Ustno zdravje v nosečnosti

Spremembe življenjskega sloga in nihanja ravni hormonov v nosečnosti lahko pomembno vplivajo na ustno zdravje bodoče matere. Večje spremembe posredno vplivajo tudi na razvijajoči se zarodek. Ali bi prepoznale spremembe?

Nosečnica

Dlesni pri nosečnicah pod vplivom hormonov dosti bolj burno reagirajo že na manjša draženja.

Najpogosteje se v nosečnosti pojavi t. i. nosečniški gingivitis oz. vnetje dlesni, ki nastane zaradi kombinacije nihanja hormonov, bakterij v zobnih oblogah in spremenjenega imunskega odziva telesa. Dlesni pri nosečnicah pod vplivom hormonov dosti bolj burno reagirajo že na manjša draženja. Pogosto pride do otekanja ali zadebelitve dlesni, ki jih ščetkanje še dodatno otežuje. To hitro vodi v začaran krog in opazno slabšanje stanja. V kolikor opazite krvavenje iz dlesni, rdečino in oteklino, obvestite svojega zobozdravnika in se dogovorite za pregled. Nezdravljen gingivitis je namreč lahko predstopnja resnejše oblike parodontalne bolezni, kjer se vnetje iz površine dlesni razširi globje v obzobna tkiva in povzroči propadanje spodaj ležeče kosti.

Temu sledi majavost zob, kar lahko vodi v njihovo izgubo. Vnetne celice ne povzročajo le težav materinim obzobnim tkivom, temveč prehajajo tudi preko posteljice na zarodek. Raziskave kažejo, da se pri nosečnicah, ki imajo parodontalno bolezen, sedemkrat poveča tveganje za prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka v primerjavi z zdravimi posameznicami. Vse, kar je potrebno, da se začetno vnetje spravi pod kontrolo, je preprost obisk pri higieničarki. Po potrebi se lahko opravljajo pogostejši kontrolni pregledi tekom nosečnosti.

Nosečnica pri zobozdravniku

Nosečnostni hormoni povzročijo spremembe v metabolizmu kosti. Ortodontski premiki zob so tako hitrejši kot navadno.

Ortodontski premiki zob so tako hitrejši kot navadno. Hormonske spremembe v nosečnosti prinesejo tudi nekatere prednosti. Eno takih, morda splošno manj znanih sprememb, lahko izkoristimo pri ortodontski terapiji. Zaradi sprememb v metabolizmu kosti se zobje premikajo bistveno hitreje, zato učinek zdravljenja traja tudi po porodu skozi celotno obdobje dojenja. V zobozdravstvenem centru Babit smo uspešno zaključili že kar nekaj nosečniških ortodontskih terapij. Mlade mamice so bile upravičeno presenečene, kakšne rezultate prinese pravilno časovno in biomehansko načrtovana ortodontska terapija. V času porodniškega dopusta so pod stalno kontrolo zobozdravnika.

V času nosečnosti se nemalokrat pojavlja tudi zobna gniloba zaradi spremenjenih prehranjevalnih navad in življenjskega sloga nosečnice, ki pogosteje posega po sladkih pijačah in prigrizkih. Bakterije v zobnih oblogah presnavljajo ogljikove hidrate in pri tem proizvajajo kislino kot stranski produkt. Kislina postopoma raztaplja trdo zobovino. Pri preprečevanju zobne gnilobe je ključnega pomena temeljita ustna higiena, uporaba zobne paste s fluoridi in zdrav način prehranjevanja z omejenim vnosom sladkorjev.

Kisline ne proizvajajo le bakterije. Kar 70 % nosečnic ima težave tudi s slabostjo in epizodami bruhanja. Nizek pH želodčne kisline prav tako povzroči raztapljanje sklenine predvsem na notranjih ploskvah sprednjih zob. Takoj po bruhanju odsvetujemo ščetkanje zob, saj kislina, ki je prišla iz želodca, demineralizira in zmehča zobne površine. Namesto tega se priporoča spiranje z vodo in ščetkanje zob z mehko krtačko kasneje, najmanj eno uro po bruhanju.

Nujne zobozdravniške posege lahko pri nosečnicah varno in brez bolečin opravimo kadarkoli, ostale nenujne posege pa načrtujemo v drugem trimesečju, ko je razvoj organov pri zarodku zaključen in nosečnica občuti manj neprijetnosti v ležečem položaju. Prav tako se izogibamo posegov z rentgenskim slikanjem. Hitro deleče se celice so bolj občutljive za poškodbe z X-žarki, zato se vsi posegi, ki potrebujejo rentgen zob, prestavijo na čas po prvem trimesečju ali po porodu.

Čeprav veliko nosečnic v celotni nosečnosti nima nikakršnih težav z zobmi ali obzobnimi tkivi, pa je bistveno to, da ste pozorne na vse spremembe in o njih povprašate svojega zobozdravnika, ki vam bo svetoval in dal podrobnejše informacije. Redni pregledi s profesionalnim čiščenjem oblog in skrbna ustna higiena zagotavljata zdravo ustno votlino brez vnetij in ugodno doprineseta k zdravju otroka, ki ga pričakujete.

Avtor članka: Klaudija Kotar, dr. dent. med.

NAŠI ZOBOZDRAVNIKI

5/5 - (7 glasov)