Zaščita otroških zob pred kariesom

Najprej je nadvse pomembna prijaznost, s katero si pridobimo zaupanje mladega pacienta. Kar spomnimo se na svojo mladost, ko so nas strašili: “Če ne boš priden, boš šel pa k zobozdravniku!” To je bila največja napaka, ki so jo delali naši predniki, in še celo mi se spomnimo časov, ko smo se bali zobozdravnikov.

Z navajanjem otroka na redno umivanje zob in na redne obiske zobozdravnika mu dajemo veliko popotnico za nadaljnje življenje.

Deklica grize jabolko

Preventivno in otroško zobozdravstvo je temelj oralnega zdravja v populaciji. Otrokovi prvi obiski našega zobozdravstvenega centra so namenjeni temu, da otrok zobozdravnika spozna in mu zaupa. Tako z veseljem prihaja k nam, veselo pokaže zobke in skupaj jih preštejemo. Hkrati se ob obiskih pogovorimo o čiščenju otroških zob in prehrani, ugotavljamo morebitne nepravilnosti v razvoju čeljustnic, spremljamo izrast mlečnih in pozneje stalnih zob ter izvajamo preventivne posege. Predvsem zobe zaščitimo z fluorovimi premazi. Ob kariesu pa naredimo potrebne zalivke.

Za ohranitev zdravih zob je poleg pravilnega in rednega čiščenja zelo pomembno tudi navajanje otroka na zdravo prehrano in omejevanje uživanja sladkorja.

Karies in mlečni zobje pri otroku

Sladkarije so največja nevarnost, sladkor pa je strup za odrasle, predvsem pa mlečne zobe. Pomemben nasvet za vse starše, ki imajo sladkosnedne otroke. Otroke smo pač navadili na sladkarije v obliki bombonov, čokolad in drugih sladkih prehrambnih izdelkov. Večina staršev si zaman prizadeva, da bi svoje malčke odvadili te razvade, saj se tudi sami zelo težko uprejo sladkemu grehu. Karies in mlečni zobje so velika težava.

Mlečni zobje

Razvade, kot so sesanje dude, prsta, spodnje ustnice in jezika, ki so pogoste pri malčkih, je treba čim prej odpraviti, saj povzročijo nastanek večjih nepravilnosti v razvoju mehkih in trdih zobnih tkiv, ki zahtevajo ortodontsko zdravljenje. Po izrasti prvih stalnih kočnikov v ustno votlino globoke brazde in jamice na griznih ploskvah zob zalijemo in tako zobe zaščitimo pred kariesom. Poseg se imenuje zalitje fisur in traja le nekaj minut. Zob tako zaščitimo pred škodljivimi učinki mikroorganizmov. To olajša vzdrževanje ustne higiene in zagotavlja zobu dolgo življenjsko dobo. Pri tem seveda ne smemo pozabiti na redno ustno higieno malčkov.

Otroci in izpadanje zob

Redni pregledi in obiski med menjavo zobovja (ko izpadajo mlečni zobje in jih nadomeščajo stalni) so še posebno pomembni, saj se lahko nekatere napake v izrasti odpravljajo sproti s tako imenovanimi interceptivnimi posegi. Pri večjih nepravilnostih sodelujemo s specialistom ortodontije.

Tudi pri otrocih uporabljamo lokalno anestezijo, kar omogoči posege brez bolečine, hkrati pa dajemo poudarek individualnemu pristopu k otroku, saj je pomembno, da se otroci v našem zobozdravstvenem centru dobro počutijo.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (14 glasov)