Zdravljenje kariesa

Zdravljenje kariesa ali zobne gnilobe

kariesBakterije v zobnih oblogah s svojimi kislimi produkti raztapljajo sklenino. Sprva se pojavi mlečno bel madež, ki pa napreduje v rjavo zabarvano jamico in nato luknjico, ki se veča in obarva vedno temneje.

Začetni karies, ko je viden šele bel madež je še možno ustaviti, ko pa pride lezija skozi sklenino je neizogiben zobozdravniški poseg. Madež je področje demineralizirane sklenine, kjer se je struktura spremenila in drugače odbija svetlobo. V tej začetni fazi je mogoče doseči remineralizacijo z zelo dobro ustno higieno in uporabo zobnih past s fluoridi in fluoridnih premazov.

zob-karies-prerezVsi beli madeži za zobeh niso nujno karies. Podobne lise se pojavljajo pri motnjah v med razvojem zob, pretiranem uživanju fluora -fluorozi, jemanju določenih zdravil…V veliko pomoč pri pravočasni diagnozi in odkrivanju kariesa je zobni rentgen.

Pri napredovali obliki kariesa, ko je demineralizacija in bakterije že globlje v zobu je potreben zobozdravniški poseg. Tak karies razmeroma počasi in neustavljivo napreduje, včasih, a ne vedno, ga spremlja zobobol. Večino zoba sestavljajo minerali dentina in sklenine, ki se niso sposobni obnoviti, zato jih je potrebno nadomestiti z umetnim materialom. Zmehčano zobno tkivo in bakterije je potrebno odstraniti. S plombo zobu povrnemo njegovo obliko in funkcijo ter preprečimo napredovanje kariesa. Materiali za izdelavo plomb se razlikujejo, včasih se je uporabljal amalgam, sedaj pa so na voljo boljši beli kompozitni materiali, npr. za bele plombe, ki so izrinili amalgamske plombe.

amalgamska-in-bela-plomba

Vse plombe imajo omejeno življenjsko dobo. Ta je v povprečju od 2-5 let. Najšibkejši del je rob plombe, kjer se lahko zaradi obrabljenosti in starosti materiala ali nezadostne higiene pojavi nov karies. Praviloma je tako, da večja kot je plomba, večja je verjetnost da popusti obrobna zapora. Zato so potrebni redni obiski pri zobozdravniku, ki preverja ustreznost obstoječih plomb in jih po potrebi zamenja. Z vsako menjavo plombe je potrebno odstraniti nekaj zobne mase, tako da je število menjav omejeno. Pri obsežnejših kariesih je včasih boljša rešitev inlay, ki je bolj obstojen od plombe.

Nezdravljen zobni karies pogosto pripelje do vnetja in odmrtja zobnega živca ter nastanka granuloma. To je stalno prisotno kronično vnetje, ki ogroža zdravje celotnega organizma. Pogosto je neboleče in nanj opozori šele rutinski zobni rentgen.