobno ščetko Broxodent. Te ščetke so bile priključene v standardno električno vtičnico. Glavni razlog in namen za razvoj te zobne ščetke je bila pomoč bolnikom, ki so imeli omejene motorične sposobnosti, in za ortodontske paciente.

V začetku leta 1960 so predstavili električno zobno ščetko General Electric. Bila je brezžična in precej velika, z akumulatorskimi NiCad baterijami, ki so imele kratko življenjsko dobo, in je bilo po njihovi izrabi treba zavreči celotno zobno ščetko. Leta 1992 so izumili prvo ultrazvočno zobno ščetko s prvotnim imenom Ultima in kasneje Ultrasonex, ki je bila patentirana v ZDA.

Sprva je Ultima ultrazvočna zobna ščetka delovala samo z ultrazvokom, nekaj let kasneje pa so ji dodali še motor za dodatne sonične vibracije v modelu Ultrasonex.

Danes so električne zobne ščetke zelo napredovale v smislu funkcionalnosti in estetike. Z naprednimi funkcijami električne zobne ščetke postajajo bolj učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog kot ročne. Seveda pa je njihova učinkovitost pogojena s pravilno in redno uporabo. Samo dejstvo, da smo ponosni lastnik zobne ščetke ni zadosti. Pravilno uporabo vam razloži vaša ustna higieničarka.

Avtor članka: Maja Banko Markovic, poslovni sekretar