3D Rentgen – CBCT

3D Zobni Rentgen – CBCT(Cone Beam Computer Tomography) omogoča 3D rentgensko slikanje predela obraza visoke ločljivosti z manjšo dozo kot pri navadnem CT-ju.

Pri nas uporabljamo najnovejši 3D rentgenski aparat, ki omogoča 3d rentgensko slikanje tako manjših kot tudi večjih predelov glave. Slikanje z njim je varno in hitro. Pazimo da izberemo čim manjše polje slikanja in tako po nepotrebnem ne obsevamo delov, ki ne sodijo v sliko.

3d zobni rentgen
3D rentgensko slikanje se uporablja za načrtovanje postavljanja implantatov, kirurške posege, načrtovanje ortodontskega zdravljenja….

Pri vsakem slikanju moramo vedeti kaj želimo na sliki videti in to zabeležiti. Namen slikanja naj bo znan tako pacientu kot tistemu, ki slika.

CBCT (Cone beam computer tomography) je 3D rentgensko slikanje ki uporablja rentgenski snop v obliki konusa, podobno kot sladoledni kornet. Ta snop se enkrat zavrti okoli glave, sledi pa mu detektor, ki sliko zajema. Omogoča konstrukcijo 3D modela območja, ki ga slikamo. Možen je pogled od spredaj, s strani in od spodaj, skratka v enem 3D rentgenskem posnetku dobimo informacijo z vseh strani. Slikanje se uporablja predvsem za načrtovanje kirurških posegov, implantoloških načrtovanj, slikanje sinusov, načrtovanju ortodontskih posegov, endodontsko zdravljenje zob….

Doza, ki jo prejme pacient pri slikanju s 3D rentgenskim slikanjem (CBCT) je približno 15x nižja od tiste pri slikanju s klasičnim medicinskim CT-jem. V primerjavi s klasičnim ortopanskim posnetkom je doza približno 4x večja.

3d rentgen čeljusti
Velikost polja, ki ga slikamo naj zajema samo tisti predel, ki nas zanima. Doza je tako manjša.

Imate vprašanje o rentgenskem slikanju? Pišite nam na info@babit.si ali pokličite na 01 283 61 70 in se dogovorite za termin ali samo postavite vprašanje.