Snemna in fiksna protetika

Protetika v zobozdravstvu pomeni nadomeščanje manjkajočih zob. Zobe lahko izgubimo ob nesreči, zaradi udarcev pri športu, izbitja ali pa zaradi zobne gnilobe. Izguba zob je zelo neprijetna. Manjkajoči zobje povzročajo takojšnje in dolgoročne težave z grizenjem in žvečenjem hrane, zato jih je največkrat potrebno nadomestiti. Optimalno število griznih površin je nujno potrebno, da hrano dobro prežvečimo, jo premešamo s slino in prepojimo z encimi. Želodcu tako olajšamo delo in mu prihranimo trud, hkrati pa s tem preprečimo bolezni prebavil. Najbrž ni potrebno poudarjati, da je ob vsem tem prizadeta tudi samozavest, saj smo prikrajšani za sproščeno komunikacijo in nasmeh. Danes manjkajoče zobe nadomeščamo zlasti z zobnimi implantati ali vsadki, ker s tem ne poškodujemo drugih zob. Pri določenih ljudeh pa se moramo izogniti zobnim vsadkom zaradi morebitnih hujših zdravstvenih težav (hud diabetes) ali slabih higienskih pogojev (invalidi) in takrat se odločimo za klasično protetično rehabilitacijo, ki nam tudi ponuja veliko možnosti.

V zobozdravstvu poznamo dve vrsti protetike:

  • Fiksna protetika so zobni nadomestki, ki so v ustih stalno pritrjeni in jih ne snemamo.
  • Snemna protetika so zobni nadomestki, ki jih lahko snemamo in ponovno namestimo.

Kdaj se odločimo za fiksno in kdaj za snemno protetiko

  • Če manjka v sklenjeni zobni vrsti en, dva ali celo trije zobje, lahko zobne nadomestke fiksno cementiramo, ''obesimo'' na obstoječe zobe. Take zobne nadomestke, ki jih ne snemamo, imenujemo fiksni nadomestki, ker ostanejo v ustih dlje časa, lahko celo vse življenje.
  • Če manjka več zob, lahko naredimo delno zobno protezo, torej snemljivi zobni nadomestek. Obstoječe zobe preoblikujemo z namenskimi prevlekami, ki bodo služile kot sidra za delno protezo. Te prevleke so cementirane na zobeh, protezo pa dnevno snemamo in jo očistimo izven ust.
  • Če manjkajo vsi zobje v čeljusti, moramo narediti popolno zobno protezo, ki v zgornji čeljusti pokriva celotno nebo, tako da jo stabilno drži podtlak med trdim nebom in protezo. Če čeljust predhodno oskrbimo z implantati, lahko bistveno zmanjšamo protezo,da je udobnejša za nošenje. Na implantatih je pripeta ves čas, dokler je ne snamemo.
  • Seveda je kakovost življenja s snemno protetiko slabša kot življenje s fiksno protetiko, delno nam celo poslabša sposobnost okušanja hrane.
  • Ponovno se izkaže rek, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Zato redno obiskujte svojega zobozdravnika ter skrbite za higieno zob in ustne votline.

Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.