Ustna higiena

Preprosto najpomembnejši dejavnik za ustno zdravje

Mama in hčerka umivata zobe
Mama in hčerka si skupaj umivata zobe.

Skrb za zobe in ustno zdravje se prične že kmalu po rojstvu in se nadaljuje skozi vsa starostna obdobja. Vsako obdobje ima svoje značilne posebnosti, vendar je cilj pravilne ustne higiene v vseh obdobjih vedno isti. Je sila preprost in vsi ga poznamo: temeljito odstranjevanje zobnih oblog.

V oblogah prebivajo bakterije

V kubičnem milimetru mehkih oblog prebiva več milijonov bakterij, ki se v ustih neprestano razmnožujejo in so poglavitni razlog za veliko večino težav v ustni votlini. Če jih sproti ne odstranjujemo, jih je vedno več, in iz mehkih oblog se tvorijo trde.

Bakterije v zobnih oblogah, ki se zadržujejo ob robu dlesni, so poglavitni razlog za začetek kroničnega vnetja obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni. Dokazano je, da vnetna parodontalna bolezen postopoma uničuje ne le dlesen, temveč tudi pozobnični ligament in raztaplja kost. Bolezen pomembno vpliva tudi na različne sistemske bolezni, kot so: sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, kronično obstruktivno obolenje pljuč in aspiracijska pljučnica. Parodontalno bolezen zaznamuje povečano število uničujočih bakterij v ustih in njihovi produkti ali celo bakterije same, ki lahko preko krvnega sistema potujejo po vsem telesu. Če ob ščetkanju opazimo krvavitev, je treba ukrepati.

Ustna higieničarka je pomembnejša od zobozdravnika

Čopaste zobne ščetke
Čopaste zobne ščetke

Ustna higieničarka vas bo naučila pravilne ustne higiene in usvojeno znanje boste lahko v svoji kopalnici uporabljali dvakrat dnevno.
Ustnih vodic in zobnih past, ki naj bi čudežno odpravile vaše težave z zobmi in dlesnimi, na trgu zaenkrat ni. Vedno je treba najprej odpraviti vzrok, zaradi katerega krvavijo dlesni. Potrebno je odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog.
Ustna higieničarka poleg poučevanja opravlja tudi temeljito čiščenje ustne votline s poudarkom na preprečevanju paradontalne bolezni.

Zobne obloge se najprej naberejo na jezični strani spodnjih sekalcev. Tu  tudi sami najhitreje opazimo zobni kamen, če se ob dobri luči postavimo pred ogledalo. Po odstranitvi zobnih oblog so zobje veliko bolj gladki, kar olajša čiščenje in otežuje nabiranje novih oblog.

Zobna nitka
Zobna nitka

Nemalo kdo komentira občutek po profesionalnem odstranjevanju oblog kot občutek gladkih zob.
K dobri ustni higieni sodijo redni zobozdravstveni pregledi in odstranjevanje zobnih oblog pri ustni higieničarki. Redno profesionalno odstranjevanje zobnega kamna je daleč najboljša investicija v zdravje ustne votline. Verjetno ste že večkrat slišali, kako zelo pomembni so redni obiski zobozdravnika in ustne higieničarke. Pri nas v zobozdravstvenem centru Babit vas sami redno vabimo na brezplačne 6-mesečne preglede,zato vam ena od skrbi odpade. V tem polletnem obdobju se lahko zazna in uspešno rešuje majhne težave, preden te prerastejo v velike probleme.

Znanost je nedvoumno dokazala, da lahko svoje zobe s pravilno dnevno ustno higieno obdržimo do visoke starosti.

Razvoj parodontoze
Štiri slike prikazujejo različna stanja razvoja parodontoze

Naloge ustne higieničarke

Po odstranitvi oblog vam ustna higieničarka natančno razloži vzroke, zakaj se nabirajo obloge, prav tako vas nauči pravilno ščetkati in uporabljati pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov. Vrst pripomočkov je veliko, zato izbereta tiste, ki vam najbolj ustrezajo. Z intraoralno kamero vam pokaže stanje vaših zob in dlesni pred čiščenjem in po njem. Nad razliko boste presenečeni in navdušeni.

Spremljanje napredka in redne kontrole

Zobne ščetke
Zobne ščetke

V primeru, da so prisotne krvaveče dlesni in poglobljeni obzobni žepi, vam ustna higieničarka te očisti s posebnimi inštrumenti. Prav tako opravi tudi meritve na kritičnih mestih in jih spremlja. Kontrole so v takih primerih lahko na 3 ali 4 mesece. Ponavadi se stanje izboljša, v primeru poslabšanja pa je v našem zobozdravstvenem centru prisoten zobozdravnik parodontolog, ki prevzame specialistično zdravljenje težjih primerov parodontalne bolezni.

Vedeti moramo, da bolezni obzobnih tkiv vplivajo na celotno telo in naše počutje. Zobje so tudi pomemben faktor naše samopodobe. So naše ogledalo in pokazatelj, kako skrbimo zase. Obarvanih zob in slabega zadaha ne zakrije nobena obleka in nobeno ličilo. Zato moramo skrbeti za zobe, ker s tem skrbimo za celotno telo.

Če za ustno higieno in profesionalno čiščenje zob še niste slišali, se čim prej naročite na prvi pregled in posvet o pravilni ustni higieni. V našem zobozdravstvenem centru smo za vas pripravili poseben paket, v katerega so vključene vse potrebne storitve za vaše optimalno ustno zdravje. Morda boste s paketom le obnovili že pridobljeno znanje, morda pa bo to rešilo marsikateri zob v ustih in izboljšalo vaše splošno zdravje.

Članek si lahko shranete ali natisnte tudi v pdf obliki: