Ortopan

Z rentgensko aparaturo za panoramske – ortopanske posnetke zgornje in spodnje čeljusti lahko opazujemo stanje zob, zobnih korenin, kostno strukturo in obzobna tkiva.

Ortopan – digitalni panoramski posnetek

Pri pregledu zob in ustne votline lahko terapevt s prostim očesom ugotovi stanje zob in ustne votline, ne vidi pa dogajanja pod sklenino in v dentinu, sprememb v kosti, zobni korenini in okoli nje. Zato uporabimo zobni rentgen in panoramski rentgen – ortopan, ki nam da dodatno informacijo o stanju tkiv, ki niso vidna s prostim očesom. Obe napravi sta digitalni, razvijanje ni potrebno, tako da lahko terapevt sliko nemudoma oceni.

Ortopantomografsko slikanje je slikanje s posebnim rentgenskim aparatom, ki da strokovnjaku vpogled v kostno strukturo čeljustnic, omogoča preučevanje korenin in sprememb okoli njih. Ortopan pokaže, kje se skrivajo kariozni procesi, in omogoča splošen vpogled v stanja zgornje in spodnje čeljusti – vse na eni sami sliki.

ortopan
Ortopan slika

Brez stalnega rentgenskega preverjanja ne moremo strokovno in kakovostno izvajati koreninskih polnitev, ni varnih kirurških procesov, brez rentgenskih posnetkov pa niti ne moremo priti do prave diagnoze ali vzroka bolečine.


Imate vprašanje? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za brezplačen pregled.