Zdravljenje granuloma

Verjetno pri zobozdravniku pogosto slišite stavek: “Kadar se pojavi bolečina je že prepozno”. Največkrat pojav bolečine nakazuje globok karies, ki je povzročil vnetje zobnega živca-pulpe. V notranjosti zoba se nahaja zobna pulpa, ki preplet žilja, živcev in vezivnega tkiva. Kadar bakterije okužijo zobni živec in povzročijo vnetje je potrebno koreninsko zdravljenje. Vnetje živca je lahko tudi posledica poškodbe, močnega ugriza ali udarca v zob.

V vseh primerih pride do okuženja prostora v katerem je zobni živec in do njegovega odmrtja. Tak zob se lahko tudi temneje obarva. Veliko primerov je tudi, ko zob ni boleč ali samo prehodno boleč, tako da bolečina ni edino vodilo. Odgovore poda rentgenski posnetek in drugi postopki, s katerimi se ugotavlja vitalnost zoba.

Granulom

Bakterije, ki povzročajo vnetje v pulpi, se širijo tudi v okoliška tkiva in lahko povzročijo granulom, raztapljanje kosti in pojav otekline. Oteklina se lahko sprosti skozi fistulo, ki izgleda kot majhen balonček na dlesni ob prizadetem zobu iz katerega občasno priteče gnojna tekočina.

Vnetje je kronično, kar pomeni da traja dolgo časa, pri tem pa se bakterijski produkti sproščajo v kri in ogrožajo oddaljene organe.

Oglejte si posnetke o endodontskem zdravljenju:


Endodontsko zdravljenje – predstavitev


Granulom


Širjenje granuloma

Namen zdravljenja je odstranitev vnetega ali odmrlega pulpnega tkiva in bakterij iz koreninskih kanalov. Ta postopek se opravlja z ročnimi inštrumenti in s pomočjo strojnih inštrumentov, ki omogočajo sodobno in natančno endodontsko obravnavo.

Kanale se spira z razkužili in ob koncu obravnava še z endodontskim laserjem, da se uniči tudi rezistentne bakterije.

Pri delu je potrebna natančnost in dobro poznavanje anatomije zob in zobnih korenin.

Potek endodontskega zdravljenja
Potek endodontskega zdravljenja: 1. Pulpa okužena z bakterijami; 2. Širjenje in čiščenje kanalov; 3. Barvilo obarva bakterije; 4. laser uniči bakterije, a ne škoduje celicam.

Očiščen in razširjen koreninski kanal je ob koncu potrebno natančno zatesniti. S tem se prepreči dostop novim bakterijam in omogoči ozdravitev obzobnih tkiv. Rezultate zdravljenja je treba vedno kontrolirati z rentgenskim posnetkom. Takoj je možna ocena in prognoza zdravljenja in če je potrebno se v isti seji naredi tudi popravek.

Endodontsko zdravljenje zob ni boleče, saj vedno uporabljamo lokalni anestetik. V veliko primerih pa je zobni živec tako ali tako odmrl in sploh ne prenaša dražljajev.

Endodontsko zdravljen zob je ob uspešnem zdravljenju skoraj v vseh pogledih enakovreden zdravemu zobu. Včasih je bila edina alternativa izpuljenje zoba, zdaj pa endodontsko zdravljenje omogoča ohranitev večine zob.

V primeru, da je zob zaradi kariesa ali odloma krone oslabljen, je potrebna nadaljnja oskrba. Zob se lahko ojača z zatičem in oskrbi s fiksnoprotetičnim nadomestkom, krono.
Imate vprašanja glede endodontskega zdravljenja zob? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.

Imate vprašanje glede ustne higiene? Vabljeni ste tudi na brezplačna predavanja in šolo pravilne ustne higiene. Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.