Zakaj je pomembna skrb za zobe

Zdravje zob vpliva na številne funkcije v našem telesu. Pomembno vlogo imajo pri žvečenju in požiranju hrane. Če so majavi, s kariesom, manjkajoči oziroma nadomeščeni z neustreznimi protezami, hrane ne moremo dobro prežvečiti. S tem je zelo prizadeta njena presnova in zato tudi sistemsko zdravje.

lep-nasmehPravilen položaj zob skupaj z jezikom omogoča tvorbo posameznih glasov. Če je lega naših zob nepravilna, če zobje manjkajo ali pa jih nadomeščajo neustrezni protetični nadomestki, ne moremo pravilno izgovarjati vseh besed. Te težave lahko usodno vplivajo na naše socialno življenje, medosebne odnose in samopodobo.

Tudi sistemsko zdravje je soodvisno od zdravja naših zob in obzobnih tkiv. Paradontalna bolezen in obkoreninski vnetni procesi v telesu so kronična vnetna žarišča. Iz njih se v kri nenehno izplavljajo škodljive bakterije, ki lahko vplivajo na razvoj srčno-žilnih obolenj, velikokrat pa so razlog žariščnih okužb.

Lep in zdrav nasmeh za večjo samozavest, uspešno in zadovoljno življenje.

Zobje imajo pomembno vlogo tudi pri izoblikovanju pozitivne samopodobe. Lep in zdrav nasmeh ugodno vpliva na našo samozavest, sproščenost in pripomore k uspešnejšemu vključevanju v družbene sfere našega življenja.

Ne nazadnje naj omenimo še ekonomsko komponento našega zobovja. Nekatere konzervativne, še posebno pa protetične zobozdravstvene storitve je treba plačati. Z redno skrbjo za zdravje in ohranjanje naših zob se bomo izognili marsikateremu nepotrebnemu finančnemu izdatku.

Mislimo torej na svoje zobe že danes in si zagotovimo zdrav, brezskrben, široko nasmejan in uspešen jutri. Bodimo ponosni na svoje zobe, bodimo ponosni nase.


Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na  01 283 61 70  in se dogovorite za brezplačen pregled.