Zabarvanje zob in beljenje

Narava nas ni vseh obdarila s snežno belimi zobmi. Stalni zobje so včasih lahko že po naravi temnejši, bolj rumenkasti in nekatere to moti. Tudi za to zadrego obstaja rešitev.

Zabarvanje delimo na zunanje (zaradi kajenja, pogostega pitja temnega vina, čaja, kave ali uživanja nekaterih zdravil) in notranje, ki lahko nastane zaradi nekaterih zdravil ali motenj med razvojem zoba (motnje v mineralizaciji). Zobe lahko zabarva tudi fluor v večjih koncentracijah. Večji kariozni defekti povzročijo sivkasto zabarvanje zob. Zabarvani pa so pogosto tudi mrtvi zobje zaradi odmrtja zobne pulpe – pogosto kar potemnijo.

Zobne paste z učinkom beljenja

Nekatere zobne paste vsebujejo grobe abrazijske delce, ki pri redni uporabi odstranijo temne obloge nikotina, kave, čaja in temnih vin, tako da zobna površina postane svetlejša. Zares odsvetujemo uporabo takih zobnih past dlje časa, saj lahko povzročijo preveliko obrabo sklenine. Če torej tovrstne zobne paste uporabljate, jih je občasno dobro zamenjati z običajno zobno pasto, najbolje v gelu.

Peskanje sklenine

To metodo izvaja zobna higieničarka v zobni ordinaciji. S peskanje skleninske površine s profesionalnim peskalnikom sistematično odstranjuje temne obloge z zobnih površin in nato zobno sklenino zgladi do visokega sijaja ter jo hkrati zaščiti. Celoten postopek je popolnoma neboleč, učinek pa opazen takoj.

Kemično beljenje zob

Obstaja tudi kemično beljenje zob, ki je lahko zelo nevarno, če ga izvajate sami, brez kontrole zobne higieničarke ali zobozdravnika. Odsvetujemo vsa belila, ki jih trgovci prodajajo v trgovinah. Čeprav so priložena navodila za uporabo, lahko kljub doslednemu upoštevanju le-teh ali z neprevidno uporabo belila svojim zobem naredite več škode kot koristi. Poškodbe zob so nepopravljive.

Če si resnično želite pobeliti zobe, se oglasite pri našem zobozdravniku, ki vam bo strokovno nanesel belilo samo na vidne površine zob in s tem kar najbolj zmanjšal nevarnost poškodbe zoba. Beljenje bo potekalo pod kontrolo in samo toliko časa, kot je potrebno za neškodljivo posvetlitev vidnih zobnih površin.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (13 glasov)