Veste, kakšna je bila prva zobna ščetka?

Prva zobna ščetka
Tako bi naj izgledala prva zobna ščetka…

V Evropi so vse do srednjega veka za čiščenje zob in odstranjevanje zobnih oblog uporabljali zobotrebce in tkanino. Kasneje, v 15. stoletju, je bilo splošno sprejeto čiščenje zob s prsti in noži. Na Bližnjem vzhodu, v Indiji in v številnih drugih predelih sveta pa je od davnine do sedaj še vedno v uporabi žvečilna paličica.

Učinkovitost žvečilne paličice temelji na mehaničnem delovanju vlaken in izločanju koristnih snovi iz lesa. Na enem koncu se vejico prežveči, da se razcveti v »ščetkico«, s katero se nato lahko zdrgne zobe.

Izumitelj zobne ščetke, kakršno poznamo danes, naj bi bil neki kitajski cesar, ki je leta 1498 ukazal, da želi, da se mu v ročaj iz kosti pritrdijo ščetine divjega prašiča.

Medtem ko so bile na Kitajskem posebno cenjene ščetine z vratu sibirskega merjasca, so Evropejci raje uporabljali bolj mehke konjske ščetine. A živalske ščetine so pogosto izpadale iz ročaja, niso se dobro sušile in hitro so postale polne bakterij. Leta 1938 je živalske ščetine zamenjal najlon — ameriški izum, ki se je zelo hitro uveljavil. Eno leto kasneje pa se je v Švici pojavila že prva električna ščetka.

Avtor članka: Maja Banko Markovic, poslovni sekretar