Z žvečilnim gumijem nad karies

Slino izločajo tri velike parne žleze slinavke in jo dnevno izločijo tudi do 1,5 litra. Slina hrano omoči in jo zmehča, da jo lažje pogoltnemo. Hrana se začne zaradi delovanja sline prebavljati že v ustih in pomaga želodcu pri njegovi funkciji. Izredno pomembna je tudi pri preprečevanju nastajanja kariesa, ker pomaga pri ponovni mineralizaciji skleninskih defektov in preprečuje hitri razvoj kariesa. Pri žvečenju žvečilnega gumija se vzpostavi refleks in poveča se produkcija sline, kar blagodejno vpliva na zmanjševanje kariesa. Zaželena je tudi vsebnost xylitola v žvečilnem gumiju – to je poseben sladkor, ki zavira nastanek kariesa.

Izredno velik problem imajo onkološki (rak) pacienti, ki se jim po obsevanju zmanjša ali celo zastane produkcija sline. Karies oz. zobna gniloba se širi izredno hitro in v kratkem uniči zobe. Pomembna je tudi kislost sline in ph niha od 5-7. Povečano tvorbo sline povzročajo različni refleksi, ki nastanejo z draženjem okušalnih brbončic v ustih. Več kot je sline, manj je kisla.

Po drugi strani pa se moramo zavedati, da je to dvorezen meč. Pretirano ali prepogosto žvečenje žvečilk namreč po nepotrebnem obremenjuje čeljustni sklep in povzroča obrabo sklenine.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (11 glasov)